anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Scrisoarea celor cinci rectori ieşeni pentru autostradă şi Horizon 2020

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

În ultimii şapte ani, cinci universităţi din Iaşi au avut la dispoziţie un potenţial de 80 de miliarde de euro pentru activităţi de cercetare şi inovare printr-un program special al UE. Ultimele date publice arată că au reuşit să atragă granturi de numai 2,4 milioane de euro, echivalentul a 0,003% din fondurile disponibile.

Ştirea care s-a viralizat în Iaşi în ultimele zile din 2020. Rectorii celor cinci mari universităţi ieşene au semnat o scrisoare deschisă privind necesitatea construirii autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, documentul fiind trimis Consiliului Uniunii Europene. Epistola a fost parafată de rectorii Dan Caşcaval (Universitatea Tehnică), Gerard Jităreanu (USAMV), Tudorel Toader (UAIC), Viorel Scripcariu (UMF) şi Aurelian Bălăiţă (Universitatea de Arte). Demersul „materializează, în fapt, dorinţa firească, acută şi vitală pentru dezvoltarea Moldovei în ansamblu şi a Iaşului, centru universitar şi cultural”, a explicat Dan Caşcaval. Emoţionant.

Ştirea care nu a stârnit niciun ecou în Iaşi în ultimele zile din 2020. Cel mai mare program european destinat cercetării de până acum, Horizon 2020, a trecut nebăgat în seamă de mediul universitar din România, în general, şi de mediul universitar ieşean, în particular. Horizon 2020 a pus la dispoziţie, începând din 2014 şi până la sfârşitul anului trecut, 80 de miliarde de euro pentru cercetare şi inovare, 60 de miliarde fiind accesate. Potrivit ultimelor date disponibile, România a atras granturi de numai 250 de milioane de euro, fiind la coada clasamentului european. Ca să înţelegem mai bine pe unde ne situăm, să amintim că, de una singură, Universitatea Oxford a obţinut 460 de milioane de euro, aşadar, aproape dublu comparativ cu toată cercetarea românească, publică şi privată, la un loc.

Dar să revenim la ce ne doare mai tare, aşa-zisul, citez, „Iaşul, centru universitar şi cultural”. În topul naţional, Iaşul figurează pe locul 4 la sume atrase (12,4 milioane de euro), mult în spatele Bucureştiului, Ilfovului şi Clujului. La prima vedere, s-ar putea spune că „se putea şi mai rău”, bine că universităţile din Iaşi apar în top 5. Nimic mai fals. Dacă aruncăm un ochi la beneficiarii locali ai fondurilor Horizon 2020, observăm că universităţile noastre toate la un loc au atras undeva la 2,4 milioane de euro. Principalii beneficiari din Iaşi au fost Institutul de chimie macromoleculară „Petru Poni” (3,2 milioane euro), Institutul Regional de Oncologie (2,74 milioane euro) şi compania Romsoft (2,14 milioane de euro). Două detalii care atrag atenţia. Toate universităţile ieşene la un loc au obţinut de aproape trei ori mai puţine fonduri prin Horizon 2020 decât Universitatea Tehnică din Cluj. Un ONG local - „Asociaţia Mai bine” -a câştigat granturi de 506.000 euro, mai mult decât USAMV şi UMF Iaşi împreună. E de prisos să amintim că în topul european găsim firme, laboratoare şi catedre de „apartament” care au atras fonduri considerabil mai mari decât tot „Iaşul, centru universitar şi cultural”.

Ştirea completă. În ultimii şapte ani, cinci universităţi din Iaşi au avut la dispoziţie un potenţial de 80 de miliarde de euro pentru activităţi de cercetare şi inovare printr-un program special al UE. Ultimele date publice arată că au reuşit să atragă granturi de numai 2,4 milioane de euro, echivalentul a 0,003% din fondurile disponibile. Rectorii acestui consorţiu - identificabil în Europa ca „Horizon 0,003%” - au atenţionat UE, pe un ton cu accente imperative, că oraşul lor trebuie să fie legat de o autostradă spre Vest. Argumentul invocat? Ar fi vorba despre un „centru universitar şi cultural”, afirmaţie mai degrabă contrazisă de cifre. Nu e clar ce va face primul birocrat de la Bruxelles când va citi acest mail, în cazul în care scrisoarea a fost adresată în format electronic, dar sigur nu va fi entuziasmat. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.