Se inaugurează Casa Muzeelor. Au fost amenajate deja primele expoziții (UPDATE)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Se inaugurează Casa Muzeelor. Au fost amenajate deja primele expoziții (UPDATE)

GALERIE
casa muzeelor
  • casa muzeelor
- +

Primele expoziții au fost deja amenajate în cadrul Muzeului Pogromului și Muzeului Teatrului Evreiesc la Iași. Inaugurarea Casei Muzeelor are loc astăzi, 29 iunie.

UPDATE

Ceremonia se încheie cu vizitarea celor două muzee (în serii de câte zece persoane), pe fondul requiemurilor interpretate de Corul "Gavriil Musicescu" al Filarmonicii "Moldova" Iași.

UPDATE

Șase candele au fost aprinse în mod simbolic în memoria celor șase milioane de victime ale Holocaustului. Iancu Zuckerman este unul dintre cei care au aprins lumânările

UPDATE

Scriitorul Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, a detaliat viitoarea structură a Casei Muzeelor, respectiv secțiile dedicate scriitorilor din Moldova istorică, dar și ateliere de lucru pentru copii.

UPDATE

Aproximativ 150 de persoane participă, la umbră de soarele arzător, la dubla ceremonie, comemorarea a victimelor Pogromului și inaugurarea muzeului dedicat lor, din cadrul Casei Muzeelor.

UPDATE

La rândul lui, Adrian Cioflâncă, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, a rememorat printre altele prima marcare a clădirii, la mijlocul anilor '90, de către fiul uneia dintre victime, cu o placă comemorativă. "Zece ani mai târziu, acea placă a fost înlocuită cu cea pe care o putem vedea astăzi pe fațada fostei Chesturi", a spus Adrian Cioflâncă.

UPDATE

Iancu Zuckerman, supraviețuitor al Trenurilor Morții, rememorează coșmarul prin care a trecut atunci. "Pe 30 iunie, eram culcat la pământ, la fel ca toți cei aduși aici, în curtea Chesturii. Eu eram lângă copacul acela", a arătat el spre unul dintre copacii aflați acum dincolo de zidul de cărămidă care împrejmuieste clădirea.

Iancu Zuckerman le-a povestit celor prezenți câteva secvențe zguduitoare trăite atunci, încheind cu câteva cuvinte de mulțumire față de inaugurarea unui muzeu dedicat deopotrivă istoriei culturii evreiești la Iași și Pogromului din 29-30 iunie 1941.

UPDATE

Ceremonia a început cu intonarea imnurilor României și Israelului de către Cristina Grigoraș, soprană la Opera Națională Română Iași. Alături de supraviețuitorii martori ai evenimentelor de la sfârșitul lui iunie 1941, sunt prezente oficialități locale, reprezentanții CJ și ai partidelor politice.

UPDATE

Casa Muzeelor a fost reconsolidata și restaurată în ultimii nouă ani, Consiliul Județean reușind să recupereze banii investiți aplicând pentru fonduri europene.

UPDATE

Muzeul Teatrului Evreiesc și Muzeul Pogromului sunt primele secții deschise la Casa Muzeelor, fosta Chestură, din strada Vasile Alecsandri.

Ca în fiecare an, aici sunt comemorate victimele Pogromului care a avut loc în curtea și la subsolul clădirii, unde atunci, în 1941, era sediul poliției ieșene.

Vedeți mai multe imagini în GALERIA FOTO - AICI.

TEXT INIȚIAL

Sunt marcate astfel evenimentele din 1941 și înființarea primului teatru profesionist din lume în limba idiș. În iunie 1941 a fost scrisă una dintre cele mai negre pagini din istoria României – Pogromul căruia i-au căzut victime mii de evrei. Iar în urmă cu 144 de ani, la Iași lua ființă Teatrul „Pomul Verde”, primul teatru profesionist din lume în limba idiș.

Clădirea care a devenit Casa Muzeelor se află pe strada Vasile Alecsandri. A fost construită în anii 1920-1921 ca sediu al redacției revistei de cultură „Viața românească”, ulterior transformată în sediu al Chesturii de Poliție și al Inspectoratului Județean al Jandarmeriei, loc al masacrului evreilor în Pogromul de la Iași din 1941.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.