Se limpezeşte misterul „dedublării”: Consilierii traseişti din PSD sunt membri PNL de o săptămână
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Se limpezeşte misterul „dedublării”: Consilierii traseişti din PSD sunt membri PNL de o săptămână

GALERIE
PSD Iasi
  • PSD Iasi
- +

Ei nu au anunţat PSD că au devenit liberali, şi acum două zile au participat la şedinţa de Consiliu Local. „Adeziunile (consilierilor PSD, n.r.) au fost depuse pe 10 august, când au fost aprobate în biroul politic local, iar pe data de 12 august au fost aprobate în biroul politic judeţean. Conform statutului, ei sunt membri PNL începând cu data de 12 august”, a declarat purtătorul de cuvânt al filialei, Romeo Vatră

 

Cei trei consilieri locali ai PSD, candidaţi pe lista PNL la alegeri, sunt liberali cu acte în regulă de o săptămână. Daniela Tăutu, Călin Scripcaru şi Traian Ciobotaru s-au înscris în PNL pe 10 august, iar două zile mai târziu au primit carnetul de membru. Cu toate acestea, alăltăieri, cei trei au participat la o şedinţă a Consiliului Local (CL) din partea PSD, iar, o oră mai târziu, erau înscrişi pe lista PNL de candidaţi pentru viitorul CL. Cei trei consilieri nu informaseră PSD de faptul că au plecat din partid, liderii social-democraţi aflând din presă. În acelaşi timp, PNL Iaşi spune că este treaba PSD să facă demersuri pentru revocarea din funcţia de consilier local în cazul celor trei noi membri ai PNL. „Nu comentez”, a spus ieri Daniela Tăutu. „Voi respecta legea!”, a comentat Ciobotaru, în timp ce Scripcaru nu a putut fi contactat.

PSD va cere azi prefectului să-i revoce pe consilieri

Conducerea PSD Iaşi se va reuni astăzi într-un birou politic pentru a constata că cei trei consilieri şi-au pierdut calitatea de membru prin depunerea adeziunii la PNL. Potrivit şefului PSD Iaşi Maricel Popa, o astfel de decizie va veni abia astăzi întrucât partidul nu a avut vreo dovadă că cei trei şi-au schimbat, peste noapte, culoarea politică. Acum, dovada este faptul că cei trei figurează într-un act oficial drept candidaţi ai PNL, respectiv în decizia Biroului Electoral de Circumscripţie Iaşi de validare a candidaturilor liberale. „Vom constata că cei trei consilieri şi-au pierdut calitatea de membru şi vom cere Instituţiei Prefectului să constate, conform legii, încetarea de drept a mandatului de ales local în cazul fiecăruia”, a declarat ieri Maricel Popa. Cel mai probabil, cei trei consilieri au ales să nu informeze PSD despre demersul lor de a candida din partea PNL în încercarea de a-şi încheia actualul mandat de consilier local odată cu ceilalţi aleşi din deliberativ. Şeful PNL Iaşi Costel Alexe a refuzat în ultimele două zile să comenteze situaţia care s-a ivit pe lista PNL pentru CL.

În schimb, o reacţie a avut ieri purtătorul de cuvânt al filialei, Romeo Vatră. „Adeziunile (consilierilor PSD, n.r.) au fost depuse pe 10 august, când au fost aprobate în biroul politic local, iar pe data de 12 august au fost aprobate în biroul politic judeţean. Conform statutului, ei sunt membri PNL începând cu data de 12 august”, a declarat Vatră. El a adăugat că nu cunoaşte statutul PSD, dar în mediul politic există o uzanţă în care dacă ai plecat şi te-ai înscris în alt partid, automat îţi pierzi calitatea de membru al partidului din care ai făcut parte până la acel moment.

„Ei au participat la şedinţă (de Consiliu Local, n.r.) în virtutea mandatului de consilier local pe care îl au. Ei nu sunt revocaţi din funcţiile de consilieri locali, în mod normal ei au dreptul să participe la şedinţele de CL. Este problema PSD să facă demersuri şi să anunţe Prefectura pentru schimbarea din funcţie a celor trei consilieri locali”, a mai spus Vatră. Cei trei consilieri locali ai PSD au fost impuşi pe lista pentru CL a PNL de către primarul Mihai Chirica (ex-PSD, PNL), alături de alte trei persoane care, anterior, nu au mai făcut politică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.