Scrutin în vremuri de criză
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Scrutin în vremuri de criză

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au reprezentat, aşa cum era de aşteptat, un nou episod din serialul crizei politice care afectează ţara. Deşi aritmetica electorală pare a fi oferit un verdict - victoria candidatului Partidului Socialiştilor, Igor Dodon - ar fi mai bine să aşteptăm rezultatele contestaţiilor înaintate de candidata forţelor pro-occidentale, Maia Sandu. De-abia după clarificarea situaţiei se va putea vorbi de un preşedinte ales.

Fără a pretinde, până la proba contrarie, că rezultatul declarat de autorităţi falsifică voinţa populară, am senzaţia că scrutinul nu satisface integral condiţiile procedurale asociate alegerilor democratice. Republica Moldova se află într-o situaţie în care blocarea progreselor de substanţă ameninţă tot mai mult corectitudinea procedurilor. Alegerile libere şi corecte sunt cel mai important element al democraţiei, dar eficacitatea lor este subminată atunci când puterea şi banii circulă pe canale obscure, când actori societali ce trebuie să rămână neutri se implică în favoarea unuia dintre competitori, când corpul funcţionarilor publici nu este imun la presiunile politice, când media se transformă în instrumente de propagandă.

Nu este treaba noastră, a observatorilor politici din România, să criticăm sau să dăm lecţii de civism, de la distanţă, alegătorilor moldoveni. Pe celălalt mal al Prutului există mulţi, foarte mulţi cetăţeni care şi-au pus speranţele în candidatul socialist şi în asocierea cu Rusia, pe care el o promite fără a avea şi puterea de a o îndeplini. Nu ne putem preface că ei nu există, că întreg sprijinul obţinut de Igor Dodon ar fi cumva rezultatul unei manipulări interesate. Acţiunile politice au şi trebuie să aibă consecinţe, pentru că altfel degeaba mai vorbim despre responsabilitate. 

Sunt mulţi specialişti avizaţi în problematica Republicii Moldova care opinează că, în ipoteza în care victoria electorală a lui Igor Dodon va fi confirmată juridic, noul preşedinte va fi doar un nod din angrenajul complex patronat de Vlad Plahotniuc, magnatul asociat de mulţi cu pervertirea instituţiilor publice moldoveneşti. Dacă aşa stau lucrurile - şi cred că aşa stau - întrebarea este dacă se va putea crea, în timp util, o contrapondere socială şi politică eficace. Din punctul meu de vedere, scorul turului secund lasă loc de optimism. Vom vedea dacă legitimitatea electorală consistentă a doamnei Maia Sandu va putea genera o mişcare politică suficient de solidă pentru a contracara angrenajul cleptocratic.

Rămânând la realităţile din interiorul acestei tabere în formare, vom vedea dacă rivalităţile personale şi interesele înguste vor împiedica apariţia unei mişcări semnificative. Doamna Maia Sandu are, cred, legitimitatea de a-şi asuma rolul de lider şi de constructor al unei asemenea coaliţii. Numărul mare de voturi, reacţia pozitivă a unor părţi importante din societatea civilă, comportarea mai mult decât onorabilă din campanie şi multe altele sunt argumente clare.

Într-o democraţie stabilă şi înrădăcinată, candidatul care pierde la 3-4 procente diferenţă poate să fie - şi chiar e bine să fie - trecut în plan secund, pentru că în politică ceea ce contează e, totuşi, victoria. Dar, într-o ţară precum Republica Moldova, nu sunt prea uşor de găsit candidaţii capabili să se dueleze de la egal la egal cu reţeaua oligarhică, iar un „învins” de factura Maiei Sandu ar trebui să beneficieze în continuare de credit politic. Cum şi în ce formă se va manifesta, care va fi implicarea ei în lupta extraparlamentară, cum îşi va duce mai departe proiectul politic în perspectiva legislativelor sunt factori ce vor influenţa puternic viitorul politic al doamnei Sandu. Dar, chiar şi în interiorul unei structuri politice de opoziţie dintr-un sistem atât de problematic precum cel moldovenesc, nu se poate face abstracţie de voturile obţinute în turul secund şi, foarte important, de progresul înregistrat în raport cu primul tur. Într-o logică sănătoasă a competiţiei, ea ar trebui să fie recunoscută drept lider al forţelor democratice şi pro-europene, iar evaluările ulterioare să vizeze modul în care îşi îndeplineşte acest mandat.     

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.