Se anunta o editie speciala a Festivalului cu poezie, prieteni si… trufe de ciocolata

joi, 18 noiembrie 2010, 21:01
3 MIN
 Se anunta o editie speciala a Festivalului cu poezie, prieteni si… trufe de ciocolata

Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) va gazdui, in perioada 26-27 noiembrie, cea de-a III-a editie a "Festivalului cu poezie, prieteni si… trufe de ciocolata". Evenimentul, organizat de catre Galeriile de Arta Eleusis si Academia de Poezie, in parteneriat cu BCU, Universitatile "Petre Andrei", "Gr.T. Popa" si Primaria Iasi, le rezerva spectatorilor mai multe surprize si noutati, printre care o Gala a Iasului universitar, in cadrul careia se vor acorda 12 premii.

Printre personalitatile care vor veni sa se delecteze cu poezie de calitate, "asortata" cu muzica buna, bomboane de ciocolata si sampanie se numara oamenii de teatru George Ivascu, Dorina Lazar si Florin Zamfirescu. Totodata, vor participa la eveniment redactori si editorialisti de la publicatiile de cultura „Romania literara", "Luceafarul", "Viata romaneasca", "Verso" si "Manuscript".

Cea de-a III-a editie a "Festivalului cu poezie, prieteni si… trufe de ciocolata" se va deschide vineri, 26 noiembrie, de la ora 18.00, cu un debut surpriza. "Este vorba despre un debut nepublicabil, o compilatie de muzica si poezie, cu o anumita regie, dar nu va dezvalui mai multe", a spus Emil Stratan, organizatorul festivalului. Dupa acest moment, care nu va dura mai mult de zece minute, vor fi prezentati poetii si juriul care va desemna cistigatorul concursului de recitaluri. Daca la prima editie au fost invitati 18 poeti, iar la a doua 8, anul acesta vor fi prezenti in festival 7 poeti. In cursa pentru cele doua premii, al juriului si al publicului, au intrat poetii Marin Malaicu Hondrari, Liviu Ioan Stoiciu, Gabriel Chifu, Denisa Comanescu, Nicolae Prelipceanu, Dinu Flamand si Aurel Pantea. In deschiderea competitiei dintre peoti va avea loc un mini-concert de muzica medievala sustinut de catre formatia Pontice. In timpul concertului, spectatorii vor fi serviti cu trufe de ciocolata. Poetii vor evolua in fata publicului pina la ora 21.00. Juriul, condus de catre criticul literar Alex Stefanescu, este format din Alexandru Cistelecan, Ioan Es. Pop, Ion Muresan, Nichita Danilov, Alexandru Calinescu si Emil Stratan.

Cea de-a doua seara a festivalului se va deschide cu un moment artistic sustinut de catre actrita Rodica Mandache, care va recita, alaturi de invitatii ei, versuri din volumul "Lumile livide" al poetului maramuresean Ioan Es. Pop.

Sarbatoarea poeziei va continua cu Gala Iasului universitar, in cadrul careia vor fi premiate 12 personalitati iesene reprezentative in domenii precum medicina, teatru, arte plastice, muzica sau management cultural. Tot in cadrul acestei gale vor fi premiate "cea mai buna carte de proza a anului" si "cea mai buna carte de poezie a anului". De asemenea, juriul, format din rectorii Vasile Astarastoae (Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa") si Doru Tompea (Universitatea "Petre Andrei"), conf. univ.dr. Sorin Bocancea (presedintele Fundatiei "Petre Andrei"), Daniela Drugus (adminstrator general al UMF), Valentin Ciuca, Cristian Hadji-Culea, Ioan Cristescu (Muzeul National al Literaturii din Bucuresti), Ioan Es. Pop, Emil Stratan si Alex Stefanescu (presedinte), va oferi si doua premii speciale. "Este vorba despre Premiul de excelenta «Benjamin Fondane», personalitate ieseana foarte mediatizata acum in lume, care va fi acordat scriitorului si filosofului Sorin Vieru si de Marele Premiu al Galei, care va merge la filosoful Mihai Sora", a explicat Emil Stratan.

Atit cistigatorii concursului-recital de poezie, cit si cei ai Galei Iasului universitar vor fi recompensati cu diplome, plachete turnate in bronz si cu premii in bani. "Fiecare poet va primi cite un premiu, insa difera valoarea lui. Cert este ca, in urma acestui festival-concurs, cistigatori sintem noi toti, mai ales iubitorii de poezie", a precizat Emil Stratan. Cea de a treia editie a "Festivalului cu poezie, prieteni si… trufe" de ciocolata se va incheia cu un concert de jazz intitulat "La margine de Bucuresti", sustinut de catre artistii Mircea Tiberian si Nadia Trohin.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii