SCRISOARE uluitoare a europarlamentarului Sorin Moisă către un britanic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

SCRISOARE uluitoare a europarlamentarului Sorin Moisă către un britanic

GALERIE
moisa
  • moisa
- +

Scrisoarea unui europarlamentar român a făcut furori astăzi la Bruxelles, după ce acesta i-a răspuns într-un mod inedit candidatului britanic la funcţia de preşedinte al Parlamentului European.

Sajjad Karim, membru al grupului conservatorilor din PE, le-a trimis eurodeputaţilor o scrisoare prin care le cerea sprijinul pentru a câştiga şefia organului legislativ al Europei.

Sorin Moisă, un europarlamentar socialist, a profitat de ocazie şi i-a oferit un răspuns neaşteptat conservatorului britanic, reamintindu-i acestuia campania negativă împotriva românilor pe care partidul său a tolerat-o şi chiar a promovat-o în ultimul an.

Sorin Moisă a fost editorialist al Ziarului de Iaşi până în anul 2005.

„Dragă Saj, Îţi mulţumesc pentru mesajul în care mă felicitai pentru alegerea în Parlamentul European şi îmi cereai votul pentru a deveni preşedinte al PE. Spui că Europa şi instituţiile UE trebuie să „arate unitate, să prezinte o viziune clară şi că nu se mai pot baza pe vechea abordare care a îndepărtat cetăţenii de proiectul european“. La fel de interesant este şi faptul că vrei ca noi să „realizăm un nou angajament faţă de oamenii pe care îi reprezentăm“. Şi nu în ultimul rând, pari să îţi doreşti foarte mult să „ne distanţăm de aparatul de partid“.

Ai fost ales încă odată eurodeputat din partea Partidului Conservator britanic, din care faci parte din 2007. Din păcate, partidul Conservator a ales în ultimii ani, ca să îl parafrazez pe Nigel Farage, să joace cartea UKIP-ului. Fapt ce include idei precum extinderea până în 2018 a limitărilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie – propunere susţinută anul trecut de zeci de conservatori şi cerută din nou anul acesta. Sau încercările neîncetate de a găsi metode pentru blocarea sau limitarea migraţiei din cadrul Uniunii Europene. Toate aceste lucruri, când există dovezi clare despre beneficiile imigraţiei asupra pieţei muncii din Marea Britanie, sau în timp ce economonia britanică este deschisă, iar cetăţenii britanici se bucură de toate avantajele pieţei unice, în toate aspectele ei, inclusiv traiul, munca, pensionarea şi accesul la asistenţă socială în orice alt stat din UE.

Dar cel mai grav dintre toate lucrurile este faptul că voi, conservatorii, chiar dacă nu aţi contribuit direct, aţi tolerat crearea unei atmosfere insultătoare pentru românii, dar şi pentru bulgari sau polonezii care trăiesc în UK. Stereotipurile, generalizările jignitoare, datele false şi manipulate au circulat şi au luat amploare fără niciun obstacol, în timp ce, de exemplu, 2.200 de doctori români „gata pregătiţi“, a căror pregătire a fost plătită de acei români săraci de acasă, formează 0,8% din personalul medical al sistemului vostru de stat. În loc să speculaţi îngrijorările oamenilor, puteaţi face apel la bunul simţ al cetăţenilor britanici arătându-le ADEVĂRUL. Dar voi, ca partid, aţi ales să speculaţi temerile oamenilor şi să profitaţi de ele în scopuri electorale, fapt ce de altfel s-a dovedit a fi o strategie greşită, având în vedere victoria UKIP în alegerile europarlamentare.

Mulţi dintre compatrioţii mei care locuiesc în UK şi sunt oameni oneşti şi muncitori simt că au devenit ţinta unei discriminări sociale injuste. Asta doare. Am fost trimis în Parlamentul European mulţumită voturilor cetăţenilor români. Consider că partidul vostru nu i-a tratat corect, nici pe ei, nici pe bulgari sau pe polonezi. Votul meu în Parlamentul European, dacă mă întrebi, se va baza pe votul lor din alegeri: acesta este „angajamentul meu de durată pentru naţiunea pe care o reprezint“, deci iese din discuţie ca tu, un candidat conservator, să obţii votul meu. Nu sunt sigur că aceste realităţi te vor face să te distanţezi de propriul „aparat de partid“ sau dacă tu consideri că retorica dureroasă anti-imigraţie de acasă creează premisele „unei unităţi“ sau ale unei „viziuni clare“.

Referindu-mă strict la tine, mărturisesc că îţi apreciez munca ca eurodeputat în domeniul drepturilor omului, comerţ şi reducerea birocraţiei, şi respect enorm faptul că eşti primul musulman britanic care a devenit europarlamentar. Aştept să lucrăm împreună în orice chestiune, dar nu pot să te votez într-o poziţie atât de importantă.

În încheiere, sunt de acord cu tine că a venit momentul. A venit momentul să reinventăm politica de masă, a venit timpul să fie mai mult adevăr, mai multă empatie, mai degrabă decât specularea ieftină a anxietăţilor sociale pentru obţinerea scopurilor politice. Marea Britanie merită politicieni care sunt capabili să se bazeze pe atuurile poporului britanic în aceste timpuri grele, nu să speculeze şi să alimenteze fricile naţiunii.“

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.