De Business

Punem punctul pe știi

Se dublează tarifele la energie sau nu? Cu cât cresc prețurile din vară. Plafonarea va continua, dar nu pentru toți

miercuri, 05 martie 2025, 03:56
4 MIN
 Se dublează tarifele la energie sau nu? Cu cât cresc prețurile din vară. Plafonarea va continua, dar nu pentru toți

Plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale a fost prelungită în România. Compensarea este valabilă pentru încă trei luni la energie electrică și un an la gaze naturale. Ce se va întâmpla, însă, după?

Hidroelectrica a anunțat o creștere cu 60% a prețului energiei active de la 1 aprilie, afectând doar clienții cu un consum mai mare de 255 kWh/lună. Consumatorii E.ON vor păstra aceleași prețuri până la 30 iunie. Chiar și așa, printre consumatori planează acum o stare de neliniște, pentru că nu știu exact la ce să se aștepte. Iar în piață surse neautorizate vorbesc deja de o posibilă dublare a unor prețuri.

La Iași, 1,11 lei/kWh de la Hidroelectrica, de luna viitoare

 Momentan este oficial faptul că se prelungește schema de plafonare a prețurilor la energie și gaze naturale. Compensarea pentru facturile la energie electrică se va acorda pentru încă trei luni, iar pentru gaze naturale, un an. Chiar și așa, unii furnizori anunță deja tarife mai mari la electricitate de la 1 aprilie. Potrivit Hidroelectrica, începând cu luna viitoare va fi aplicată o ajustare a prețului a energiei active, fiind vorba despre o creștere cu 60%. În factura finală, asta înseamnă o majorare de peste 1 leu pentru fiecare kWh consumat, la clienții casnici.

„Hidroelectrica, principalul producător și furnizor de energie electrică din România, informează clienții săi actuali și viitori că, începând cu 1 aprilie 2025, va aplica o ajustare a prețului energiei electrice active pentru energia furnizată clienților săi”, precizează Hidroelectrica într-un comunicat de presă.

CITEȘTE SI: Ministrul Burduja: Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze se va prelungi – Ziarul de Iaşi – liderul presei ieşene

Furnizorul a mai informat că prețul final este influențat și de zona de distribuție, astfel că locuitorii județelor din Nord-Estul țării, spre exemplu, cum sunt și ieșenii, dar și consumatorii din Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui, unde distribuitor este Delgaz Grid, vor achita 1,11 lei/kWh. Vor plăti mai mult clienții Hidroelectrica din județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman, Vâlcea, unde distribuitor este Distribuție Energie Oltenia, aici fiind agreat un tarif de 1,124 lei/kWh. Despre majorare, Hidroelectrica a precizat totuși că nu îi vizează pe toți consumatorii, ci doar pe aceia cu un consum mai mare de 255 kWh/lună. Altfel spus, facturile acestor clienți unde se aplica plafonul de 0,68 lei, respectiv 0,8 lei/kWh sau vechiul preț, după caz, va fi înlocuit cu noul tarif. Asta însă doar până la 1 iulie.

Clienții E.ON rămân cu aceleași prețuri până la 30 iunie

Și clienții E.ON au primit, recent, notificări privind actualizarea prețurilor, ca posibil scenariu în care nu s-ar fi prelungit plafonarea după 31 martie. Contactați de ZDI și întrebați ce așteptări ar trebui să aibă consumatorii după expirarea schemei de ajutor, reprezentanții furnizorului au răspuns că este prea devreme să se pronunțe.

„Prețurile finale la energie electrică nu se modifică, rămân cele stabilite prin lege, chiar dacă compania noastră a început notificarea clienților referitor la prețurile contractuale care vor fi valabile în perioada 1 aprilie – 31 iunie (preț de piață concurențială aplicabil în condiții non-OUG în valoare de 1,59 lei/kWh cu TVA inclus, în concordanță cu costurile și condițiile din piață)”, au transmis pentru ZDI reprezentanții E.ON.

Cum s-ar putea dubla factura la E.ON

La un preț normal de 1,59 lei/kWh, care ar putea să se aplice de la 1 iulie dacă plafonarea nu va mai fi prelungită, putem în aceste condiții vorbi de aproape o dublare a facturii, pentru cei ce au acum plafonat la 0,8 lei (consum între 100 și 255 kWh/lună), și de o creștere a facturii chiar de 130%, pentru cei ce plătesc acum, plafonat, 0,68 lei/kWh (cei cu consum lunar sub 100 kWh). Asta se va întâmpla, însă, doar dacă autoritățile nu vor decide o eventuală prelungire a plafonării și după 1 iulie.

Potrivit companiei, aproape 2/3 dintre clienții E.ON Energie România, însemnând 61%, consumă lunar sub 100 kWh de energie electrică, iar 94% se încadrează cu consumul lunar până  în 255 kWh. Contravaloarea medie a facturii pentru 61% dintre clienții noștri a fost în semestrul II al anului trecut de 28,36 lei, iar pentru cei cu consum între 100 și 255 kWh pe lună a fost de 124,34 lei. Pentru restul de 6%, cei cu un consum de peste 255 kWh/lună, factura medie a fost de 460,95 lei”, a mai răspuns furnizorul pentru ZDI.

Cum Guvernul a aprobat prelungirea schemei de ajutor cu încă 3 luni, înseamnă că până la 30 iunie românii cu consum mic și mediu, indiferent de furnizorul pe care îl au, nu vor plăti noile tarife, ci tot pe cele plafonate de 0,68 lei, respectiv 0.80 de bani/kWh, iar diferența va fi plătită de stat către Hidroelectrica.

Facturi mai mare pentru cei cu consum mai mare

Așadar, de la 1 aprilie facturile vor crește doar pentru cei cu un consum mare. În schimb, de la 1 iulie, facturile vor crește și în rândul micilor consumatori. În ceea ce privește intervalele de prețuri facturate conform noii scheme de plafonare pentru consumatorii casnici de gaze naturale vor fi menținute pentru încă 12 luni începând cu 1 aprilie, respectiv maximum 0,31 lei/kWh, în cazul clienților casnici, și maximum 0,37 lei/kWh, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică și al clienților noncasnici din cadrul parcurilor industriale, reglementate de Legea nr. 186/2013.

Bugetul aferent compensațiilor acordate va fi asigurat atât de Ministerul Muncii, cât și de Ministerul Energiei. După expirarea plafonării, autoritățile centrale iau în calcul acum un alt mecanism de sprijin pentru consumatori, fie prin carduri, fie vouchere, însă nu e nimic clar în prezent.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii