Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Acuzaţii ale cadrelor medicale referitoare la o lege aflată deja la promulgare:

Se aşteaptă disfuncţionalităţi majore în sistemul sanitar şi inegalităţi flagrante între medici

GALERIE
Liviu_Oprea
  • Liviu_Oprea
- +

O lege ce vizează profesia medicală şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România (CMR), şi care a fost trimisă deja la promulgare, riscă să creeze disfuncţionalităţi majore şi inegalităţi între membrii aceluiaşi corp profesional. Reprezentanţii CMR spun că modificările legislative au fost făcute fără a fi realizat un studiu de impact, însă cel mai important, fără ca instituţia vizată de aceste modificări să fie invitată la consultări. Este vorba despre Legea privind aprobarea ordonanţei Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

„Este prima organizaţie profesională la care se întâmplă acest lucru, nici măcar la alte organizaţii similare din Sănătate, cum ar fi medicii stomatologi sau farmaciştii, nu s-a pus niciodată problema de reorganizare internă. De ce s-a întâmplat asta la noi, la medici, nu cunoaştem motivele. În general, atunci când există o problemă legislativă, de sănătate, există obligaţia de a întreba corpul profesional, cu atât mai mult când este vorba despre principala organizaţie dintr-un domeniu, cum este Colegiul Medicilor”, a precizat conf. dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor (CM) Iaşi.

„O scindare şi o fragmentare a corpului profesional”

Astfel, una dintre cele mai importante modificări vizează structura organelor de conducere ale Colegiului teritorial, respectiv Consiliul Colegiului teritorial. Alegerea membrilor se va realiza în funcţie de specialităţi medicale, chirurgicale, paraclinice, medicină de familie, ceea ce reprezintă „o segregare a membrilor CMR între specialităţi în cadrul corpului profesional”.

„Un lucru care va crea disfuncţionalităţi este că membrii nu vor mai fi votaţi de toţi doctorii, ci doar de membrii acelor specialităţi. Asta creează o problemă de reprezentativitate, pentru că, practic, odată ajuns în Colegiu, trebuie să iei decizii pentru toţi doctorii. Dar medici care au fost votaţi doar de o parte din medici vor lua decizii pentru toţi medicii. Este o problemă foarte serioasă din punctul nostru de vedere, deciziile pe care le luăm la nivel de Colegiu, fie local sau naţional, sunt decizii care privesc întreg corpul profesional, nu doar anumite specialităţi. Noi votăm codul deontologic, statutul colegiului, organizăm cursuri care nu se fac pe specialităţi. Este o scindare şi o fragmentare a corpului profesional”, a mai completat conf.dr. Liviu Oprea, preşedintele CM Iaşi.

Prin modificarea structurii Consiliului Colegiului teritorial, unii membrii ai CMR vor fi privaţi de dreptul de a fi reprezentaţi, cum ar fi medicii de medicină generală şi medicii cu competenţă limitată. Deşi fiind în CMR au drepturi depline, aceştia nu fac parte din niciuna dintre cele patru specialităţi. Astfel nu vor fi reprezentaţi în conducerea Colegiului şi nu vor putea nici să voteze şi nici să fie aleşi.

Mai puţini medici în Consiliile teritoriale

O altă problemă este că va fi redus numărul de membri în Consiliile teritoriale la 8-10 membri. Spre exemplu, momentan la Iaşi sunt 21 de membri în conducere, iar preşedintele CM Iaşi spune că dacă această lege se va materializa vor fi maximum 10-11 membri, în condiţiile în care numărul era şi iniţial insuficient.

„Această reducere a numărului de membri (aleşi pe cele 4 grupe de specialităţi medicale) va face ca aceste organe de conducere să devină nefuncţionale, deoarece dintre membrii Consiliului Colegiului teritorial sunt aleşi 5 membri în Birourile Consiliilor locale. Astfel, 5 membri ai Consiliului, din cei 8, vor deveni membri ai Biroului Consiliului teritorial”, au precizat reprezentanţii Colegiului Medicilor.

Reprezentanţii organizaţiei profesionale au solicitat o analiză riguroasă asupra legii şi au făcut demersuri pentru retrimiterea sa în Parlament.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri