Procurii DIICOT își vor juca probabil ultima carte în dosarul „Veranda” în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție. Săptămâna trecută, rechizitoriul trimis de DIICOT în instanță a fost practic demolat de magistrații Curții de Apel.
În camera preliminară, majoritatea probelor și mărturiilor strânse de DIICOT au fost declarate nule de judecători, aceștia invocând numeroase vicii care le făceau ilegale. În aprecierea judecătorilor, procurorii își depășiseră atribuțiile, intrând pe terenul DNA, folosiseră documente pentru obținerea cărora nu aveau mandat sau obținuseră mandat de la altă instanță decât cea impusă de lege, folosiseră mărturii date în alte dosare sau nu înregistraseră declarațiile date de inculpați. Procurorii au primit termen până pe 3 octombrie pentru a remedia neregulile găsite de Curtea de Apel ori pentru a cere dosarul înapoi.
DIICOT s-a hotărât ieri asupra liniei de acțiune
DIICOT s-a hotărât ieri asupra liniei de acțiune. Răspunsul trimis Curții de Apel preia, pe parcursul a aproape patru pagini, dispozitivul încheierii pronunțate săptămâna trecută în camera preliminară. În final, procurorii au spus sec că, în pofida acestora, merg mai departe.
„Față de cele expuse, conform art. 346 alin. (4) Cod procedură penală, solicităm judecătorului de cameră preliminară să constate menținerea dispozițiilor de trimitere în judecată și să dispună începerea judecății”, au precizat procurorii.
Urmarea previzibilă a acestui răspuns va fi, la termenul de judecată de joi, o încheiere prin care judecătorii vor aproba începerea procesului propriu-zis. Încheierea dată de judecători poate fi însă contestată, în termen de trei zile, de inculpați, dar și de procurori. Inculpații nu au niciun motiv să atace o încheiere prin care se va judeca un rechizitoriu din care lipsește grosul probelor. În schimb, DIICOT va avea posibilitatea ca, prin contestație, să supună atenției curții ierahic superioare însăși anularea probelor și mărturiilor. Ei vor putea contesta, în fața magistraților Curții supreme, decizia judecătorului de cameră preliminară al Curții de Apel prin care le-a fost desființat rechizitoriul. Decizia cu privire la probele care vor rămâne până la urmă în rechizitoriu va fi astfel luată la București.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video