De Business

Punem punctul pe știi

Scumpiri masive la carburanți. Transportatorii ieșeni dau și 1.500 lei la un plin. „E de speriat. Nu mai e o afacere nici peste Prut”

sâmbătă, 15 februarie 2025, 04:56
3 MIN
 Scumpiri masive la carburanți. Transportatorii ieșeni dau și 1.500 lei la un plin. „E de speriat. Nu mai e o afacere nici peste Prut”

Prețurile carburanților au înregistrat noi creșteri semnificative. După două săptămâni de stabilitate, luni, 10 februarie, clienții au plătit cel puțin 7.44 lei pentru un litru de benzină și 7.62 lei pentru un litru de motorină. Cel mai mic preț pentru GPL a fost de 3.27 lei.

În ultimele săptămâni, prețurile carburanților la pompă au înregistrat creșteri semnificative, urmând tendința ascendentă a cotațiilor petrolului pe piețele internaționale. După o perioadă de aproximativ două săptămâni în care prețurile benzinei și motorinei au rămas stabile, această direcție s-a schimbat acum, cu ajustări considerabile de prețuri din partea companiilor.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

De exemplu, luni, pe 10 februarie, clienții care au alimentat la stații au plătit cel puțin 7.44 lei pentru un litru de benzină și 7.62 lei pentru un litru de motorină. În cazul GPL, cel mai mic preț a fost de 3.27 lei. La nivelul țării, cel mai ieftin litru de benzină a fost în Reghin, Mureș, la prețul de 7.26 lei, în timp ce la Iași a fost cu 0.18 bani în plus. Asta înseamnă că, pentru un litru de benzină, un șofer a scos din buzunare cel puțin 7,44 lei, în timp ce pentru un litru de motorină 7,62 de lei și 3,53 lei pentru GPL.

„Nu ne mai surprinde nimic în România. Prețurile cresc încontinuu”

În contextul creșterii constante a prețurilor la carburanți, transportatorii își exprimă frustrarea și dezamăgirea resimțite de mulți șoferi și oameni de afaceri din domeniu. „Nu ne mai surprinde nimic în România. Prețurile cresc încontinuu. E ceva de speriat”,  atrage atenția Iulian Afloarei, un transportator din Iași. Acesta subliniază impactul financiar considerabil asupra activității sale și se plânge că un plin de motorină a ajuns să coste și 300 de euro: „ Am ajuns să scot din buzunare peste 1.500 de lei pentru un plin la motorină, adică în jur de 300 de euro. Este exagerat! ”  Însă pe lângă costul carburantului, șoferii resimt și alte scumpiri la volan, precum rovigneta și asigurarea, ceea ce face situația și mai dificilă pentru transportatori. În trecut, mulți șoferi, inclusiv Iulian, preferau să alimenteze în Republica Moldova datorită prețurilor mai mici la carburanți. „ Înainte, când mai aveam drum spre Republica Moldova, mai alimentam de acolo, că era mai ieftin, dar acum s-a scumpit și acolo. Nu mai e afacere”,  explică el, arătând cum criza prețurilor la nivel internațional îi afectează și pe vecinii noștri. „Țin minte că ultimul plin în Moldova a fost prin decembrie și m-a costat echivalentul a 1.600 de lei, deci mai mult ca la noi”.

Prețuri la combustibili în alte orașe mari din țară

Scumpiri la pompă se văd în toate județele, însă prețurile carburanților diferă în funcție de zonă. Luăm ca exemplu București. Aici, pe 10 februarie prețurile arătau astfel: benzină standard – de la 7.44 lei la 7.60 lei per litru; benzină premium – de la 8 lei la 8.30 lei per litru; motorină standard – de la 7.62 lei la 7.75 lei per litru; motorină premium – de la 8.01 lei la 8.31 lei per litru; GPL – între 3.48 lei și 3.6 lei.

În Cluj-Napoca, cel mai mic preț pentru litrul de benzină era, zilele trecute, de 7.47 lei/litru, în timp ce la motorină prețul afișat la pompă era de 7.66 lei/litru, iar la GPL 3.49 lei.

Ne uităm comparativ și în sud-estul țării, în Constanța, unde conducătorii auto au plătit zilele acestea, pentru un litru de benzină 7,46 de lei, pentru un litru de motorină 7,61 de lei și 3,51 de lei pentru GPL.

Scumpirile la carburanți se resimt cu atât mai mult în România cu cât, anul acesta, au avut loc deja trei astfel de episoade. Unul, săptămâna trecută, pe 6 februarie, când scumpirea a fost de 5 bani pe litru atât pentru benzină cât și pentru motorină, al doilea pe 7 februarie (3-4 bani/litru), iar al treilea la 1 ianuarie, când prețurile au crescut cu 17 bani/litru pentru benzină și 16 bani pentru motorină.

Etichete: benzina, motorina, scumpire

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii