De Business

Punem punctul pe știi

Se aproprie sezonul de nunți. Ce cotă de TVA se aplică la facturarea serviciilor pentru un astfel de eveniment?

marți, 03 septembrie 2024, 03:05
3 MIN
 Se aproprie sezonul de nunți. Ce cotă de TVA se aplică la facturarea serviciilor pentru un astfel de eveniment?

Societatea NUNTA MAGNIFICĂ SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, înregistrată în scopuri de TVA.

Aceasta organizează nunți prin care pune la dispoziția persoanelor interesate locația sub forma unui cort de nunți, servicii de sonorizare, meniul format din alimente împreună cu sortimente de băuturi alcoolice și nealcoolice. Cu ce cotă de TVA se va factura un astfel de eveniment către potențialii cumpărători?

Considerăm că această vânzare complexă trebuie defalcată pe componente și trebuie stabilit prețul individual al componentelor pornind de la prevederea de la art. 291 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, ce stabilește că serviciile de restaurant și catering sunt supuse cotei de TVA de 9%, dar băuturile alcoolice și unele sortimente de băuturi nealcoolice sunt supuse cotei de TVA de 19%, astfel:

„(2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri: (…)

k)serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, precum şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202”.

Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 22

Observăm că această prevedere normativă impune facturarea băuturilor alcoolice și facturarea băuturilor nealcoolice de la poziția tarifară NC 2202 – Ape, inclusiv ape minerale și ape gazeificate, care conțin adaos de zahăr sau de alți îndulcitori sauaromatizate și alte băuturi nealcoolice, cu excepția sucurilor de fructe, fructe cu coajă lemnoasă sau de legume de la poziția 2009 – cu cotă de TVA de 19%.

Dezvoltăm analiza prin raportare la normele de aplicare pentru aceste temei normativ regăsite la pct. 36 alin. (11) din HG nr. 1/2016, ce reglementează procedura în domeniul TVA pentru vânzarea unor pachete ce compun mai multe sortimente de bunuri sau servicii, astfel:

„(11) În situația în care se comercializează un pachet care cuprinde bunuri supuse atât cotei reduse de TVA, cât și cotei standard de TVA, la un preț total, și nu se poate stabili o operațiune principală, se aplică cota de TVA corespunzătoare fiecărui bun, în măsura în care bunurile care compun pachetul pot fi separate, în caz contrar se consideră că are loc o operațiune complexă unică, aplicându-se cota standard de TVA la valoarea totală a pachetului. Se exceptează bunurile acordate gratuit în vederea stimulării vânzărilor în condițiile prevăzute la pct. 7 alin. (10) lit. a). Exemplul 1: La vânzarea unui coș care are un preț total, care cuprinde atât produse alimentare, cât și băuturi alcoolice și produse cosmetice, se aplică cota de TVA aferentă fiecărui produs în parte, în măsura în care bunurile care compun coșul pot fi separate, în caz contrar aplicându-se cota standard de TVA la valoarea totală a coșului”.

Din analiza textului normativ observăm că legiuitorul a prevăzut aplicarea cotei de TVA corespunzătoare fiecărui sortiment de bunuri/serviciu. În cazul în care pachetul se vinde ca un întreg, se va aplica cota standard de TVA de 19%.

Rubrică realizată în colaborare cu consultatul fiscal Adrian BENȚA

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii