anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 10.07.2020

Scrisoare "franceză" pentru CJ Iaşi: "Susţineţi înfiinţarea unui zbor direct Iaşi – Paris"

GALERIE
aeroport iasi
  • aeroport iasi
- +

Prietenii Frantei si francofoniei la Iasi cer un zbor aerian direct Iasi- Paris

Scrisoară deschisă în atenţia Domnului Preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a Domnului Director al TAROM şi a Domnului  Director al Aeroportului Internaţional Iaşi
 
Stimaţi Domni,
Peste câteva zile, sute de studenţi francezi vor ajunge la Iaşi pentru a urma cursurile Universităţii de medicină. Mai mult, majoritatea celor care se vor înscrie în primul an vor fi insoţiţi de parinţii lor. Studentilor francezi li se alătură sute de studenţi francofoni originari din Africa de Nord care vor trebui sa se deplaseze  la Iaşi, la Universitatea de Medicină, via aeroporturile din Paris.


De mai multi ani, acesti studenţi,  familiile şi prietenii lor sunt obligaţi să facă apel la zborurile Paris -  Bucureşti pentru a ajunge mai apoi la Iaşi.In aceeaşi situaţie se află sute de studenţi români francofoni din Iaşi şi din regiune care studiază în Franţa şi care trebuie să se deplaseze la Bucureşti pentru a lua zborul spre Paris.
Este şi cazul profesorilor de franceză care trebuie să se deplaseze frecvent  în Franţa, ca şi universitarii francezi sau români,  investitorii francezi, specialiştii, artiştii, reprezentanţii locali…ca să nu mai vorbim de românii care lucrează în Franța sau de turiştii care vor să viziteze Franţa sau regiunea Iaşi.

In ciuda anunţurilor repetate în presă, zborul direct Iaşi – Paris şi retur încă întârzie. Astfel mii de clienţi potenţiali trebuie să se deplaseze la Bucureşti sau în alte oraşe din regiune (Bacău) pentru a ajunge în Franţa.
Cum Franţa este unul din principalii parteneri în domeniile educativ, universitar, economic şi cultural din Iaşi şi din judeţ, vă solicităm să susţineţi  înfiinţarea unui zbor direct Iaşi – Paris şi retur operat de către compania aeriana TAROM cu plecarea de la Aeroportul Internaţional Iaşi.
Sperând în soluţionarea pozitivă a solicitării noastre, vă rog să primiţi, stimate domnule Preşedinte, stimaţi domni Directori, expresia întregii noastre consideraţii.

Semnat :
Asociația culturală francofonă « Charlotte Sibi » - Secr. gen. Olivier Dumas - charlottesibi@yahoo.fr
Asociația Română a Profesorilor de Franceză (ARPF) –Preș. dr. Irina Cosovanu - irinacsvn@yahoo.com
Association Roumaine des Départements Universitaires de Français (ARDUF) – Preș. Prof. univ.  dr. Brandusa Steiciuc - selenabrandusa@yahoo.com
Asociația Studenților Francofoni din Iași (ASFI) – Preș. Alexandra Popa - presedinte@asfi.ro
Corporation des Etudiants Français en Médecine de Iasi (CEFMI) – Preș. Samantha Varlot - svarlot@icloud.com

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Chiar sunt jocurile făcute pentru Primărie?

Florin NICULA

Chiar sunt jocurile făcute pentru Primărie?

Dansul practicat de tandemul Alexe - Chirica pare să-i fi hipnotizat pe oamenii lui Popa. Dacă până acum puseseră cruce fotoliului de primar, deodată s-au reactivat când la orizont a apărut şi înfrângerea de la judeţ.

Filmuletul zilei

opinii

Nostalgii

Alexandru CĂLINESCU

Nostalgii

Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

Cristofor I. Simionescu (I)

Neculai SEGHEDIN

Cristofor I. Simionescu (I)

L-am văzut pentru prima oară pe academicianul Cristofor Simionescu la televizor, la o emisiune „Prim-Plan”, pe care o realiza Alexandru Stark. Era prin anii '70. Cadrul era neobişnuit, într-o sală maiestuoasă, cei doi fiind aşezaţi la parter, în stal, filmarea făcându-se de undeva de sus. Această imagine m-a urmărit multă vreme. Ceva ani mai târziu aveam să descifrez enigma: se filma în Aula Institutului Politehnic din Iaşi, de la balcon.

C(i)olacul careului de „aşi”

Nicolae CREŢU

C(i)olacul careului de „aşi”

Cu una, cu alta, cu… „reluări” (în economie), „relaxări” ale noastre (nu şi ale ţeposului Covid), cu „dezvăluiri” ale inculpatului Dragnea (Teldrum) şi episoade ale meciului Nicuşor Dan vs. Firea, calendarul ne apropie de vremea urnelor. 

pulspulspuls

Primele ciorne ale listelor liberale de Iaşi: cine este pe scut şi cine stă sub el?

Primele ciorne ale listelor liberale de Iaşi: cine este pe scut şi cine stă sub el?

Pentru că începe să devină interesant, haideţi să aruncăm pe astăzi una bucată privire iscoditoare şi înspre loviturile la gioale care se dau în aceste zile pe lângă ciorna liberalilor ieşeni cu nume de pus pe listele electorale în zona eligibilă pentru parlamentarele de la sfârşitul acestui an, stimaţi telespectatori! 

Caricatura zilei

Fără mască

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.