anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Se cere înfiinţarea Procurorului Verde care să ancheteze tăierile ilegale de păduri

GALERIE
taieri-ilegale
 • taieri-ilegale
- +

Parlamentul European recomandă înfiinţarea unei unităţi speciale de parchet care să ancheteze tăierile ilegale de pădure şi înăsprirea legislaţiei în domeniu, dar cere şi stoparea atacurilor împotriva activiştilor de mediu, se arată într-un studiu al Legislativului comunitar realizat la solicitarea europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, potrivit unui comunicat de presă transmis de acesta.

”Un Procuror Verde la nivelul UE ar facilita investigaţiile transfrontaliere şi urmărirea penală unitară a infractorilor în toate statele membre”, arată autorii studiului.

Experţii recomandă şi alte măsuri, precum îmbunătăţirea legislaţiei europene privind obligaţiile operatorilor de lemn şi produse din lemn, care să extindă responsabilitatea operatorilor şi la companiile distribuitoare, ambele având interdicţia de a comercializa lemn obţinut ilegal. Totodată, specialiştii recomandă ca legislaţia privind tăierile ilegale să fie unitară la nivelul statelor membre, nivelul sancţiunilor crescut şi prevederile coroborate cu cele privind corupţia, evaziunea fiscală sau încălcarea drepturilor omului.

Potrivit sursei citate, prezentarea publică a studiului are loc după ce luni, activistul de mediu Daniel Bodnar a fost audiat în cadrul Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European (PETI). Bodnar a depus o petiţie prin care solicită intervenţia instituţiilor europene pentru protecţia activiştilor, a jurnaliştilor şi avertizorilor de integritate care se opun infracţiunilor asupra mediului în România şi în statele membre UE. La cererea europarlamentarului USR Vlad Gheorghe membru al Comisiei din partea grupului Renew Europe, petiţia a fost dezbătută în procedură de urgenţă în prezenţa semnatarului.

Bodnar le-a spus europarlamentarilor că de la începutul acestui an, au fost consemnate peste 60 de agresiuni asupra personalului silvic: violenţă fizică, ameninţări cu moartea, incendierea bunurilor şi hărţuirea familiilor, inclusiv copiii pădurarilor. Sunt datele oficiale ale Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură "Silva". Totodată, din 2014, Regia Naţională a Pădurilor a înregistrat peste 800 de astfel de cazuri - 6 pădurari au fost ucişi, mulţi alţii au avut nevoie de spitalizare, a amintit Bodnar, el însuşi victimă a unor atacuri violente.

”Vă rog să interveniţi ferm pentru stoparea atacurilor împotriva activiştilor, jurnaliştilor şi avertizorilor de integritate care protejează pădurile europene. Vă rog să analizaţi necesitatea unei rezoluţii urgente în acest sens. De asemenea, rog Comisia să se asigure că autorităţile române şi din toate statele membre cu probleme similare îi protejează în mod real pe cetăţenii care luptă pentru protecţia mediului”, le-a mai transmis activistul de mediu europarlamentarilor.

La rândul său, Vlad Gheorghe, europarlamentarul USR care a propus înfiinţarea Procurorului Verde European, a subliniat că la nivelul Uniunii încă lipseşte un instrument pentru combaterea eficientă a infracţiunilor de mediu: ”Majoritatea atacurilor violente asupra avertizorilor de integritate, a activiştilor şi jurnaliştilor sunt legate de tăierile ilegale de pădure şi depozitele ilegale de deşeuri. Ambele sunt activităţi infracţionale extrem de profitabile, care implică reţele organizate transfrontalier. Adesea infractorii rămân nepedepsiţi, aşa cum avertizează şi EUROPOL”, le-a spus Gheorghe colegilor din Comisia pentru Petiţii.

Aflați amănunte de pe news.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.