Se întâmplă ceva în oraş: datoria medie a ieşenilor a urcat într-o lună cu o cincime
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Se întâmplă ceva în oraş: datoria medie a ieşenilor a urcat într-o lună cu o cincime

Persoane fizice şi juridice datorează la bugetul local 23 de milioane de lei.

GALERIE
finante locale- curierul de iasi
  • finante locale- curierul de iasi
- +

Peste 1.300 de ieşeni şi firme au datorii la bugetul local ce trec de cinci milioane euro. Cu aceşti bani ar putea fi implementat către Primărie un proiect asemănător cu modernizarea Splai Bahlui mal drept. Potrivit unor noi liste de restanţieri pe care le-a publicat municipalitatea, la bugetul local au restanţe 1.090 de persoane fizice şi 230 de firme. În total, este vorba despre 22,9 milioane lei. Faţă de listele publicate la mijlocul lunii aprilie, datoriile totale au crescut cu peste patru milioane de lei.

 

Datoriile firmelor sunt de 8,6 milioane lei

Numărul companiilor care au restanţe a crescut, în doar câteva săptămâni, cu aproape 50%. Astfel, dacă pe 14 aprilie erau înregistrate 157 de firme cu datorii, acum sunt 230 de persoane juridice, iar valoarea debitelor a ajuns de la 5,9 milioane lei la 8,6 milioane lei. Primele 10 firme cu cele mai mare datorii au de achitat la bugetul local, în total, 2,6 milioane lei.

Printre restanţieri se numără Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor RomâniaFilm (373.977 lei), Amo Press Retail (317.201 lei), Auto Gas (280.475 lei), Tutun şi Ziare (270.849 lei) şi Mohingab Group (252.849 lei). Alte persoane juridice care au datorii derulează activităţi în domenii precum construcţii, taximetrie, farmaceutic sau prestări servicii. Din suma totală de 8,6 milioane lei, debitul principal este de 6,2 milioane lei, în timp de 2,4 milioane lei reprezintă penalităţi. În ceea ce priveşte persoanele fizice, numărul datornicilor este de 1.090, în creştere faţă de situaţia precedentă prezentată de municipalitate cu 10%. După valoare, restanţele ajuns la 14,3 milioane lei faţă de suma de 12,8 milioane lei, care era înregistrată la mijlocul lunii aprilie.

Din totalul datoriilor, 8,5 milioane lei reprezintă debitul principal, iar restul de 5,8 milioane lei constă în penalităţi. Printre datornici apare în continuare fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu (13.311 lei). Primii 10 datornici au datorii totale de 1,3 milioane lei. Cel mai mare debitor este un proprietar de terenuri din zona Nicolina, cu 471.468 lei, dar circa 85% din sumă este în litigiu.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.