Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Se ascunde un rector printre aceste chipuri? Cine îi vrea locul lui Astărăstoae

GALERIE
posibili rectori la umf
  • posibili rectori la umf
- +

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ Iaşi, Vasile Astărăstoae, şi-a dat demisia din funcţia de rector. Atribuţiile specifice funcţiei vor fi preluate de prorectorul prof. dr. Dragoş Pieptu, până la organizarea de noi alegeri în cadrul universităţii.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că decizia de a demisiona din funcţia de rector a luat-o în vara anului trecut la scurt timp după ce Înalta Curte de Casaţie de Justiţie a dat o sentinţă definitivă în dosarul său de incompatibilitate.

Această decizie am luat-o pe data de 1 august, când am împlinit 65 de ani,  era după decizia Înaltei Curţi. Nu am făcut-o până acum (n.r. - renunţarea la funcţia de rector) dintr-un motiv strict pragmatic. Tot aşa cum spune în lege ar fi trebuit să fie organizate alegeri interimare în decurs de trei luni de zile, după care se intra din nou în alte alegeri. Pentru ca universitatea să îşi poată desfăşura activitatea în mod corect, am pregătit această strategie. Recunosc că nu am spus-o nimănui şi îmi cer scuze de la colaboratorii mei. Am făcut de aşa manieră încât alegerile să fie alegerile normale pentru că, cu opt luni înainte de a începe ciclul electoral, nu se pot organiza alte alegeri şi se dă interimat. Voiam să fac acest anunţ săptămâna viitoare, dar lucrurile s-au precipitat şi atunci vreau să vă spun despre acest anunţ“, a declarat Astărăstoae (foto).

Acum, decizia de renunţare la funcţia de rector a fost înaintată Ministerului Educaţiei, care trebuie să dea un răspuns în maximum 30 de zile.

„Nu poţi să fii şi rector, şi membru al Senatului“

În aceste condiţii, prof. dr. Vasile Astărăstoae va rămâne preşedintele Colegiului Medicilor din România şi va deveni membru în Senatul universităţii, post pe care l-a obţinut cu aproape 80% din voturi în urma alegerilor de săptămâna trecută.

Poate mulţi dintre dumneavoastră nu au observat, însă eu am candidat pentru Senatul universităţii şi fiind trei candidaţi pe acel loc am obţinut 79,5% din voturi ceea ce pentru mine a fost un mesaj foarte clar că această comunitate respectă tot ceea ce am făcut până în prezent. În aceste condiţii, spre marea bucurie a prietenilor mei de la ANI, intru într-o stare de incompatibilitate. Nu poţi să fii şi rector şi în acelaşi timp şi membru al Senatului, aşa spune Legea Educaţiei Naţionale. Am luat decizia de a opta pentru funcţia de membru în Senatul universităţii“, a explicat acesta.

El a mai spus că nu se va retrage într-un „turn de fildeş“, ci din contra, eliberarea din funcţia de rector îi va permite să răspundă atacurilor ce i-au fost lansate. „Am rezistat şapte ani de zile fără a reacţiona la diferite atacuri. De acum, îmi pare foarte rău, dar voi reacţiona. Voi intra şi în societatea civilă şi voi milita în continuare pentru proiectele Iaşului, chiar dacă unii din Iaşi nu sunt foarte mulţumiţi“, a conchis medicul.

El a mai vorbit despre proiectele întreprinse de-a lungul timpului şi a dat asigurări că Spitalul Regional de Urgenţe se va face la Iaşi până în 2018.

Campania va începe în luna mai

Campania electorală pentru alegerea unui nou rector la UMF Iaşi va începe în luna mai a acestui an. Până atunci, interimatul va fi asigurat de prof. dr. Dragoş Pieptu, prorector pe strategie instituţională, evaluare academică şi relaţii cu organizaţiile studenţeşti, sindicale, ONG-uri şi comunitatea locală.

Acesta a precizat că va oferi mai multe detalii despre noua sa funcţie imediat ce va fi numit cu acte în regulă şi nici nu a dorit să comenteze hotărârea luată de prof. Astărăstoae. „Deocamdată nu am nimic de spus. Mie mi se caută averile de mai mulţi ani, aş vrea şi eu să mi le găsească deoarece nu am nimic. A fost o decizie a unui om matur, responsabil, o decizie pentru viitorul lui“, a precizat dr. Dragoş Pieptu.

Astărăstoae, procese pe mai multe fronturi

Vasile Astărăstoae este medic primar anatomie patologică şi medicină legală şi profesor de medicină legală şi de bioetică la UMF Iaşi.
În perioada 1990-1996 a fost prodecan al Facultăţii de Medicină Iaşi, iar din 2008 şi până în prezent a ocupat funcţia de rector.
Din 1999 este preşedinte al Colegiului Medicilor Iaşi, iar din 2007 este preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În 2001 a fost numit directorul Institutului de Medicină Legală Iaşi. Anul trecut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, în care contesta conflictul de interese. Inspectorii ANI susţin că Vasile Astărăstoae s-a angajat pe sine şi pe fiica sa în proiecte europene derulate de către UMF şi Institutul de Medicină Legală Iaşi.

La finele anului 2011, la UMF a izbucnit un mare scandal. Astărăstoae, directorul administrativ Daniela Druguş, cât şi directorul de comunicaţii Adrian Ciureanu erau acuzaţi de procurorii DNA că ar fi trucat un proiect european de e-learning, favorizând o firmă din Bucureşti la licitaţie.
Toţi au fost trimişi în judecată în acelaşi an, însă din cauza unor bâlbâieli legislative dosarul a stagnat o bună perioadă de timp, acesta aflându-se în prezent pe rolul Tribunalului Suceava.

O listă cu posibili candidaţi la funcţia de rector

Demisia prof. dr. Vasile Astărăstoae din funcţia de rector a UMF Iaşi lasă poate cel mai râvnit scaun din comunitatea medicală liber. Luptele de la aceste alegeri par să fie echilibrate şi deschise pentru orice rezultat.

În luna mai a acestui an se va da startul oficial al campaniei alegerii noului rector, urmând ca la 1 octombrie să se demareze practic procedurile.

Se va alege comisia electorală şi se elaborează calendarul electoral. Alegerile vor avea loc în luna decembrie. Potrivit procedurilor, membrii comunităţilor academice vor trebui să aleagă Consiliul de Administraţie, Senatul şi rectorul.

Conform cartei universităţii, rectorul „este desemnat prin vot universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul Universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din Senatul Universitar şi din consiliile facultăţilor“, se arată în documente.

Sistemul de votare este poate unul din cele mai democratice. Pe buletinul de vot vor exista în ordine alfabetică fiecare candidat înscris în lupta pentru funcţia de rector. Alegătorii vor trece în dreptul fiecărui candidat poziţia pe care ei vor ca acesta să îl ocupe - de exemplu de la 1 la 5.

La final, candidatul cu cele mai multe poziţii întâi va fi declarat noul rector al universităţii. După alegeri, rectorul nominalizează decanii. Tot procesul trebuie finalizat până pe 15 decembrie.

Prezentăm în continuare câteva nume care ar putea intra în cursa pentru fotoliul de rector.

Doina Azoicăi

Fostul rector prof. dr. Vasile Astărăstoae şi-a exprimat încă de la bun început preferinţa, nominalizând-o pe Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină, pentru continuarea proiectelor de care el s-a apucat.
Aceasta ar avea cele mai multe şanse de câştig, însă proaspătul dosar DNA în care este cercetată pentru fapte de corupţie (tava cu ceainic găsite în maşină) au dus la suspendarea ei din funcţie.
Astfel, dacă dosarul în care este cercetată nu este finalizat în favoarea decanului până la începerea alegerilor, şansele de a ocupa funcţia de rector se vor diminua.
 

Dragoş Pieptu

Rectorul interimar al UMF Iaşi, Dragoş Pieptu, este medic primar de chirurgie plastică şi ar putea cumva să „înfrumuseţeze“ alegerile din iarnă.
El ar putea alege ca la finalul mandatului interimar să candideze pentru şefie. În momentul de faţă, neagă orice posibilă implicare într-un asemenea proces, dar totuşi nu o exclude. „Deocamdată nu am acest gând şi am anunţat acest lucru şi mai demult“, a precizat conf. dr. Dragoş Pieptu.
Chiar dacă pleacă din start de pe o poziţie puternică, cea de prorector, nu prezintă „charismă“ în instituţie. De asemenea, problemele cu justiţia îl pot afecta.
 

Norina Forna

Norina Forna este decanul Facultăţii de Medicină Dentară încă din 2004 şi unul dintre candidaţii care îşi doresc mult funcţia de rector.
La nivelul comunităţii UMF are probleme de imagine, din cauza unor scandaluri ce au avut loc la Stomatologie. Ultimul dintre acestea a fost cel al soţilor Dorobăţ acuzaţi că luau mită de la studenţi. În urmă cu mai mulţi ani, soţii Forna l-au denunţat pe fostul prefect Radu Prisăcaru într-un caz de retrocedare, liberalul fiind condamnat şi încarcerat ulterior pentru corupţie.
Unele voci din UMF vehiculează posibilitatea ca „legăturile“ cu Parchetul să nu se fi oprit la celebrul dosar „mită la prefect“.
În UMF se spune că după rectoratul lui Vasile Burlui va trece multă vreme până când Stomatologia va mai da un rector.
 
 
Gabriel Dimofte

Conf. dr. Gabriel Dimofte este preşedintele Senatului UMF şi directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iaşi. El este dorit de unii oameni apropiaţi ai fostului rector Vasile Astărăstoae.

 

 

 

Dorin Chisăliţă

Medicul oftalmolog Dorin Chisăliţă poate fi un candidat surpriză. El a fost dorit încă de pe vremea rectorului Vasile Burlui să candideze la şefia Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi. Acesta însă a refuzat în repetate rânduri, pe motiv că este dedicat activităţii profesionale, mai ales cea din domeniul privat.

 

 

Ştefan Georgescu

Prof. univ. dr. Ştefan Georgescu este medic chirurg în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi şi a fost singurul contracandidat al lui Vasile Astărăstoae la funcţia de rector în 2011.
În acel an, preşedintele Colegiului Medicilor din România a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate.
Astfel, Georgescu a contestat candidatura lui Astărăstoae pe motiv că potrivit legii educaţiei naţionale şi a regulamentului privind organizarea alegerilor în cadrul UMF Iaşi, o persoană nu poate candida dacă este incompatibilă.
Contestaţia lui a fost respinsă însă, iar alegerile au fost validate. În 2011, prof. dr. Ştefan Georgescu promitea în alegerile pentru funcţia de rector că va scoate nepotismul din universitate.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri