Scurtă privire asupra consumului de alcool – perspective medicale şi nu numai
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 23.01.2022

Advertorial

Scurtă privire asupra consumului de alcool – perspective medicale şi nu numai

GALERIE
providenta_alcool
 • providenta_alcool
- +

Consumul de alcool, când este distructiv şi când este benefic?
Dr. Daniela Marilena Trofin, medic specialist neurolog în cadrul Policlinicii Providenţa, ne oferă în articolul de mai jos detalii despre efectul consumului de alcool asupra organismului, ca factor cauzator sau preventiv de afecţiuni.
 

Consumul de alcool şi riscurile pentru sănătate

Consumul excesiv de alcool reprezintă o problemă de sănătate cu implicaţii profunde pretutindeni la nivel mondial. Deşi este o problemă mai frecvent întâlnită la bărbaţi, statisticile pot diferi de la ţară la tară sau de la regiune la regiune, ţinând cont de o multitudine de factori demografici şi sociali: stare economică, boli psihiatrice (depresia ş.a.) sau chiar diverse obiceiuri culturale locale.
   
Consumul de alcool, în condiţiile existenţei unor afecţiuni preexistente precum hipertensiunea arterială şi tulburările de ritm cardiac, poate exacerba simptomele întâlnite la aceste categorii de pacienţi, însumând la factorii de risc deja existenţi un risc crescut de incidente cardio sau cerebrovasculare: infarct miocardic, diverse cardiomiopatii, accidente vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice.

Afectarea sistemului nervos central şi periferic


Modificări importante pot surveni în contextul abuzului de alcool în structurile cerebrale, ducând la modificări anatomopatologice, de la agravarea progresiei fenomenelor de atrofie cerebrală (proces fiziologic de involuţie al creierului pe măsura înaintării în vârstă) până la modificări cu impact fiziopatologic mai sever, precum mielinoliza pontină (manifestată clinic prin tulburări de vorbire sau instalare de deficite motorii progresive).
 

Una dintre marile probleme reprezentate de consumul de alcool îl reprezintă neuropatia toxică. Această afecţiune se caracterizează prin senzaţii de amorţeală sau furnicături la nivelul picioarelor, uneori manifestându-se chiar prin acuze dureroase. Pacienţii pot resimţi senzaţii pe care le compară cu înţepături şi nu de puţine ori evoluţia este spre agravarea acestor neplăceri în cazul în care nu se intervine prin renunţarea la consum, deci implicit schimbarea stilului de viaţă. Aceste manifestări clinice sunt expresia resimţită de către pacient a unor fenomene complexe fiziopatologice: creşterea stresului oxidativ, auto-oxidarea glucozei sau reacţiile de peroxidare lipidică.

Un consum de alcool pentru un timp îndelungat atrage afecţiuni şi din sfera gastro-intestinală, fiind de ajuns doar să amintim aici de morbiditatea şi mortalitatea pe care le induce ciroza hepatică şi gravele sale complicaţii. Întreg tabloul fiziopatologic şi clinic este întregit de deficienţe vitaminice şi niveluri scăzute de folaţi, diferiţi nutrienţi şi minerale.

Revenind la neuropatia toxică, aceasta din păcate nu induce numai disfuncţionalităţile senzitive după cum am menţionat anterior, percepute ca neplăceri de către pacient, ci şi de un risc crescut de accidentări la nivelul tălpilor prin pierderea sensibilităţii, ceea ce creşte riscul de infecţii contribuind astfel la agravarea morbidităţii acestei afecţiuni.
 

Consumul şi apariţia diverselor simptome

De-a lungul ultimilor ani s-au făcut numeroase studii în încercarea găsirii unei legături între cantitatea de alcool şi timpul trecut până la apariţia simptomelor neuropatiei. Se pare că o cantitate de peste 100 ml consumată zilnic timp de aproximativ trei ani ar fi cea mai unanim acceptată teorie, cu toate acestea, există desigur o mare variabilitate individuală. Există ipoteze că un consum de băuturi mixte ar fi mai nociv. Nu în ultimul rând, calitatea îndoielnică a unor băuturi alcoolice poate fi şi ea incriminată pentru o afectare fie precoce, fie mai severă.
   
În ansamblu, este vorba de durata ingestiei de alcool în timp, asocierea altor boli (diabet zaharat, ciroză hepatică sau boli cardiovasculare) dar şi de afectarea sistemului nervos central, nu numai prin riscul cerebrovascular în sine, cât şi prin grăbirea evoluţiei spre diverse forme de demenţă.
   
Strategiile terapeutice pentru neuropatie presupun corectarea deficitelor de vitamine, minerale şi nutrienţi, încetarea consumului de alcool fiind completată în special de administrare de acid alfa lipoic şi benfotiamină.

 Alcoolul şi efectul său benefic pentru organism

Consumul de alcool, moderat de această dată, are, desigur, şi efecte pozitive în organism. Proprietăţile terapeutice ale vinului, spre exemplu, sunt cunoscute încă din Antichitate, fiind considerat încă din acele timpuri îndepărtate drept un dar, de unde şi folosirea acestuia,  dar şi a altor tipuri de alcool în multe culturi de-a lungul istoriei.

În special vinul prezintă cantităţi însemnate de resveratrol, puternic antioxidant cu proprietăţi antiinflamatorii. Există chiar studii promiţătoare privind rolul benefic al resveratrolului în boala Alzheimer. Polifenolii din vin par a avea efecte benefice în diabetul zaharat în studii experimentale pe animale de laborator. În cantităţi moderate, consumul ocazional de alcool pare a avea un important rol în scăderea riscului de instalare a diabetului, a dezvoltării unor patologii cardiovasculare, dar cu toate acestea astfel de efecte pozitive nu pot fi întâlnite constant la toţi consumatorii.

Precauţii şi restricţii

Precauţii deosebite trebuie să aibă cei care se ştiu cu afecţiuni hepatice preexistente, probleme cardiace, cei care urmează tratamente care interferă cu alcoolul; pacienţi cu accidente vasculare sau istoric de crize epileptice, în astfel de cazuri consumul de alcool fiind interzis. Consumul de alcool poate agrava depresia, poate întreţine sau amplifica în acest context tendinţele suicidare, iar la femeile însărcinate poate induce defecte congenitale la făt.
 

Un pahar de alcool pe zi la femei, respectiv două la bărbaţi, fără a se instala un consum cronic sau fără a induce nevoia de a consuma zilnic, pare a fi o cantitate în limitele unui consum moderat. Atunci când consumul devine o necesitate, deci un viciu, instalarea tulburărilor psihice şi de comportament pe care le atrage, poate duce la importante conflicte familiale şi chiar destrămarea acestora,  cronicizând depresia şi menţinând astfel consumatorul într-un veritabil cerc vicios. 

Moderaţia şi consumul chibzuit de fiecare pentru propria sa sănătate, combinate cu consultarea unui medic în situaţiile în care există incertitudini, sunt elemente cheie pentru o viaţă sănătoasă. Aici intervine desigur şi necesitatea unei alimentaţii corecte şi a unui stil de viaţă activ. Atunci şi numai atunci putem vorbi de adevăratul efect pozitiv al unui consum moderat de alcool.
 

Loius Pasteur ar fi spus că „o sticlă de vin conţine în ea mai multă filozofie decât orice carte din lume”. Frank Sinatra recunoştea că „alcoolul este într-adevăr posibil să fie cel mai mare duşman al omului, dar Biblia ne învaţă să ne iubim duşmanii”. Până la urmă o viaţă trăită frumos, sănătos şi respectând principii minime de moralitate presupune şi conştientizarea vorbelor Sfântului Ioan Gură de Aur „vinul este de la Dumnezeu, dar beţia este de la diavol”.

**********
Persoanele interesate de programarea unei consultaţii sunt rugate să ne contacteze la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X