Scrisoarea tovarăşului Călugăr
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Prin ianuarie 1974, tata a primit o scrisoare oficială de mulţumire de la maiorul în rezervă Ioan Călugăr, comandantul Centrului de Pregătire Militară a Tineretului pentru Apărarea Patriei de pe lîngă Întreprinderea de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu. Iat-o:

„TOVARASUL ASTNER MIHAI Com. APOLDUL DE SUS Nr. 254 Legea privind organizarea apărării naţionale a Republicii Socialiste România din decembrie 1972, (sic!) prevede dreptul şi obligaţia cetăţenilor de a participa la una din formele de pregătire militară, să-şi însuşească mînuirea mijloacelor de luptă, să-şi perfecţioneze continu (sic!) această pregătire, (sic) spre a fi oricînd în măsură să lupte cu arma în mînă pentru apărarea patriei socialiste. Fica (sic!!) Dvs. este încadrată în centrul de pregătire organizat pe lîngă Intreprinderea (sic!) de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu, unde răspunde cu etuziasm (sic) şi conştinciozitate (sic) acestei obligaţii (sic) ceeace (sic) ne-a determinat să vă adresăm Dvs. in (sic) calitate de părinte prezenta scrisoare de mulţumiri.

Ne exprimăm satisfacţia pentru activitatea ficei (sic!!) Dvs. la pregătirea militară şi avem convingerea că ea a fost îndrumată de familie să-şi onoreze aşa cum se cuvine această sarcină patriotică, pentru care vă mulţumim. Această activitate desfăşurată în contextul sarcinilor stabilite de partid privind pregătirea multilaterală pentru muncă şi viaţă a tinerei generaţi (sic), (sic!) are drept scop formarea unui tineret viguros, dîrz şi hotărît care să ducă înainte opera edificării societăţii socialiste multilateral dezvoltată şi să apere pămîntul sfînt al ţării. „Apărarea patriei este datoria sfîntă a fiecărui cetăţean al R.S.R.“ Acest imperativ sacru înscris la loc de cinste în Constituţie, legea fundamentată (sic!) a ţării, î-şi (sic!!) are temeiul în sacrificiile în muncă şi lupta plină de abnegaţie a generaţiilor de ieri şi de azi, care au cucerit libertatea şi independenţa patriei, (sic) care au făurit socialismul pe plaiurile româneşti. Sibiu la 24 ianuarie 1974,

COMANDANTUL CENTRULUI Maior rez. Călugăr Ioan, � (semnătură indescifrabilă)“

Dincolo de limba de lemn caracteristică vremii, garnisită cu tot tacâmul, de la abnegaţia în luptă până la opera edificării s.s.m.l.d., imperativul sacru şi sarcina patriotică, başca pământul sfânt şi datoria la fel de sfântă (ironic, nu-i aşa, având în vedere numele maiorului comunist), dincolo de greşelile multe şi de asemenea acoperind cam tot spectrul (de la virgula între subiect şi predicat până la î-şi şi fica - dar astea pot merge pe căciula vreunei secretare ...), eu unul m-am cam întrebat serios: bine, bine, dar ca ce chestie a fost trimisă scrisoarea asta?

Căci nu prea cred că doar tata a primit o aşa scrisoare, iar sora mea mai mare, ce să zic, îşi va fi văzut ea serios ca mai orice săsoaică de treabă, dar de entuziasm pentru pregătirea militară n-o pot bănui. Dar mai ştii? Data redactării e zi de sărbătoare: ziua Unirii Principatelor! O fi bifat şi tov. maior rez. Călugăr Ioan o acţiune, aruncând praf de stele comuniste în ochii părinţilor tineretului… Oricum, scrisoarea e un document istoric din toate punctele de vedere. Cine are nostalgii după acele vremuri să mai aştepte niţel, s-ar putea să revină. Nu acelea, ci unele similare...

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.