Se cere rejudecarea dosarului unui milionar. Atenţie: există riscul prescrierii!

vineri, 04 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Se cere rejudecarea dosarului unui milionar. Atenţie: există riscul prescrierii!

Curtea de Apel Iaşi a amânat ieri pronunţarea asupra unei posibile rejudecări a dosarului în care este judecat omul de afaceri Gruia Stoica.

Condamnat în primă instanţă alături de tată şi frate, milionarul este acuzat de fapte ce ar fi fost comise începând cu anul 2003, avocaţii săi invocând deja prescrierea lor. Dacă dosarul se va întoarce la prima instanţă, riscul prescrierii este iminent.

O decizie în acest sens va fi luată pe 18 decembrie. În primă instanţă, Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, Vasile Didilă la 3 ani şi 6 luni cu executare, în timp ce tatăl celor doi, Vasile Răducan, la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Cei trei au fost judecaţi pentru o privatizare dubioasă pe care a instrumentat-o la Paşcani, în 2003. Potrivit DIICOT, în 2003 SC Grup Feroviar Român SA, deţinută de Stoica, a cumpărat acţiunile societăţii SC Transbordare Vagoane marfă CFR-TVM Iaşi.

La acel moment, Vasile Didilă era preşedinte al Consiliului de Administraţie de la firma deţinută de Gruia Stoica. „Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă – CFR Marfă SA“, a arătat DIICOT.

Anchetatorii au mai spus că, între 2003 şi 2005, cei trei inculpaţi, „bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă“, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze contribuţiile către stat a celor două firme.

Astfel, prin intermediul societăţilor, cei trei ar fi rulat mai multe sume de bani creând aparenţa unor relaţii comerciale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii