Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Se anunţă ploi abudente. Avertizarea este valabilă până marţi seara. Iaşul e ocolit

GALERIE
ploi abudente
  • ploi abudente
- +

O avertizare cod galben vizând Capitala şi 31 de judeţe din sudul, estul şi centrul ţării va fi în vigoare de luni de la ora 10.00 până marţi seară, interval în care vor fi vijelii şi se vor acumula cantităţi importante de apă. Potrivit meteorologilor, instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată pe tot parcursul săptămânii. De asemenea, până miercuri după-amiază sunt în vigoare avertizări cod galben de inundaţii emise de hidrologi pentru râuri din majoritatea judeţelor ţării, cu probabilitate şi intensitate mai mare pe râuri mici din judeţele Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Gorj, Sibiu, Vâlcea şi Argeş. O altă avertizare de inundaţii a intrat în vigoare la ora 6.00.

 

O avertizare cod galben emisă duminică de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) vizează Capitala şi 31 de judeţe şi va fi în vigoare de luni de la ora 10.00 până marţi, la ora 23.00.  Meteorologii spun că în acest interval vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată în special în regiunile sudice, estice şi centrale, precum şi în zonele de deal şi de munte. Vor fi averse local torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă accumulate vor fi de peste 25-30 l/mp şi pe arii restrânse 50-60 l/mp. 

Instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată pe tot parcursul săptămânii, mai afirmă ANM. Până luni la ora 10.00 este în vigoare o altă avertizare cod galben vizând paisprezece judeţe, unde se vor înregistra frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, averse care vor avea şi caracter torenţial şi izolat grindină şi vor cădea cantităţi de apă de 20-25 l/mp şi izolat peste 30-40 l/mp. 

De asemenea, de duminică de la ora 18.00 şi până în 25 iulie la ora 16.00 este în vigoare o avertizare cod galben emisă de hidrologi, care spun că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Conform hidrologilor, sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş, Mureş, (judeţele Alba, Cluj, Sibiu,  Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega, Timiş, Bȃrzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş, Caraş Severin şi Gorj), Desnăţui, Jiu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) şi Olt (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Dolj şi Olt).

Luni dimineaţă, la ora 6.00, a intrat în vigoare o altă avertizare cod galben de inundaţii, valabilă tot până miercuri, la ora 16.00. Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice Mureş, Târnava Mică, Târnava Mare (judeţele Harghita, Mureş, Sibiu şi Alba), Olt (judeţele Harghita şi Covasna), Vedea (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa), Buzău (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău), Bistriţa (judeţele Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Trotuş, (judeţele: Harghita, Covasna, Bacău, Neamţ şi Vrancea), Putna, Rȃmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Bârlad (judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Bacău şi Galaţi), Siret (Vrancea şi Galaţi), Prut (judeţele Vaslui şi Galaţi), rȃurile mici din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea). Inundaţii se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Gorj, Sibiu, Vâlcea şi Argeş, spun hidrologii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri