anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.10.2020

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Parlamentul, prin votul aleşilor PSD, PRO România, UDMR şi ALDE, a adoptat marţi un amendament la proiectul de rectificare bugetară care prevede majorarea pensiilor cu 40%. Nu a pensiilor mici şi foarte mici, unde probabil se impunea, ci a tuturor pensiilor. Impactul bugetar este enorm: 41 de miliarde de lei cheltuieli suplimentare în doi ani, un deficit între 12-15% din PIB, imposibil de finanţat, în condiţiile în care şi fără această măsură deficitul se apropia de un periculos 9%, o depreciere a leului care s-a resimţit la câteva secunde după votul din Parlament. Peste toate, o instabilitate economică pe care unii experţi nu s-au sfiit să o compare cu situaţia Greciei din urmă cu câţiva ani, când elenii şi-au dat întâlnire cu mai vechea lor iubire, tragedia.

Este evident că pensiile nu pot fi majorate cu 40% (era destul de împovărător şi procentul de 14% propus de Guvern) dintr-un motiv simplu: aceşti bani nu există. Nu existau nici în 2019, înainte ca pandemia să şubrezească şi mai mult finanţele statului, când fostul ministru de resort Eugen Teodorovici (PSD) recunoştea într-o notă internă potenţialul nociv al măsurii. Raţiunea politică ascunsă în spatele votului de marţi nu e la fel de evidentă. Ce speră să câştige cele patru partide semnatare prin condamnarea României la faliment (momentan, în primă instanţă)? Câte voturi se mai câştigă astăzi în România cu promisiuni nerealiste privind creşterea pensiilor?

Să spunem din start că mai toată presa a criticat în termeni extrem de duri votul iresponsabil şi ipocrit promovat marţi de PSD. Excepţie fac cele două televiziuni şi câteva site-uri din siajul fostului partid de guvernământ, dar şi aici sunt necesare câteva nuanţe. Dependente de banii oferiţi de primarul Capitalei, Gabriela Firea, instituţiile de presă amintite au alocat mai mult spaţiu atacurilor la adresa lui Nicuşor Dan, decât votului din Parlament. Şi chiar dacă majorarea pensiilor ar rula pe burtiere non-stop până la deschiderea cabinelor de vot, în ultimă instanţă, mesajul este adresat aceluiaşi public captiv, care ar fi votat oricum cu PSD şi aliaţii. Apoi, să nu uităm că urmează alegeri locale şi explicaţia votului de marţi poate fi uşor pervertită la „firul ierbii”. În mod cert vor fi fost deja primari PNL/PMP care le-au explicat consătenilor că ei de fapt au pus o vorbă bună pentru creşterea pensiilor. Până la urmă, nici nu e greu să explici unor alegători neantrenaţi în rafinamente legislative că Guvernul PNL, în funcţie, este cel care va majora punctul de pensie. Iar efectul electoral contrar ar putea fi mai profund. Mulţi dintre cei care puneau semnul egal între PNL, PSD şi „aceeaşi mizerie”, îşi reamintesc brusc cât de ticăloşi pot fi social-democraţii. Paradoxal, votul de marţi potenţiază (oarecum nemeritat) PNL ca un partid responsabil, de un populism raţional, în toate cazurile, un rău incomparabil mai mic prin comparaţie cu PSD.

Dacă ar fi să îmbrăţişăm teoriile conspiraţioniste despre statul paralel, am spune că Vasile Dâncu, strategul PSD revenit de curând la butoane, i-a carotat din nou pe social-democraţi (a câta oară?). Explicaţia mai realistă e alta. Votul de marţi nu trebuie citit în cheie electorală, ci ca un semn de disperare din partea unei majorităţi care după opt ani a înţeles că va pierde puterea. Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Claudiu RAUS

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Iată ce provocări uriaşe vă stau în faţă în acest mandat, domnule primar!

Filmuletul zilei

opinii

Necrofilie mediatică

Alexandru CĂLINESCU

Necrofilie mediatică

Când anunţă moartea cuiva, în principiu a unei personalităţi cunoscute (ceea ce nu e întotdeauna cazul), site-ul derapează în grandilocvenţă şi în automatisme goale de sens. Astfel, orice deces reprezintă un „doliu uriaş”.

Fake news în alegerile din R. Moldova

Radu POPESCU

Fake news în alegerile din R. Moldova

Studiourile Mosfilm de la Chişinău!

O întâlnire de promoţie, altfel

Nicolae CREŢU

O întâlnire de promoţie, altfel

Întâlnirile studenţilor de altădată, între ei şi cu profesorii lor, m-au făcut întotdeauna să gândesc o astfel de revedere peste ani ca pe o adevărată Sărbătoare, nu numai a ataşamentului faţă de Alma Mater ca „spaţiu” şi climat ale acelei vârste tinere către care se revine ca spre o matcă de „start”, intelectuală şi afectivă, dar şi a unei solidarităţi de breaslă, între discipolii de „atunci”, deveniţi ei înşişi profesori, şi formatorii lor de odinioară. Altfel spus, nu atât o întoarcere în timp, cât un dialog al generaţiilor de profesionişti ai catedrei, deschis şi viu, întemeiat pe reciproca preţuire a unei asemenea colegialităţi lărgite, fără hotare de vârstă, care începuse odată cu absolvirea însăşi.

pulspulspuls

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Multe păreri am mai auzit ieri despre loviturile la gioale date la Iaşi dar şi la Bucureşti despre alcătuirea listelor de candidaturi de la PSD, multe au fost şi tânguielile vizavi de faptul că madam Gavrilă nu merita un asemenea tratament (lucru valabil în bună măsură, dar nu chiar în totalitate, căci dânsa doarme acum aşa cum şi-a aşternut politic în ultimii ani, nu-i aşa?). 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.