Scrisoarea prin care Charles Baudelaire îşi anunţa intenţia de a se sinucide, vândută la licitaţie pentru 234.000 de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Scrisoarea prin care Charles Baudelaire îşi anunţa intenţia de a se sinucide, vândută la licitaţie pentru 234.000 de euro

GALERIE
Charles Baudelaire
  • Charles Baudelaire
- +

Scrisoarea emoţionantă a poetului Charles Baudelaire, prin care îşi anunţa tentativa de sinucidere, a fost vândută, duminică, la casa de licitaţii Osenat din Fontainebleau, contra sumei de 234.000 de euro, un preţ de trei ori mai mare decât estimarea iniţială, potrivit AFP.

Misiva autorului "Florilor răului" datează din 1845 şi îi era adresată amantei sale, Jeanne Duval. Scrisoarea a fost estimată între 60.000 şi 80.000 de euro. Documentul va face parte de acum înainte dintr-o colecţie privată franceză, a precizat casa de licitaţii."Când domnişoara Jeanne Lemer vă v-a înmâna această scrisoare, eu voi fi mort (...) Mor într-o nelinişte îngrozitoare (...) Mă sinucid pentru că nu mai pot trăi, pentru că oboseala de a adormi şi oboseala de a mă trezi îmi sunt insuportabile", îi scrie poetul neînţeles de familia sa amantei Jeanne Duval.

Copleşit de problemele legate de bani şi alcool, de faptul că se îndoia de talentul său literar, el s-a înjunghia fără însă consecinţe grave. Avea 24 de ani şi a mai trăit 22 după această tentativă de sinucidere. Alte texte ale lui Baudelaire au fost de asemenea puse în vânzare. Scrisori ale lui Barbey d'Aurevilly, Eugène Delacroix, Victor Hugo, Édouard Manet, care i-au fost adresate poetului s-au aflat în catalogul acestei colecţii excepţionale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.