Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Scrutin istoric în patria lui Shakespeare: A fi sau a nu fi în UE

GALERIE
brexit
  • brexit
- +

Astăzi, britanicii sunt chemaţi să voteze pentru ieşirea sau rămânerea ţării lor în Uniunea Europeană. Marea Britanie este membru UE din anul 1973, iar părăsirea Blocului comunitar de către aceasta ar fi o premieră în istoria comunităţii europene.

"Supuşii Reginei" au avut permanent un statut privilegiat în Uniunea Europeană, refuzând să devină membri ai zonei euro şi ai Spaţiului Schengen. Cu toate acestea, un vot britanci pentru ieşirea din UE "ar putea fi începutul destrămării nu doar a Uniunii Europene, ci a întregii civilizaţii politice a Occidentului", a avertizat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Care sunt pericolele unui "Brexit" pentru România

O economie slăbită pe termen mediu şi lung. Nu ar trebui să fim îngrijoraţi prea tare de "Brexit" pe termen scurt, din punct de vedere economic şi financiar, arată o analiză realizată de site-ul economica.net, care a intervievat mai mulţi experţi bancari. O eventuală criză de încredere pe pieţe de proporţia crizei financiare mondiale din 2008 ar afecta leul, costul datoriei de stat şi investiţiile străine, însă economia românească este mult mai bine pregătită să reziste la şocuri decât în 2008. Pe de altă parte, efectele pe termen lung ale unui eventual "Brexit" sunt îngrijorătoare: însăşi existenţa UE şi a zonei euro ar putea fi ameninţată. Reacţia imediată a pieţelor la un vot pentru ieşirea Marii Britanii din UE se va traduce, în Europa Centrală şi de Est, prin deprecierea monedelor şi creşterea randamentelor titlurilor de stat, tendinţe care se văd deja pe leu şi pe obligaţiunile guvernamentale româneşti în perioada premergătoare referendumului.  Principalele riscuri pentru România în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană se referă la exporturi şi la remiterile de bani ale românilor care lucrează acolo. Peste 29% din totalul exporturilor de maşini şi unelte şi 16,2% din exporturile auto ajung în Marea Britanie, potrivit unei analize UniCredit. Un "Brexit" ar mai putea afecta nivelul investiţiilor britanice în România, dar şi numărul de turişti care ne vizitează ţara.

Mai "fragili" în faţa Rusiei. "Uniunea Europeană fără Marea Britanie va fi mai înţelegătoare cu privire la Rusia. Este unul dintre motivele pentru care Putin vrea să-i vadă pe englezi afară din UE. Şi-a făcut două calcule: dacă englezii părăsesc UE îi va fi mult mai uşor să ridice sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru că are influenţă în Germania. Doi: Brexitul va destabiliza Uniunea Europeană şi lui îi va fi mai uşor să se amestece în estul Europei dacă UE va fi destabilizată", a punctat, ieri, pentru Hotnews, Simon Hix, influent politolog britanic.

Mai puţine locuri de muncă în "Regat". Potrivit celor mai recente date publicate de Biroul britanic de Statistică, dintre românii şi bulgarii care au sosit în Marea Britanie în anul fiscal care s-a încheiat în luna septembrie 2015, 87% au venit pentru a munci. Aproximativ două treimi dintre aceştia au venit având deja un loc de muncă asigurat. Astfel, în cazul în care accesul bulgarilor şi românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie va fi limitat, acest lucru va cauza probleme economice României, încă dependentă de banii trimişi în ţară de muncitorii care lucrează în Vest.

Mai puţini studenţi români în Marea Britanie. Cetăţenii UE care aleg să studieze la universităţile britanice ar trebui să plătească taxe de şcolarizare complete şi nu ar mai avea acces la sistemul de creditare pentru studenţi.

Mai puţine fonduri europene. România este vulnerabilă şi din perspectiva dependenţei de fondurile UE, având în vedere că Marea Britanie are o contribuţie de până la 9% din bugetul structural şi de investiţii al Uniunii. În cazul unui Brexit, pe termen lung, fondurile destinate ţării noastre ar putea să scadă.

Cum s-a ajuns aici?

Premierul britanic, David Cameron, a promis să organizeze acest referendum în cazul câştigării alegerilor generale din 2015, după ce membri ai propriului Partid Conservator şi ai Partidului pentru Independenţa Marii Britanii au acuzat că statul britanic nu a mai avut niciun cuvânt de spus în cadrul Blocului european din 1975, când alegătorii au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Criticii susţin că situaţia din cadrul Uniunii Europene s-a schimbat de atunci, comunitatea punând stăpânire din ce în ce mai mult pe independenţa statelor membre.
Întrebarea la care trebuie să răspundă cetăţenii britanici pe 23 iunie este următoarea: "Ar trebui ca Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene sau să iasă din Uniunea Europeană?"

Cum se votează

La referendum pot vota cetăţeni britanici care locuiesc în ţară şi în state membre din Comunitatea Naţiunilor (din care fac parte state independente, foste colonii britanice) cu vârsta minimă de 18 ani, dar şi cei cu cetăţenie britanică aflaţi în străinătate, care figurează în registrul electoral din Marea Britanie în ultimii 15 ani. Cetăţenii din state UE cu permis de rezidenţă în Marea Britanie - în afară de Irlanda, Malta şi R.Cipru - nu vor avea dreptul la vot. Pentru a vota, cetăţenii britanici au trebuit, în primă instanţă, să se înregistreze pentru participare, după care li se va indica secţia de votare unde îşi pot exprima opinia. Cele 382 de secţii de votare locale din Marea Britanie se vor închide la ora locală 22.00 (24 iunie, ora 00.00 în România). Nu există o limită de prezenţă la vot în baza căreia refendumul să fie considerat valid.

Cine susţine ieşirea Marii Britanii din UE?

Printre susţinătorii acestei opinii se află membrii Partidului pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP), care a câştigat ultimele alegeri parlamentare din mai, primind patru milioane de voturi - circa 13% dintre alegători. De asemenea, jumătate dintre membrii Partidului Conservator militează pentru părăsirea Uniunii Europene, inclusiv cinci membri ai guvernului, precum şi câţiva membri ai Partidului Laburist.

Cine susţine ca Marea Britanie să rămână în UE?

Printre susţinătorii acestei tabere, se numără premierul britanic David Cameron, şaisprezece membri ai cabinetului său, Partidul Laburist, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Naţional Scoţian (SNP). Ş preşedintele american, Barack Obama, a pledat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, precum şi lideri ai altor state membre UE ca Germania şi Franţa.

Cât timp va dura până când Marea Britanie va ieşi efectiv din UE?

Perioada minimă este de doi ani. În acest interval, Marea Britanie va respecta în continuare acordurile şi legislaţia UE, dar nu va lua parte la negocieri. Donald Tusk a precizat că negocierile privind o nouă relaţie între cele două părţi ar dura încă cinci ani, astfel că în total Marea Britanie ar avea nevoie de şapte ani pentru o nouă relaţie cu Uniunea Europeană.

Investitorii pariază pe rămânerea în UE

Sondajele de opinie şi cele din pieţele financiare erau extrem de strânse când vine vorba de rezultatul posibil, ieri, în ultima zi a campaniei pentru referendum. Tot mai mulţi bani au fost pariaţi pe tabăra care susţine că Marea Britanie va rămâne în UE în ultima săptămână, iar lira sterlină a crescut la maximul ultimelor cinci luni. Potrivit unui indice calculate de Oddschecker, şansa ca Marea Britanie să iasă din UE a scăzut la 26%, faţă de 43% cât era pe 14 iunie.
Totuşi, sondajele de opinie arată rezultate diferite. Este încă prea devreme pentru a spune cu certitudine ce tabără va ieşi câştigătoare.
"Dacă ne uităm la modul în care se tranzacţionează lira, am spune că votul pentru rămânerea Marii Britanii în UE deja s-a terminat cu un rezultat favorabil”, a spus Joseph Capurso, strateg la Commonwealth Bank of Australia."Sondajele sunt încă prea apropiate pentru a avea acest punct de vedere. Dacă votul se va finaliza cu ieşirea Marii Britanii din UE, lira se va prăbuşi", a adăugat el.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri