Se construiesc două blocuri de 10 etaje. Dezvoltatorul susţine că sunt locuinţe pentru tineri şi studenţi

luni, 30 octombrie 2017, 02:50
3 MIN
 Se construiesc două blocuri de 10 etaje. Dezvoltatorul susţine că sunt locuinţe pentru tineri şi studenţi

Universitatea Tehnică are obiecţii cu privire la înălţimea prea mare a clădirilor şi construirea de locuinţe într-o zonă în care primează învăţământul.

Două blocuri de locuinţe cu 10 etaje vor fi construite în zona facultăţilor Univer­sităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ pe bd. Dimitrie Mangeron. Proiectul aparţine firmei ICPE Trafil şi este într-o fază avansată de avizare, urmând ca, la mijlocul acestei săptămâni, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) să fie aprobat de Consiliul Local. Ulterior, ICPE va putea obţine autorizaţia de construire. În atenţia Primăriei au fost înaintate trei sesizări împotriva proiectului, două depuse de Universitatea Tehnică, iar cealaltă de Institutul de Fizică Tehnică. Cele două blocuri sunt prevăzute pe o suprafaţă de 4.200 mp, iar vecinii direct afectaţi sunt Facultatea de Inginerie Elec­trică (Electro­tehnică), o construcţie anexă Facultăţii de Instalaţii şi Institutul de Fizică Tehnică. Principalele obiecţiuni ale instituţiilor au făcut referire la înălţimea prea mare a clădirilor faţă de imobilele învecinate şi construirea de locuinţe într-o zonă în care primează învăţământul universitar. Nu în ultimul rând, o altă problemă ridicată constă în traficul intens din zonă. ICPE Trafil a transmis, prin intermediul Primă­riei, mai multe explicaţii petenţilor şi, printre altele, firma a susţinut că, la faza de autorizare, va fi elaborat un studiu de circulaţie amplu care va reglementa circulaţia spre amplasamentul studiat.

Ce prevede proiectul ICPE Trafil

Amplasamentul se află lângă Facultatea de Electrotehnică, limita terenului studiat prin PUZ cuprinzând şi sediul actual al Universităţii „Petre Andrei“. În spatele acestei universităţi se află trei construcţii anexă şi un punct trafo care vor fi propuse spre demolare, cu menţiunea că punctul trafo va fi mutat în partea de sud-est a amplasamentului. Blocurile vor fi construite în zona ocupată acum de construcţiile anexă. Accesul auto este prevăzut din bd. Dimitrie Mangeron. ICPE Trafil are la dispoziţie o suprafaţă de 4.196 mp, iar indicatorii urbanistici propuşi vizează un procent de ocupare a terenului de 40% pentru construirea a două tronsoane de bloc, unul cu 9 etaje şi celălalt cu 10 etaje. Ambele imobile vor avea două niveluri subterane, parter şi mezanin. În zona dinspre Facul­tatea de Electrotehnică, în PUZ este prevăzută o parcare. ICPE Trafil a solicitat un coeficient de utilizare a terenului de 4 (raport dintre suprafaţa construită şi parcelă). La un astfel de indicator, suprafaţa construită desfăşurată poate ajunge la ma­ximum 16.788 mp, respectiv un potenţial de circa 200 – 300 de apartamente. Dar, în cazul în care suprafaţa medie a unui apartament va fi mai mică de 50 mp, atunci numărul de locuinţe creşte. În ceea ce priveşte locurile de parcare, investitorul a prevăzut 80 de locuri la nivelul solului, iar alte 133 în subteran. În PUZ se arată că locuinţele colective sunt propuse pentru tineri, respectiv studenţi. Blocurile ar urma să aibă o înălţime maximă de 40 metri. Dezvoltatorul propune o suprafaţă de 1.916 mp pentru circulaţii, alei şi parcări şi o suprafaţă de 602 mp pentru spaţii verzi.

Cine este firma ICPE Trafil SA

ICPE Trafil SA este o societate des­prinsă în 1992 din Institutul de Cercetări Electrotehnice. În prezent, firma îi are ca asociaţi pe un cetăţean italian (Dino Alvisi) şi un cetăţean român (Gabriel Condriuc). Anul trecut, societatea şi-a prelungit o linie de credit de 1,2 milioane lei la o bancă ita­liană şi a majorat-o cu 1,7 milioane lei. Împrumutul a fost garantat cu o parte din terenul din bd. Dimitrie Mangeron nr. 49, respectiv aproape 3.100 mp. Având ca principal obiect de activitate „fabricarea hârtiei şi a cartonului ondulat şi a ambalajelor din hârtie şi carton“, societatea a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 16,2 milioane lei şi un profit de peste un milion de lei. Situaţia financiară de anul trecut a fost cea mai bună de după 2000, în condiţiile în care, din 2009 încoace, ICPE Trafil a întregistrat profit în fiecare an.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii