anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Sculptură ciudată înfăţişându-l pe Ioan Paul al II-lea cu un meteorit deasupra capului

GALERIE
sculptura papa
  • sculptura papa
- +

O sculptură neobişnuită înfăţişându-l pe sfântul Ioan Paul al II-lea ţinând deasupra capului un meteorit a fost dezvelită joi la Varşovia, în replică la o creaţie a italianului Maurizio Cattelan care-l arată pe fostul papă zdrobit de un bloc de piatră.

Lucrarea lui Jerzy Kalina, plasată la intrarea în Muzeul Naţional, este intitulată "Izvor otrăvit" şi îl arată pe papa polonez în mijlocul unui corp de apă colorat în roşu ca sângele, purtând o rocă deasupra capului.

"Pentru Kalina, Ioan Paul al II-lea nu este un bătrân neajutorat zdrobit de un meteorit, ci un titan înzestrat cu o forţă supraomenească", a precizat muzeul pe site-ul său.

Lucrarea a stârnit imediat controverse şi o serie de comentarii online care văd în aceasta o reflectare a poziţiilor ultra-catolice profesate de guvernul populist al Poloniei.

Artistul italian Maurizio Cattelan a provocat la rândul său controverse în Polonia pentru lucrarea sa expusă la Bienala de la Veneţia din 1999, o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea din ceară, zdrobită de un meteorit.

Un an mai târziu, când sculptura, intitulată "La Nona Ora" ("A noua oră", n.ed.), a fost expusă la galeria de artă Zacheta din Varşovia, doi deputaţi de dreapta au încercat să înlăture piatra şi îndrepte statuia, potrivit presei.

Directorul muzeului de la acel moment a fost nevoit să demisioneze.

Aflați amănunte de pe agerpres.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.