Scurtă privire asupra consumului de alcool – perspective medicale şi nu numai
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Scurtă privire asupra consumului de alcool – perspective medicale şi nu numai

GALERIE
providenta_alcool
  • providenta_alcool
- +

Consumul de alcool, când este distructiv şi când este benefic?
Dr. Daniela Marilena Trofin, medic specialist neurolog în cadrul Policlinicii Providenţa, ne oferă în articolul de mai jos detalii despre efectul consumului de alcool asupra organismului, ca factor cauzator sau preventiv de afecţiuni.
 

Consumul de alcool şi riscurile pentru sănătate

Consumul excesiv de alcool reprezintă o problemă de sănătate cu implicaţii profunde pretutindeni la nivel mondial. Deşi este o problemă mai frecvent întâlnită la bărbaţi, statisticile pot diferi de la ţară la tară sau de la regiune la regiune, ţinând cont de o multitudine de factori demografici şi sociali: stare economică, boli psihiatrice (depresia ş.a.) sau chiar diverse obiceiuri culturale locale.
   
Consumul de alcool, în condiţiile existenţei unor afecţiuni preexistente precum hipertensiunea arterială şi tulburările de ritm cardiac, poate exacerba simptomele întâlnite la aceste categorii de pacienţi, însumând la factorii de risc deja existenţi un risc crescut de incidente cardio sau cerebrovasculare: infarct miocardic, diverse cardiomiopatii, accidente vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice.

Afectarea sistemului nervos central şi periferic


Modificări importante pot surveni în contextul abuzului de alcool în structurile cerebrale, ducând la modificări anatomopatologice, de la agravarea progresiei fenomenelor de atrofie cerebrală (proces fiziologic de involuţie al creierului pe măsura înaintării în vârstă) până la modificări cu impact fiziopatologic mai sever, precum mielinoliza pontină (manifestată clinic prin tulburări de vorbire sau instalare de deficite motorii progresive).
 

Una dintre marile probleme reprezentate de consumul de alcool îl reprezintă neuropatia toxică. Această afecţiune se caracterizează prin senzaţii de amorţeală sau furnicături la nivelul picioarelor, uneori manifestându-se chiar prin acuze dureroase. Pacienţii pot resimţi senzaţii pe care le compară cu înţepături şi nu de puţine ori evoluţia este spre agravarea acestor neplăceri în cazul în care nu se intervine prin renunţarea la consum, deci implicit schimbarea stilului de viaţă. Aceste manifestări clinice sunt expresia resimţită de către pacient a unor fenomene complexe fiziopatologice: creşterea stresului oxidativ, auto-oxidarea glucozei sau reacţiile de peroxidare lipidică.

Un consum de alcool pentru un timp îndelungat atrage afecţiuni şi din sfera gastro-intestinală, fiind de ajuns doar să amintim aici de morbiditatea şi mortalitatea pe care le induce ciroza hepatică şi gravele sale complicaţii. Întreg tabloul fiziopatologic şi clinic este întregit de deficienţe vitaminice şi niveluri scăzute de folaţi, diferiţi nutrienţi şi minerale.

Revenind la neuropatia toxică, aceasta din păcate nu induce numai disfuncţionalităţile senzitive după cum am menţionat anterior, percepute ca neplăceri de către pacient, ci şi de un risc crescut de accidentări la nivelul tălpilor prin pierderea sensibilităţii, ceea ce creşte riscul de infecţii contribuind astfel la agravarea morbidităţii acestei afecţiuni.
 

Consumul şi apariţia diverselor simptome

De-a lungul ultimilor ani s-au făcut numeroase studii în încercarea găsirii unei legături între cantitatea de alcool şi timpul trecut până la apariţia simptomelor neuropatiei. Se pare că o cantitate de peste 100 ml consumată zilnic timp de aproximativ trei ani ar fi cea mai unanim acceptată teorie, cu toate acestea, există desigur o mare variabilitate individuală. Există ipoteze că un consum de băuturi mixte ar fi mai nociv. Nu în ultimul rând, calitatea îndoielnică a unor băuturi alcoolice poate fi şi ea incriminată pentru o afectare fie precoce, fie mai severă.
   
În ansamblu, este vorba de durata ingestiei de alcool în timp, asocierea altor boli (diabet zaharat, ciroză hepatică sau boli cardiovasculare) dar şi de afectarea sistemului nervos central, nu numai prin riscul cerebrovascular în sine, cât şi prin grăbirea evoluţiei spre diverse forme de demenţă.
   
Strategiile terapeutice pentru neuropatie presupun corectarea deficitelor de vitamine, minerale şi nutrienţi, încetarea consumului de alcool fiind completată în special de administrare de acid alfa lipoic şi benfotiamină.

 Alcoolul şi efectul său benefic pentru organism

Consumul de alcool, moderat de această dată, are, desigur, şi efecte pozitive în organism. Proprietăţile terapeutice ale vinului, spre exemplu, sunt cunoscute încă din Antichitate, fiind considerat încă din acele timpuri îndepărtate drept un dar, de unde şi folosirea acestuia,  dar şi a altor tipuri de alcool în multe culturi de-a lungul istoriei.

În special vinul prezintă cantităţi însemnate de resveratrol, puternic antioxidant cu proprietăţi antiinflamatorii. Există chiar studii promiţătoare privind rolul benefic al resveratrolului în boala Alzheimer. Polifenolii din vin par a avea efecte benefice în diabetul zaharat în studii experimentale pe animale de laborator. În cantităţi moderate, consumul ocazional de alcool pare a avea un important rol în scăderea riscului de instalare a diabetului, a dezvoltării unor patologii cardiovasculare, dar cu toate acestea astfel de efecte pozitive nu pot fi întâlnite constant la toţi consumatorii.

Precauţii şi restricţii

Precauţii deosebite trebuie să aibă cei care se ştiu cu afecţiuni hepatice preexistente, probleme cardiace, cei care urmează tratamente care interferă cu alcoolul; pacienţi cu accidente vasculare sau istoric de crize epileptice, în astfel de cazuri consumul de alcool fiind interzis. Consumul de alcool poate agrava depresia, poate întreţine sau amplifica în acest context tendinţele suicidare, iar la femeile însărcinate poate induce defecte congenitale la făt.
 

Un pahar de alcool pe zi la femei, respectiv două la bărbaţi, fără a se instala un consum cronic sau fără a induce nevoia de a consuma zilnic, pare a fi o cantitate în limitele unui consum moderat. Atunci când consumul devine o necesitate, deci un viciu, instalarea tulburărilor psihice şi de comportament pe care le atrage, poate duce la importante conflicte familiale şi chiar destrămarea acestora,  cronicizând depresia şi menţinând astfel consumatorul într-un veritabil cerc vicios. 

Moderaţia şi consumul chibzuit de fiecare pentru propria sa sănătate, combinate cu consultarea unui medic în situaţiile în care există incertitudini, sunt elemente cheie pentru o viaţă sănătoasă. Aici intervine desigur şi necesitatea unei alimentaţii corecte şi a unui stil de viaţă activ. Atunci şi numai atunci putem vorbi de adevăratul efect pozitiv al unui consum moderat de alcool.
 

Loius Pasteur ar fi spus că „o sticlă de vin conţine în ea mai multă filozofie decât orice carte din lume”. Frank Sinatra recunoştea că „alcoolul este într-adevăr posibil să fie cel mai mare duşman al omului, dar Biblia ne învaţă să ne iubim duşmanii”. Până la urmă o viaţă trăită frumos, sănătos şi respectând principii minime de moralitate presupune şi conştientizarea vorbelor Sfântului Ioan Gură de Aur „vinul este de la Dumnezeu, dar beţia este de la diavol”.

**********
Persoanele interesate de programarea unei consultaţii sunt rugate să ne contacteze la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.