anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Se caută proiectant pentru consolidarea versantului Ţicău

GALERIE
ticau
 • ticau
- +

Municipalitatea pregăteşte lucrări de consolidare a versantului Ţicău – Sărărie. În acest sens, primăria a lansat o procedură de licitaţie pentru proiectarea lucrărilor.  

Amplasamentul este arealul de versant cuprins între limitele: str. Curelari – Hotin – Trecătoarea Hotin – C.A. Rosetti – mal drept Calcaina – Poligon – cornişa superioară strada şi stradela Sărăriei. Potrivit specialiştilor primăriei, versantul Ţicău, situat în partea de nord-est a municipiului, cuprinde cea mai mare densitate a lucrărilor de consolidare, în contextul în care prezintă şi „cea mai spectaculoasă evoluţie a fenomentului de alunecare”.

Primăria aminteşte că în zonă au fost efectuate lucrări etapizat, în perioada 1974 – 1998. „Toate lucrările executate nu au reuşit însă să asigure stabilitatea versantului, asistându-se la declanşarea unor alunecări de teren din toamna anului 1996, din cauza creşterii umidităţii stratului de loess, ce au dus la prăbuşirea cornişei. S-a înregistrat prăbuşirea unui număr de cinci case, afectarea altor 99 de locuinţe, distrugerea de utilităţi şi carosabil pe o suprafaţă de circa 9 ha”, se precizează în caietul de sarcini aferent licitaţiei.

Conform reprezentanţilor municipalităţii, arealul cuprins între str. Cerchez şi Mărăşti se caracterizează prin „instabilitate în zona de sub cornişă”. În acelaşi timp, o organizare a scurgerii prin lucrări de drenare în special în amonte de str. Simion Bărnuţiu ar reprezenta o primă soluţie a lucrărilor de consolidare, spun oficialii primăriei, care invocă un studiu de fezabilitate realizat cu mai mulţi ani în urmă.

Lucrările propuse au în vedere captări de izvoare, gabioane pentru consolidare trepte de alunecare sau drenarea zonelor depresionare. Altă zonă importantă amintită de către primărie este cea a căminelor studenţeşti, unde au avut loc alunecări de teren în anii 1970. Documentaţiile tehnice existente la nivelul municipalităţii vizează lucrări de consolidare în zona căminelor şi în cea dintre cămine şi str. Mărăşti şi Plevnei, precum şi lucrări de asanare în zona de deversare pe versant. Firmele interesate să realizeze proiectarea lucrărilor pot înainta oferte cel târziu pe data de 31 mai, valoarea contractului fiind estimată la aproape 170.000 lei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.