Se amână stabilirea unui câștigător la licitația pentru refacerea fostului cinematograf „Tineretului”. Comisia are mult de lucru
Licitația pentru refacerea clădirii fostului cinematograf „Tineretului” intră în prelungiri. Ateneul Național din Iași a lansat procedura încă din luna februarie 2024 și, zilele trecute, a amânat termenul de finalizare a evaluării ofertelor invocând un volum mare de muncă.
Instituția de cultură a primit patru oferte pentru reconstrucția imobilului de pe str. Lăpușneanu la începutul lunii mai. La procedură participă următorii ofertanți: Conest, Katar Conneg, Grup Construcții Est și asocierea Complete Construct Solutions – Conplast Ro. Valoarea estimată a contractului trece pragul de 21 milioane de lei (fără TVA).
Ateneul a invocat mai multe motive pentru prelungirea termenului de evaluare a ofertelor până pe 31 octombrie. În primul rând, instituția spune că, în corespondența cu ofertanții, există un număr mare de solicitări de clarificări tehnice și financiare. În al doilea rând, comisia a invocat complexitatea achiziției și volumul mare de documente ce trebuie evaluate: dosarele cu ofertele depuse de firme cuprind peste 6.000 de pagini.
Astfel, Ateneul spune că are nevoie de timp pentru a formula solicitări de clarificare de tip financiar (explicații privind unele costuri pe care firmele le-au inclus în ofertă), verificarea documentelor justificative care probează îndeplinirea tuturor cerințelor din documentația de atribuire și, în final, întocmirea raportului de procedură în vederea desemnării câștigătorului licitației.
Clădirea fostului cinema Tineretului se află într-o stare avansată de degradare și există un risc ridicat de prăbușire. Potrivit proiectului tehnic, pereții au multiple fisuri și crăpături, fiind inclusiv deplasați în plan orizontal și vertical. „Toți pereții prezintă risc ridicat de prăbușire, de altfel peretele din axul 1 este sprijinit din exterior pe toată înălțimea. Sunt multe zone unde bucăți din pereți s-au autodemolat sau a fost furată cărămida”, se precizează în proiectul tehnic.
De asemenea, acoperișul mai există doar parțial, iar, la momentul actual, nu mai există planșee – „au rămas câteva grinzi care reazemă pe pereți și pardoseală”. Clădirea a intrat într-o stare avansată de degradare după un puternic incendiu în anul 2014, potrivit documentației.
„Proiectul urmărește reabilitarea și readucerea imobilului la o expresie anterioară considerată de valoare (situația existentă la nivelul anului 1905), precum și amenajarea terenului aferent, prin recrearea unei mici scene performative în amintirea grădinii de vară care a existat aici la început de secol trecut, unde aveau loc reprezentanții teatrale”, se mai arată în proiectul tehnic de execuție.
Conform sursei citate, intervențiile la imobil vor păstra conturul clădirii inițiale, cu mențiunea că pereții exteriori vor fi refăcuți în totalitate prin refolosirea cărămizilor pline presate existente.
„Extinderea funcțiunii obiectivului în galerie de artă și spațiu multifuncțional implică adăugarea de funcțiuni specifice noi, inclusiv adaptarea spațiului la accesul persoanelor cu dizabilități și realizarea de spații noi care să înglobeze expozițiile viitoare”, se mai arată în caietul de sarcini.
Publicitate și alte recomandări video