anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Acuzaţii ale cadrelor medicale referitoare la o lege aflată deja la promulgare:

Se aşteaptă disfuncţionalităţi majore în sistemul sanitar şi inegalităţi flagrante între medici

GALERIE
Liviu_Oprea
 • Liviu_Oprea
- +

O lege ce vizează profesia medicală şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România (CMR), şi care a fost trimisă deja la promulgare, riscă să creeze disfuncţionalităţi majore şi inegalităţi între membrii aceluiaşi corp profesional. Reprezentanţii CMR spun că modificările legislative au fost făcute fără a fi realizat un studiu de impact, însă cel mai important, fără ca instituţia vizată de aceste modificări să fie invitată la consultări. Este vorba despre Legea privind aprobarea ordonanţei Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

„Este prima organizaţie profesională la care se întâmplă acest lucru, nici măcar la alte organizaţii similare din Sănătate, cum ar fi medicii stomatologi sau farmaciştii, nu s-a pus niciodată problema de reorganizare internă. De ce s-a întâmplat asta la noi, la medici, nu cunoaştem motivele. În general, atunci când există o problemă legislativă, de sănătate, există obligaţia de a întreba corpul profesional, cu atât mai mult când este vorba despre principala organizaţie dintr-un domeniu, cum este Colegiul Medicilor”, a precizat conf. dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor (CM) Iaşi.

„O scindare şi o fragmentare a corpului profesional”

Astfel, una dintre cele mai importante modificări vizează structura organelor de conducere ale Colegiului teritorial, respectiv Consiliul Colegiului teritorial. Alegerea membrilor se va realiza în funcţie de specialităţi medicale, chirurgicale, paraclinice, medicină de familie, ceea ce reprezintă „o segregare a membrilor CMR între specialităţi în cadrul corpului profesional”.

„Un lucru care va crea disfuncţionalităţi este că membrii nu vor mai fi votaţi de toţi doctorii, ci doar de membrii acelor specialităţi. Asta creează o problemă de reprezentativitate, pentru că, practic, odată ajuns în Colegiu, trebuie să iei decizii pentru toţi doctorii. Dar medici care au fost votaţi doar de o parte din medici vor lua decizii pentru toţi medicii. Este o problemă foarte serioasă din punctul nostru de vedere, deciziile pe care le luăm la nivel de Colegiu, fie local sau naţional, sunt decizii care privesc întreg corpul profesional, nu doar anumite specialităţi. Noi votăm codul deontologic, statutul colegiului, organizăm cursuri care nu se fac pe specialităţi. Este o scindare şi o fragmentare a corpului profesional”, a mai completat conf.dr. Liviu Oprea, preşedintele CM Iaşi.

Prin modificarea structurii Consiliului Colegiului teritorial, unii membrii ai CMR vor fi privaţi de dreptul de a fi reprezentaţi, cum ar fi medicii de medicină generală şi medicii cu competenţă limitată. Deşi fiind în CMR au drepturi depline, aceştia nu fac parte din niciuna dintre cele patru specialităţi. Astfel nu vor fi reprezentaţi în conducerea Colegiului şi nu vor putea nici să voteze şi nici să fie aleşi.

Mai puţini medici în Consiliile teritoriale

O altă problemă este că va fi redus numărul de membri în Consiliile teritoriale la 8-10 membri. Spre exemplu, momentan la Iaşi sunt 21 de membri în conducere, iar preşedintele CM Iaşi spune că dacă această lege se va materializa vor fi maximum 10-11 membri, în condiţiile în care numărul era şi iniţial insuficient.

„Această reducere a numărului de membri (aleşi pe cele 4 grupe de specialităţi medicale) va face ca aceste organe de conducere să devină nefuncţionale, deoarece dintre membrii Consiliului Colegiului teritorial sunt aleşi 5 membri în Birourile Consiliilor locale. Astfel, 5 membri ai Consiliului, din cei 8, vor deveni membri ai Biroului Consiliului teritorial”, au precizat reprezentanţii Colegiului Medicilor.

Reprezentanţii organizaţiei profesionale au solicitat o analiză riguroasă asupra legii şi au făcut demersuri pentru retrimiterea sa în Parlament.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.