Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

SCRISOARE uluitoare a europarlamentarului Sorin Moisă către un britanic

GALERIE
moisa
  • moisa
- +

Scrisoarea unui europarlamentar român a făcut furori astăzi la Bruxelles, după ce acesta i-a răspuns într-un mod inedit candidatului britanic la funcţia de preşedinte al Parlamentului European.

Sajjad Karim, membru al grupului conservatorilor din PE, le-a trimis eurodeputaţilor o scrisoare prin care le cerea sprijinul pentru a câştiga şefia organului legislativ al Europei.

Sorin Moisă, un europarlamentar socialist, a profitat de ocazie şi i-a oferit un răspuns neaşteptat conservatorului britanic, reamintindu-i acestuia campania negativă împotriva românilor pe care partidul său a tolerat-o şi chiar a promovat-o în ultimul an.

Sorin Moisă a fost editorialist al Ziarului de Iaşi până în anul 2005.

„Dragă Saj, Îţi mulţumesc pentru mesajul în care mă felicitai pentru alegerea în Parlamentul European şi îmi cereai votul pentru a deveni preşedinte al PE. Spui că Europa şi instituţiile UE trebuie să „arate unitate, să prezinte o viziune clară şi că nu se mai pot baza pe vechea abordare care a îndepărtat cetăţenii de proiectul european“. La fel de interesant este şi faptul că vrei ca noi să „realizăm un nou angajament faţă de oamenii pe care îi reprezentăm“. Şi nu în ultimul rând, pari să îţi doreşti foarte mult să „ne distanţăm de aparatul de partid“.

Ai fost ales încă odată eurodeputat din partea Partidului Conservator britanic, din care faci parte din 2007. Din păcate, partidul Conservator a ales în ultimii ani, ca să îl parafrazez pe Nigel Farage, să joace cartea UKIP-ului. Fapt ce include idei precum extinderea până în 2018 a limitărilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie – propunere susţinută anul trecut de zeci de conservatori şi cerută din nou anul acesta. Sau încercările neîncetate de a găsi metode pentru blocarea sau limitarea migraţiei din cadrul Uniunii Europene. Toate aceste lucruri, când există dovezi clare despre beneficiile imigraţiei asupra pieţei muncii din Marea Britanie, sau în timp ce economonia britanică este deschisă, iar cetăţenii britanici se bucură de toate avantajele pieţei unice, în toate aspectele ei, inclusiv traiul, munca, pensionarea şi accesul la asistenţă socială în orice alt stat din UE.

Dar cel mai grav dintre toate lucrurile este faptul că voi, conservatorii, chiar dacă nu aţi contribuit direct, aţi tolerat crearea unei atmosfere insultătoare pentru românii, dar şi pentru bulgari sau polonezii care trăiesc în UK. Stereotipurile, generalizările jignitoare, datele false şi manipulate au circulat şi au luat amploare fără niciun obstacol, în timp ce, de exemplu, 2.200 de doctori români „gata pregătiţi“, a căror pregătire a fost plătită de acei români săraci de acasă, formează 0,8% din personalul medical al sistemului vostru de stat. În loc să speculaţi îngrijorările oamenilor, puteaţi face apel la bunul simţ al cetăţenilor britanici arătându-le ADEVĂRUL. Dar voi, ca partid, aţi ales să speculaţi temerile oamenilor şi să profitaţi de ele în scopuri electorale, fapt ce de altfel s-a dovedit a fi o strategie greşită, având în vedere victoria UKIP în alegerile europarlamentare.

Mulţi dintre compatrioţii mei care locuiesc în UK şi sunt oameni oneşti şi muncitori simt că au devenit ţinta unei discriminări sociale injuste. Asta doare. Am fost trimis în Parlamentul European mulţumită voturilor cetăţenilor români. Consider că partidul vostru nu i-a tratat corect, nici pe ei, nici pe bulgari sau pe polonezi. Votul meu în Parlamentul European, dacă mă întrebi, se va baza pe votul lor din alegeri: acesta este „angajamentul meu de durată pentru naţiunea pe care o reprezint“, deci iese din discuţie ca tu, un candidat conservator, să obţii votul meu. Nu sunt sigur că aceste realităţi te vor face să te distanţezi de propriul „aparat de partid“ sau dacă tu consideri că retorica dureroasă anti-imigraţie de acasă creează premisele „unei unităţi“ sau ale unei „viziuni clare“.

Referindu-mă strict la tine, mărturisesc că îţi apreciez munca ca eurodeputat în domeniul drepturilor omului, comerţ şi reducerea birocraţiei, şi respect enorm faptul că eşti primul musulman britanic care a devenit europarlamentar. Aştept să lucrăm împreună în orice chestiune, dar nu pot să te votez într-o poziţie atât de importantă.

În încheiere, sunt de acord cu tine că a venit momentul. A venit momentul să reinventăm politica de masă, a venit timpul să fie mai mult adevăr, mai multă empatie, mai degrabă decât specularea ieftină a anxietăţilor sociale pentru obţinerea scopurilor politice. Marea Britanie merită politicieni care sunt capabili să se bazeze pe atuurile poporului britanic în aceste timpuri grele, nu să speculeze şi să alimenteze fricile naţiunii.“

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri