anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Se apropie campania: politicienii aduc de la Bucureşti la Iaşi un sac de promisiuni pentru „Drumul hoţilor”

Luna viitoare va fi lansată licitaţia pentru realizarea documentaţiei variantei de trafic uşor a Centurii ocolitoare a Iaşului. Ce angajamente sunt si pentru tronsonul Trei Fântâni («Drumul Hoților»)?

GALERIE
constructie centura
  • constructie centura
- +

Odată cu venirea ministrului Transporturilor la Iaşi, la o dată încă neprecizată – deşi iniţial era aşteptat aici în iunie, autorităţile locale speră să afle mai multe răspunsuri privind infrastructura de transport a regiunii. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă, ieri, ministrul ieşean al Mediului, la o întâlnire cu reprezentanţii mass-media. 

„Vom avea tren metropolitan şi în Zona Metropolitană a municipiului Iaşi (apropo de metroul clujean, n.r.), care să deservească interesele comunităţilor din Iaşi, Valea Lupului, Leţcani, Miroslava, Tomeşti Holboca”, a spus Costel Alexe.

Ideea unui tren urban a fost vehiculată de mai multă vreme, mai ales de viceprimarul Radu Botez, dar fără o susţinere vizibilă până acum din partea primarului, respectiv din partea ermeticei Sucursale Regionale de Căi Ferate Iaşi. Ieri, Alexe a promis că „vom duce cu siguranţă la bun sfârşit” acest proiect.

Imaginea unui oraş în care se va circula lejer a fost completată ieri de primarul Mihai Chirica: „Centura uşoară, legătura dintre Uricani-Miroslava către Iaşi, pe străzile Cicoarei-arhitect Ioan Berindei, este finanţată în momentul de faţă de Ministerul Transporturilor prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, a intrat în faza de licitaţie publică şi sperăm să o vedem finalizată cât mai repede”.

Pe platforma electronică de achiziţii publice este o singură procedură lansată până acum – pentru cei aproape 7 km ai Tronsonului 3 al Centurii ocolitoare a municipiului Iaşi, respectiv amenajarea traseului bd. Poitiers – str. Trei Fântâni („Drumul Hoţilor”).

Licitaţia la care s-a referit ieri primarul Iaşului se referă la studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic al Tronsonului 4. În lungime de peste 8 km, cu tot cu o legătură peste un pod spre cartierul Dacia, varianta respectivă are un cost estimat de 121 de milioane de lei, potrivit prezentării de pe pagina de internet a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. De regulă, preţul unui pachet SF plus proiect tehnic este de 1 la sută din valoarea estimată a proiectului. În acest caz, el ar putea să ajungă la circa 1,6 milioane de lei. Procedura a fost pusă la punct, dar caietul de sarcini încă nu este avizată de Ministerul Transporturilor, astfel că licitaţia la care s-a referit Mihai Chirica va fi lansată probabil undeva spre mijlocul lunii august.

Aşa cum am relatat zilele trecute, procedura lansată în iunie 2019 pentru Tronsonul 3 este suspendată. Anul trecut, la nici trei luni de la iniţierea licitaţiei, o polemică virulentă a izbucnit între Primăria Iaşi şi conducerea de atunci a DRDP, pe subiectul mutării reţelelor de utilităţi aflate de-a lungul bulevardului Poitiers. Şeful Direcţiei a insistat pe angajamentul semnat chiar de actualul primar în 2009, pe atunci director tehnic la Palatul Roznovanu, prin care Municipalitatea îşi asuma realizarea acestor relocări. La rândul lui, primarul a replicat că situaţia s-a modificat, dar apoi a acceptat efectuarea unui studiu pentru estimarea costului întregii operaţiuni. Mutarea reţelelor este determinată de preconizata lărgire a bulevardului de la 4 la 6 benzi, deşi mai multe voci afirmă că acest lucru a devenit practic imposibil după autorizarea de către Primăria ieşeană a mai multor construcţii prea aproape de axul străzii. Alte opinii contestă caracterul urban al variantei ocolitoare Sud şi sugerează luarea în calcul a unui nou traseu. Cert este că, momentan, nu se întâmplă nimic vizibil pe traseul viitorului Tronson 3 al Centurii Iaşului. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.