anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Trafic mic, fisuri multe

Se caută spioni pentru şoseaua de centură a Iaşului

GALERIE
sosea de centura
 • sosea de centura
- +

Este nevoie de o firmă care să monitorizeze crăpăturile din asfalt.

Şoseaua de centură a municipiului înghite bani şi pentru fisurile care au apărut în drum. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri caută un „detectiv“ care să urmărească şi să măsoare toate problemele care apar în structura drumului. Serviciile de urmărire specială, aşa cum au fost denumite de şefii instituţiei, vor costa 65.000 de lei şi vor fi achiziţionate printr-o licitaţie programată pentru data de 26 iunie. Specialiştii contractaţi de DRDP Iaşi trebuie să facă măsurători lunare la poduri şi viaducte şi semestriale la drum, cu aparate speciale în acest sens. Aceştia vor trebui să recomande şi măsuri în cazul în care apar crăpături şi să realizeze inspecţii vizuale, măsurători la tasări, deformaţii, fisuri care s-ar produce după un seism cu magnitudinea mai mare de 6 grade pe scara Richter. „Elaborarea proiectului de urmărire specială se va executa de către o firmă de specialitate în colaborare cu specialişti în domeniul cercetării experimentale a elementelor şi structurilor de construcţii, cu specialişti în domeniul aparaturii de măsură şi control, cât şi specialişti în automatizări şi prelucrarea automată a datelor. Executantul proiectului trebuie să obţină acorduri de principiu pentru proprietăţile publice şi private în vederea montării dispozitivelor de măsurare sau observaţie“, au specificat reprezentanţii DRDP Iaşi. Conducerea instituţiei susţine că măsurătorile nu sunt cauzate de fisurile care au apărut de-a lungul centurii. „Ne obligă legislaţia să facem licitaţie pentru aceste servicii ca să urmărim evoluţia lucrării. Nu are legătură cu fisurile care au apărut. Suntem obligaţi să urmărim evoluţia lucării, să monitorizăm. Îmi impune legea să am un supracontrol“, a declarat Ovidiu Laicu, şeful DRDP Iaşi.

225 milioane de lei pentru 14 kilometri

Ruta ocolitoare pentru traficul greu este unul din cele mai scumpe proiecte de infrastructură din ţară. Şoseaua de centură a municipiului a ajuns să coste 225 de milioane de lei, o valoare exorbitantă în condiţiile în care drumul are doar 14 kilometri lungime. Plus că execuţia lucrărilor a durat mai bine de patru ani, iar costurile au fost umflate de nenumărate ori de-a lungul anilor. Problemele în execuţie au apărut la nicio lună de la inaugurarea proiectului. Fisuri pe distanţe de sute de metri s-au format în decembrie anul trecut de-a lungul şoselei ocolitoare şi nici reparaţiile nu au fost pe măsură. Constructorii au acoperit crăpăturile adânci apărute în asfalt cu nişte petice. Pe de altă parte, finalizarea şoselei de centură a rămas în aer. Investiţia ar trebui continuată cu varianta de trafic greu pe bulevardul Poitiers şi strada Trei Fântâni sau cu varianta de trafic uşor. Această rută se se va desprinde din varianta de trafic greu din sensul giratoriu de la intrarea în localitatea Uricani, va continua pe strada Cicoarei, strada Arhitect Berindei până la intersecţia cu şoseaua Nicolina. A fost proiectat şi un pod care se va desprinde din varianta de trafic uşor şi va traversa răul Bahlui până în Dacia pe strada Strămoşilor. Cei 8,17 kilometri de şosea, din care 610 metri sunt podul spre Nicolina, costă 120,9 milioane de lei.

Construcţia variantei de trafic uşor ar urma să fie finanţat în acest an de Ministerul Transporturilor. Guvernul nu a alocat deocamdată bani pentru acest obiectiv, dar este aşteptat să prindă proiectul la următoarea rectificare bugetară.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.