anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Se caută politicieni cu experienţă

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Milioane sau zeci de milioane de oameni preferă experienţa sau, câteodată, răul cunoscut. Adesea, traseul către vârful politicii naţionale durează două sau trei decenii tocmai pentru că există reguli clare, iar scurtăturile nu sunt bine văzute.

Mai e mult până la începerea oficială a campaniei pentru alegerile interne ("primare") în Partidul Democrat din SUA, dar a venit momentul să începem urmărirea sondajelor de opinie. După dezamăgirea provocată de anchetatorul special Robert Mueller, care nu le-a oferit baza legală pentru a declanşa procedura de demitere a preşedintelui Trump, politicienii Democraţi care iau în calcul o candidatură sunt nevoiţi să se orienteze spre temele mai convenţionale de politică publică. Fotografia procentelor din aprilie 2019 merită reţinută din cel puţin două motive. Primul este acela că seamănă foarte bine cu cea din vara anului trecut. Cel de-al doilea este că poziţiile de top sunt ocupate de Joe Biden şi Bernie Sanders, doi bărbaţi albi ale căror cifre însumate dau 153 de ani la vârstă şi 76 de ani la vechimea în eşaloanele de vârf ale politicii americane. Vom vedea, în următoarele douăsprezece luni (sau poate treisprezece sau paisprezece), dacă electoratul Democraţilor va considera că o soluţie bună pentru a-l învinge pe Donald Trump ar fi să-i opună un candidat cu trei-patru ani mai vârstnic.

Narendra Modi are doar 68 de ani, este primul şef de guvern indian născut după independenţă şi are toate şansele să rămână la cârmă şi după legislativele ce urmează să înceapă mâine (procesul electoral va dura mai mult de o lună). În 2014, la preluarea funcţiei, el devenea cel mai tânăr prim-ministru, de la Rajiv Gandhi încoace. Mandatul domnului Modi a fost ţinta unor critici numeroase şi intense, dar sondajele de opinie indică o victorie categorică a alianţei dominate de formaţiunea premierului, Partidul Bharatiya Janata. Dacă ele se vor confirma, vom putea vorbi de o victorie personală a domnului Modi, considerat a fi unul dintre puţinii politicieni - dacă nu chiar singurul - capabili să ofere Indiei un leadership ferm, în acest moment.

Din aceeaşi generaţie cu premierul indian este şi cel al Israelului, Benjamin Netanyahu, al cărui rezultat în alegerile legislative va fi deja cunoscut cititorilor, în momenul în care parcurg acest text. Dacă va reuşi să formeze o nouă coaliţie guvernamentală, domnul Netanyahu va putea deveni politicianul cu cea mai îndelungată perioadă petrecută în fruntea guvernului israelian. Acuzaţiile de natură penală şi contestările în materie de politică internă nu par să aibă suficientă greutate în rândul segmentului de dreapta al politicii israeliene, pe care actualul premier - confruntat cu declinul propriului partid, Likud - a învăţat să-l unifice în coaliţii. Trei decenii de politică activă l-au pus în situaţia de a înfrunta adversari de toate felurile, inclusiv oameni ale căror cariere militare fuseseră mai îndelungate şi mai semnificative. Totuşi, el s-a situat aproape mereu în fruntea opţiunilor opiniei publice la capitolul securitate naţională şi gestionarea relaţiei cu palestinienii. Şi capacitatea sa de a interacţiona cu diverşii preşedinţi americani, inclusiv cu cei ale căror linii de start erau mai puţin favorabile Israelului, a fost recompensată de alegători. Acum, dacă sondajele pre-electorale se vor adeveri, un factor important ce l-a favorizat pe domnul Netanyahu este relaţia cu preşedintele Donald Trump şi noua linie a administraţiei americane faţă de problematica israelo-palestiniană.

Nu putem vorbi în termeni generali despre tendinţe şi preferinţe alegătorilor în ceea ce priveşte vârsta celor pe care decid să-i învestească politic. Ne putem închipui, desigur, valuri de participare şi implicare generate de candidaţi precum Barack Obama sau, trecând graniţa canadiană, Justin Trudeau. Dar vârstnicii revin mereu: milioane sau zeci de milioane de oameni preferă experienţa sau, câteodată, răul cunoscut. Adesea, traseul către vârful politicii naţionale durează două sau trei decenii tocmai pentru că există reguli clare, iar scurtăturile nu sunt bine văzute. Politicieni precum Obama, Macron sau Trudeau - sau precum doamna Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande - pot apărea oriunde, dar nu oriunde pot evolua atât de rapid. Şi cu cât sistemul politic este mai disfuncţional, cu atât sunt mai mici şansele ca ei să urce către vârf. În orice caz, nu s-ar putea spune că alegătorii din democraţiile contemporane discriminează pe motive de vârstă. În dezbaterea candidaţilor din 1984,  preşedintele Ronald Reagan (73 de ani) îi promitea, glumind, lui Walter Mondale (56 de ani, fost vicepreşedinte) că nu va încerca să profite de tinereţea şi lipsa lui de experienţă. S-ar putea ca asemenea ocazii să revină.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.