Scurtă radiografie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Advertorial

Scurtă radiografie

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Înainte de a pleca dintre noi cu inegalabilu-i talent, umoristul Dan Mihăescu i-a lăsat o scrisoare deschisă, cui credeţi?, … lui Caragiale. Am apucat s-o citesc, s-o savurez şi să constat cu tristeţe că din 2012 şi până acum guvernarea, administraţia şi societatea sunt cam la fel, dacă nu mai rău. De! Eternul Caragiale de după 1912.

Apreciatul umorist spunea în scrisoarea cu pricina: “Suntem o ţară penală, meştere! De la parlament la govern, toate mangafalele cu foncţii sunt în libertate ... condiţionată. Nu ştii cum şi cât se fură. Răcnesc gazetele de vuiesc Carpaţii! Şi toate oalele sparte le plăteşte poporul acesta de coate-goale, care nu mai visează castele în Spania. Visează căpşuni”. Vi se pare că această afirmaţie nu e actuală? Este adevărat, nu ştim cum şi cât se fură, este adevărat că toată media e plină de personaje şi personagii poftite sau aduse la DNA, în schimb nimeni nu arată satele depopulate de tineri, nu arată bătrânii gârboviţi de muncă şi cu pensii mizere pentru că au lucrat la CAP. Dacă această realitate ar fi adusă mai des în atenţia guvernanţilor de cea de-a 4-a putere, ar urma un miracol, trezirea din somnul letargic.

Să spunem că într-o super sinteză aceasta se întâmplă la vârf. Mai la talpă e altă distracţie, conform aceleeaşi scrisori mai mult decât actuale! Citez: “Tipătescu este Naşul mafiei judeţene, Dandanache face tocşouri de seară, jupân Dumitrache zis "Titircă Inimă-rea" e primar şi milostiveşte cu parcuri moca toate rubedeniile”. Apreciaţi dumneavoastră dacă afirmaţia este greşită! Fiecare dintre noi trăieşte într-o comunitate şi chiar dacă e mai tăcut sau mai guraliv, vede cam tot ce se întâmplă. Numai că aici intervine o simplă întrebare: de ce rămâne cu văzutul când are puterea în mână măcar odată la 4 ani?

Despre societatea prezentată la televizor, se pot spune multe. Nu ni se mai dau din ea exemplele pozitive, căci nu fac rating. În schimb ni se prezintă, şi aici citez din scrisoarea umoristului: “Ştii câtă verzitură i se lipeşte pe frunte manelistului minune, care ţine acuma locul lui I.D. Ionesco?”. Sau ne este amplu prezentat faptul că: “E timpul cocotelor. Ziţa, Veta, Joiţica, Didina sau Miţa Baston au fost sfintele-sfintelor. Paraşutele au acuşica golaveraj la televizor. Să vezi chestii deochiate, nene Iancule! S-a uitat şi Bubico al meu la o emisiune şi de atunci nu mai latră. Guiţă!”. Probabil, în curând vom vorbi în limba păsărească cu care odinioară ne distram când eram elevi, interpretând cuvintele de la coadă la cap.

Toate acestea sună a râsu’-plânsu’, dar realitatea cotidiană este sumbră! Eu încă mai sper în inteligenţa şi discernământul acestui popor şi îmi doresc ca în ceasul 112, căci al 12-lea a trecut de mult, să nu se adeverească zicerea lui Caragiale: “românul s-a învăţat să aibe din toate câte nimic”. Măcar acum să-l contrazicem pe Caragiale!    
Dintr-un singur motiv: nu vrem pentru copiii şi nepoţii noştri un viitor precum … “O noapte furtunoasă”.

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.