Scrisoarea tovarăşului Călugăr
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Prin ianuarie 1974, tata a primit o scrisoare oficială de mulţumire de la maiorul în rezervă Ioan Călugăr, comandantul Centrului de Pregătire Militară a Tineretului pentru Apărarea Patriei de pe lîngă Întreprinderea de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu. Iat-o:

„TOVARASUL ASTNER MIHAI Com. APOLDUL DE SUS Nr. 254 Legea privind organizarea apărării naţionale a Republicii Socialiste România din decembrie 1972, (sic!) prevede dreptul şi obligaţia cetăţenilor de a participa la una din formele de pregătire militară, să-şi însuşească mînuirea mijloacelor de luptă, să-şi perfecţioneze continu (sic!) această pregătire, (sic) spre a fi oricînd în măsură să lupte cu arma în mînă pentru apărarea patriei socialiste. Fica (sic!!) Dvs. este încadrată în centrul de pregătire organizat pe lîngă Intreprinderea (sic!) de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu, unde răspunde cu etuziasm (sic) şi conştinciozitate (sic) acestei obligaţii (sic) ceeace (sic) ne-a determinat să vă adresăm Dvs. in (sic) calitate de părinte prezenta scrisoare de mulţumiri.

Ne exprimăm satisfacţia pentru activitatea ficei (sic!!) Dvs. la pregătirea militară şi avem convingerea că ea a fost îndrumată de familie să-şi onoreze aşa cum se cuvine această sarcină patriotică, pentru care vă mulţumim. Această activitate desfăşurată în contextul sarcinilor stabilite de partid privind pregătirea multilaterală pentru muncă şi viaţă a tinerei generaţi (sic), (sic!) are drept scop formarea unui tineret viguros, dîrz şi hotărît care să ducă înainte opera edificării societăţii socialiste multilateral dezvoltată şi să apere pămîntul sfînt al ţării. „Apărarea patriei este datoria sfîntă a fiecărui cetăţean al R.S.R.“ Acest imperativ sacru înscris la loc de cinste în Constituţie, legea fundamentată (sic!) a ţării, î-şi (sic!!) are temeiul în sacrificiile în muncă şi lupta plină de abnegaţie a generaţiilor de ieri şi de azi, care au cucerit libertatea şi independenţa patriei, (sic) care au făurit socialismul pe plaiurile româneşti. Sibiu la 24 ianuarie 1974,

COMANDANTUL CENTRULUI Maior rez. Călugăr Ioan, � (semnătură indescifrabilă)“

Dincolo de limba de lemn caracteristică vremii, garnisită cu tot tacâmul, de la abnegaţia în luptă până la opera edificării s.s.m.l.d., imperativul sacru şi sarcina patriotică, başca pământul sfânt şi datoria la fel de sfântă (ironic, nu-i aşa, având în vedere numele maiorului comunist), dincolo de greşelile multe şi de asemenea acoperind cam tot spectrul (de la virgula între subiect şi predicat până la î-şi şi fica - dar astea pot merge pe căciula vreunei secretare ...), eu unul m-am cam întrebat serios: bine, bine, dar ca ce chestie a fost trimisă scrisoarea asta?

Căci nu prea cred că doar tata a primit o aşa scrisoare, iar sora mea mai mare, ce să zic, îşi va fi văzut ea serios ca mai orice săsoaică de treabă, dar de entuziasm pentru pregătirea militară n-o pot bănui. Dar mai ştii? Data redactării e zi de sărbătoare: ziua Unirii Principatelor! O fi bifat şi tov. maior rez. Călugăr Ioan o acţiune, aruncând praf de stele comuniste în ochii părinţilor tineretului… Oricum, scrisoarea e un document istoric din toate punctele de vedere. Cine are nostalgii după acele vremuri să mai aştepte niţel, s-ar putea să revină. Nu acelea, ci unele similare...

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.