Scurtă radiografie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Scurtă radiografie

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Înainte de a pleca dintre noi cu inegalabilu-i talent, umoristul Dan Mihăescu i-a lăsat o scrisoare deschisă, cui credeţi?, … lui Caragiale. Am apucat s-o citesc, s-o savurez şi să constat cu tristeţe că din 2012 şi până acum guvernarea, administraţia şi societatea sunt cam la fel, dacă nu mai rău. De! Eternul Caragiale de după 1912.

Apreciatul umorist spunea în scrisoarea cu pricina: “Suntem o ţară penală, meştere! De la parlament la govern, toate mangafalele cu foncţii sunt în libertate ... condiţionată. Nu ştii cum şi cât se fură. Răcnesc gazetele de vuiesc Carpaţii! Şi toate oalele sparte le plăteşte poporul acesta de coate-goale, care nu mai visează castele în Spania. Visează căpşuni”. Vi se pare că această afirmaţie nu e actuală? Este adevărat, nu ştim cum şi cât se fură, este adevărat că toată media e plină de personaje şi personagii poftite sau aduse la DNA, în schimb nimeni nu arată satele depopulate de tineri, nu arată bătrânii gârboviţi de muncă şi cu pensii mizere pentru că au lucrat la CAP. Dacă această realitate ar fi adusă mai des în atenţia guvernanţilor de cea de-a 4-a putere, ar urma un miracol, trezirea din somnul letargic.

Să spunem că într-o super sinteză aceasta se întâmplă la vârf. Mai la talpă e altă distracţie, conform aceleeaşi scrisori mai mult decât actuale! Citez: “Tipătescu este Naşul mafiei judeţene, Dandanache face tocşouri de seară, jupân Dumitrache zis "Titircă Inimă-rea" e primar şi milostiveşte cu parcuri moca toate rubedeniile”. Apreciaţi dumneavoastră dacă afirmaţia este greşită! Fiecare dintre noi trăieşte într-o comunitate şi chiar dacă e mai tăcut sau mai guraliv, vede cam tot ce se întâmplă. Numai că aici intervine o simplă întrebare: de ce rămâne cu văzutul când are puterea în mână măcar odată la 4 ani?

Despre societatea prezentată la televizor, se pot spune multe. Nu ni se mai dau din ea exemplele pozitive, căci nu fac rating. În schimb ni se prezintă, şi aici citez din scrisoarea umoristului: “Ştii câtă verzitură i se lipeşte pe frunte manelistului minune, care ţine acuma locul lui I.D. Ionesco?”. Sau ne este amplu prezentat faptul că: “E timpul cocotelor. Ziţa, Veta, Joiţica, Didina sau Miţa Baston au fost sfintele-sfintelor. Paraşutele au acuşica golaveraj la televizor. Să vezi chestii deochiate, nene Iancule! S-a uitat şi Bubico al meu la o emisiune şi de atunci nu mai latră. Guiţă!”. Probabil, în curând vom vorbi în limba păsărească cu care odinioară ne distram când eram elevi, interpretând cuvintele de la coadă la cap.

Toate acestea sună a râsu’-plânsu’, dar realitatea cotidiană este sumbră! Eu încă mai sper în inteligenţa şi discernământul acestui popor şi îmi doresc ca în ceasul 112, căci al 12-lea a trecut de mult, să nu se adeverească zicerea lui Caragiale: “românul s-a învăţat să aibe din toate câte nimic”. Măcar acum să-l contrazicem pe Caragiale!    
Dintr-un singur motiv: nu vrem pentru copiii şi nepoţii noştri un viitor precum … “O noapte furtunoasă”.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.