Se închid restaurantele în Iaşi? Decizia se ia azi, în funcţie de "geografia" Covid din oraş
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Incidenţa COVID în ultimele două săptămâni: 1,85 de infectări la 1.000 de locuitori

Se închid restaurantele în Iaşi? Decizia se ia azi, în funcţie de "geografia" Covid din oraş

GALERIE
baruri inchise
  • baruri inchise
- +

Astăzi, Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă va discuta impunerea unor măsuri restrictive, în funcţie de cum sunt distribuite cazurile în oraşul Iaşi. Dacă sunt multe cazuri în afara focarelor, atunci se va putea decide suspendarea activităţilor în interiorul restaurantelor, iar spectacolele sau concertele vor fi interzise.

Autorităţile ar putea impune de astăzi unele măsuri restrictive la nivelul municipiului Iaşi în contextul pandemiei Covid-19. În ultimele două săptămâni, numărul de infectări a crescut constant în oraş.

De exemplu, de vineri până duminică, zilnic au fost înregistrate în municipiu peste 70 de noi infectări: recordul a fost sâmbătă (85). Conform unor informaţii puse la dispoziţie de autorităţi, în ultimele 14 zile, în municipiul Iaşi au fost înregistrate peste 700 de noi infectări, ceea ce duce la o rată de incidenţă de 1,85 la mia de locuitori (peste pragul de 1,5 care determină măsuri restrictive).

Mai exact au fost 716 cazuri la o populaţie de 387.103 locuitori. Însă acest total cuprinde şi focarele din municipiu, iar fără astfel de cazuri incidenţa ar putea duce sub pragul de 1,5 la mia de locuitori. În astfel de condiţii, nu ar mai fi impuse măsuri restrictive.

„Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă va analiza în şedinţa de mâine (astăzi, n.r.) situaţia cazurilor confirmate şi focarele existente pentru ultimele două săptămâni. Dacă se va impune, vor fi adoptate măsuri restrictive la nivelul municipiului Iaşi”, a declarat ieri Ovidiu Mihăiuc, purtător de cuvânt la Instituţia Prefectului.

În ultimele săptămâni, autorităţile nu au oferit presei informaţii clare cu privire la focare, în unele cazuri datele fiind chiar contradictorii. Autorităţile judeţene au avertizat încă de acum o săptămână că rata de incidenţă va ajunge la 1,5 la mia de locuitori în municipiul Iaşi. În ultimele 7 zile, numărul de cazuri a crescut în municipiu cu 30% faţă săptămâna precedentă.

În situaţia în care CJSU va constata astăzi că rata de incidenţă pe ultimele 14 zile a trecut de pragul de 1,5 la mia de locuitori, vor fi adoptate trei măsuri restrictive principale: suspendarea activităţii în interiorul restaurantelor şi cafenelelor, suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc şi interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale.

În contextul derulării Sărbătorilor Iaşului, amintim că Primăria a decis deja anularea concertului tradiţional din 15 octombrie şi a mai multor evenimente din cadrul Sărbătorilor care atrăgeau, în trecut, un public numeros.

În general, este vorba despre festivaluri incluse în calendarul Sărbătorilor. În ceea ce priveşte pelerinajul la Sfânta Parascheva, autorităţile spun că acesta se va derula în condiţiile restrictive impuse de pandemia Covid-19.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.