Se încearcă introducerea unei curse aeriene directe între România și Letonia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Se încearcă introducerea unei curse aeriene directe între România și Letonia

GALERIE
letonia
  • letonia
- +

Consulul onorific al României în Letonia, Ileana Rutman, declară că se încearcă reintroducerea unei curse aeriene directe între cele două ţări.

Curse aeriene directe între România şi Letonia au mai existat de două ori, însă din motive economice acestea au fost suspendate, explică Ileana Rutman.

"Acum încercăm a treia oară, împreună cu ambasada (României în Lituania, care asigură reprezentarea şi în Letonia - n.r.), să introducem o cursă aeriană directă pentru că situaţia s-a schimbat. Sunt foarte mulţi cetăţeni letoni interesaţi să meargă în România şi care merg în România. (...) Există şi interese economice, pentru că sunt companii letone care au filiale deschise în România, dar sunt foarte mulţi turişti letoni care, deşi acum nu există zbor direct sau există chartere din când în când, îşi doresc să ajungă la munte în România", afirmă consulul onorific al României la Riga.

Comunitatea de români din Letonia este una mică, dar în creştere, potrivit consulului onorific al României la Riga.

"Este o comunitate pe care putem să o împărţim în două componente: românii care vin şi pleacă - studenţi care vin în cadrul programului Erasmus ori programatori care lucrează la diferite proiecte în cadrul companiilor de IT aici, în Letonia - şi sunt cei care, aşa ca şi mine, au ajuns în Letonia pentru o perioadă oarecare şi au considerat că de fapt pot continua să stea. Vorbim în majoritate de doamne din România, care exact ca şi mine s-au căsătorit cu domni din Letonia şi şi-au întemeiat o familie în Letonia şi aceia nu sunt, într-adevăr, foarte mulţi. Toţi, împreună, cred că suntem în jur de 300 de români. Cei care suntem aici de cetăţenie română, mai mult sau mai puţin permanent, suntem în jur de 20. Copiii care se nasc în aceste familii mixte vorbesc româneşte. (...) E frumos că există o continuitate. Copiii noştri continuă şi limba română, şi tradiţiile, şi cultura. (...) Comunitatea de români este destul de închegată. (...) Comunitatea este mică, dar creşte", spune Ileana Rutman.

Consulatul doreşte realizarea unui spaţiu "românesc" la Riga, în care să se regăsească şi meri aduşi din România.

"Ne-am gândit să avem un punct românesc, un loc românesc în Riga. Am luat legătura cu un sculptor român pentru o sculptură. Să avem o sculptură din România şi pomi fructiferi - meri - ca o grădină într-o grădină. Deja am avut o întâlnire la primărie să identificăm locurile şi trebuie să vorbim şi acasă să vedem poate sunt şi alte idei", precizează Rutman.

De asemenea, consulul onorific subliniază că există ideea unui proiect privind o biserică românească în Letonia.

Aflați amănunte de pe agerpres.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.