Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Scrisoare emoţionantă a poliţistului german “în lacrimi” pentru români

GALERIE
politist
  • politist
- +

După alegerile pentru Parlamentul European, ne-a rămas imaginea unui polițist münchenez în lacrimi în fața consulatului român din orașul german. Făcea parte dintr-o echipă a Forțelor Speciale Bavareze chemată să reinstaleze ordinea în jurul instituției unde câteva mii de compatrioți au încercat să voteze, mulți fără succes, scrie pressone.ro.

Jurnalistul Vlad Ursulean a scris, duminică seară, că polițistul li s-a adresat celor din coadă în limba română pentru a-i organiza în interiorul unui perimetru trasat cu ajutorul unor garduri, în așa fel încât să se considere că sunt pe teritoriul consulatului și să poată vota mai târziu. Postarea s-a viralizat în câteva ore. Planul a reușit doar parțial și a fost zădărnicit când procesul electoral s-a oprit de la București.

Am discutat cu Martin la două zile după alegeri. Între timp, două localuri din Brașov au anunțat că agentul va avea parte de tratament preferențial de fiecare dată când le va trece pragul: adică nu va trebui să achite nota.

Născut în orașul de sub Tâmpa, într-o familie de sași, Martin a venit la doi ani în Germania. Familia lui a emigrat după Revoluție, pentru că tatăl și-a dorit "mai multă democrație și mai puțină corupție". Polițistul a explicat reacția lui de duminică. În 2014, la alegerile prezidențiale, așteptase timp de 8 ore alături de soția sa pentru ca ea să poată vota. N-a reușit.

"Cinci ani mai târziu, mă uitam la aceiași români stând la coadă fără să-și poată exercita un drept elementar. Colegilor mei nemți nu le venea să creadă că așa ceva e posibil".

Să-l ascultăm pe Martin.

"Sunt Martin, am 31 de ani. O să vă rog să nu-mi cereți numele de familie, am o soție, un copil și vreau să-i protejez.

S-o luăm cu începutul. Familia mea se trage din minunatul Viscri. Eu m-am născut la Brașov și mi-am petrecut primii doi ani din viață acolo.

După Revoluție, părinții mei au decis să emigreze în Germania. Și-au făcut bagajele și au plecat cu cei patru copii în speranța unei vieți mai bune. Tatăl meu spunea, pe scurt, că își dorea mai multă democrație și mai puțină corupție.

N-am discutat niciodată cu ei dacă a fost o decizie greu de luat. La acea vreme, întreaga populație se afla într-o situație critică, iar părinții mei nu au făcut altceva decât să încerce să ne ofere nouă, copiilor, un viitor mai bun cu toate libertățile pe care le avem astăzi în Europa, fără represiunea statului.

Pe la 6 ani am început să cuprind și să înțeleg câte ceva din dimensiunea emigrării. Până atunci, nu aveam nici cea mai mică idee că ne-am mutat dintr-o țară în alta. Copil fiind, am descoperit România în vacanțele mele la Viscri. Pe atunci era un loc care promitea aventură și mistere la tot pasul.

N-a existat acea nostalgie pe care s-o fi preluat din poveștile părinților. Mergeam aproape în fiecare an, am putut să-mi fac propria imagine și să sap adânc după rădăcinile mele. Așa a redevenit România o parte din mine, și sunt fericit că părinții mi-au oferit această experiență.

Ca adolescent am început să mă identific mai mult cu satul meu și să încep să am sentimentul că la Viscri sunt acasă. Am crescut în Germania, am o mulțime de prieteni aici, am fost tratat bine și corect toată viața mea. Datorez enorm Germaniei și sunt mândru că am putut să trăiesc aici. Dar rădăcinile mele sunt românești.

De fiecare dată când trebuie să mă prezint cuiva, adaug imediat după ce-mi rostesc numele faptul că vin din România. Sunt mândru de legăturile mele cu o țară atât de frumoasă și prietenoasă.

Părinții mei au lăsat în urmă, la Viscri, mulți prieteni și membri ai familiei. Așa că, o dată la două veri, avem o întâlnire în sat. Aproape toți cei emigrați de-a lungul vremurilor se întorc acasă să sărbătorească împreună apartenența la acea comunitate.

Eu ajung în România o dată sau de două ori pe an. Sunt căsătorit cu prietena mea din copilărie. Ea e din Viscri. La nunta noastră, din 2014, mulți dintre colegii germani din Poliție au ajuns să cunoască acest loc din Transilvania. S-au întors apoi cu familiile lor în vacanțe.

Din păcate, nu vorbesc prea bine limba română, dar fetița mea primește o educație bilingvă, mulțumită soției, așa că știe de unde sunt părinții ei.

Sora mea s-a întors la Viscri cu trei ani în urmă, alături de soțul și copiii ei. Și eu simt, de ani buni, dorința de a mă întoarce acasă. Cred că acest vis va mai trebui să aștepte o vreme.

Citeşte continuarea pe pressone.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri