Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Se lămuresc azi dilemele de la Aeroport? Va fi prezentată situaţia juridică a regiei

GALERIE
aeroport
  • aeroport
- +

Directorul general al regiei a invitat mass-media pentru comunicări privind situaţia juridică a regiei. Procesele iniţiate de şi contra Aeroportului s-au înzecit, „grosul” fiind între aerogară şi comuna învecinată Aroneanu.

După mai multe zile de la apariţia suspiciunilor că nu sunt destui bani pentru investiţii, respectiv a asigurărilor că sunt, conducerea Aeroportului iese astăzi public să explice situaţia în amănunt. Amintim că lansarea cu întârziere a licitaţiei pentru lucrările de extindere a platformei şi de construire a două căi de rulare pentru avioane a iscat un tensionat schimb de replici privind existenţa sumei necesare, mai ales că procedura menţionează la secţiunea finanţării că autoritatea contractantă, adică Aeroportul, tocmai a depus o aplicaţie pentru fonduri europene. Atât executivul, cât şi conducerea administrativă a aerogării susţin că nu e nicio problemă şi că banii sunt.

Dincolo de acest subiect şi de cel al recuperării datoriilor uriaşe de la Blue Air, mai e unul, poate mai spinos: cauzele deschise în instanţă împotriva Aeroportului şi de către Aeroport. Cel mai nou proces a fost iniţiat chiar alaltăieri, de către fostul director economic. Monica Tamara Cozma (fostă Nichituş) a contestat decizia de revocare a mandatului, la fel cum a făcut, cu un an şi jumătate în urmă, fostul director general interimar Alexandru Anghel. Aşa cum am relatat, Monicăi Cozma i s-a reproşat întârzierea întocmirii documentaţiei pentru licitaţia menţionată mai sus şi pentru aplicaţia la fonduri europene. Fostul director economic a evitat orice comentariu. La rândul lui, cu o zi înaintea fostei sale colege, Anghel a formulat o nouă plângere – de data asta împotriva CJ pentru selecţia administratorilor aerogării. La începutul acestei luni, un alt proces deschis de o fostă angajată a Aeroportului contestă o decizie de concediere.

Totuşi, mai fierbinte decât toate acestea pare să fie „războiul” regiei cu comuna Aroneanu. De altfel, ultima conferinţă de presă a directorului general Cătălin Bulgariu a fost pe acest subiect: autorizaţiile de construire emise de Primăria Aroneanu în spaţiul de servitute aeriană a Aeroportului. Până la începutul lunii mai, 23 de asemenea acţiuni fuseseră deschise în instanţă, dar judecătorii au dat dreptate în primă fază celor din Aroneanu. Regia aeroportuară şi-a strâns rândurile şi a angajat, cu acordul CJ, o casă de avocatură.

La sfârşitul lunii trecute, o nouă serie de acţiuni au fost deschise împotriva celor din Aroneanu, însă comuna a avut o replică neaşteptată: o plângere în care se cere nici mai mult nici mai puţin decât anularea autorizaţiei de construcţie a noii piste şi a certificatului de urbanism. Primarul Benoni Moruzi ne-a explicat că procesul deschis la Tribunalul Iaşi este consecinţa refuzului preşedintelui CJ de a veni la medierea deschisă pe acest subiect, al construcţiilor în localitatea Aroneanu pe partea dinspre Aeroport. El recunoaşte că s-a întâlnit la Centrul de mediere cu directorul Aeroportului, dar că acesta nu a putut să facă nimic în absenţa şefului autorităţii tutelare. Cum cadrul legal în această speţă este foarte strict, legile de securitate aviatică primând faţă de cele civile, dar cum, pe de altă parte, procedura juridică necesită anumite etape, - cum este medierea -, va fi interesant de urmărit parcursul acestui demers.

Astăzi, mingea se află în terenul Aeroportului, a cărui conducere a convocat o conferinţă de presă taman pentru comunicări despre situaţia juridică a regiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri