anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Se mărită Adriana!

GALERIE
Cristina Danilov
 • Cristina Danilov
- +

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Căsătoria nu este orice relaţie, este una în care cei doi implicaţi trebuie să fie disponibili pentru amenţine mereu iubirea, dialogul şi încrederea. Partenerul ideal ştie să conjuge corect verbele ce exprimă acţiunile vieţii psihice, biologice, sociale, spirituale, profesionale şi sociale cu partenerul său, în orice moment şi în toate modurile. Cu toate acestea, de multe ori, din cauza lipsei de autocunoaştere, mulţi dintre noi ajungem prin a cere partenerilor noştri să compenseze suferinţele din trecut sau să completeze golurile şi dorinţele pe care nu am reuşit să le completăm singuri, ceea ce poate genera dezamăgiri dacă nu înţelegem la timp care este rolul real al celui de lângă noi. Dragostea trebuie să fie baza acestei relaţii şi singurul lucru pe care trebuie să-l cerem partenerului este dragostea. Nimic mai mult. Dragostea implică un anumit tip de comportament - nimeni nu poate da ceea ce nu are şi, în consecinţă, nu poate primi nici ceea ce nu poate da. Acest lucru este fundamental, deoarece tendinţa noastră este să căutăm în ceilalţi ceea ce nu putem găsi în noi înşine. Astfel, începem să îl acuzăm pe celălalt sau vrem să-l schimbăm pe celălalt, fără să ne dăm seama că, dacă vrem să schimbăm ceva într-o relaţie, fiecare transformare intenţionată trebuie să aibă loc mai întâi în noi.

Interesant este că, de cele mai multe ori, într-un cuplu, oamenii sunt mult mai încântați de conținutul idealizat decât de realitate. Este un joc de lumini și umbre în care fiecare partener ajunge să „cumpere” de la celălalt ceea ce și-a dorit sau ar putea vedea din conținutul proiectat în celălalt. Așa apar primele dezamăgiri. Pentru că, în relația sa, omul vrea să primească ceea ce și-a imaginat că va primi sau a „cumpărat” de la partener, transformându-l într-un, să-i spunem, datornic. O căsătorie reușită implică, însă, nu o relație bazată pe obligativitate, dacă eu sunt așa, trebuie să fii și tu tot așa, ci dacă eu sunt așa și tu ești diferit, ajungem la o înțelegere astfel încât amândoi să avem de câștigat.

A învăţa să te vezi prin ochii celuilalt este o condiţie necesară pentru ca o căsătorie să poată rezista schimbărilor şi solicitărilor fireşti, atât din partea părţilor, cât şi din mediul în care acestea există. În acest fel, o căsnicie sănătoasă necesită complicitate şi concentrare pe realitate, astfel încât idealizările fără bază să fie lăsate deoparte.

Căsătoria este, dincolo de teorii, printre cele mai mari şi mai frumoase vise ale oamenilor. Când eram mici, eram fascinaţi de povestea Cenuşăresei care şi-a găsit prinţul fermecător, cel care avea să-i schimbe viaţa sau de povestea Albei ca Zăpada readusă la viaţă şi la fericire, printr-un sărut, de prinţul ei. După ce am crescut, am pornit în căutarea „prinţului” nostru, pentru a trăi alături de el toată viaţa. După o vreme de căutări, aproape că nu ne vine să credem când găsim perechea fără de egal din viaţa noastră,care ne propune nu doar ocăsătorie, ci existenţa mult visată - lungă, fericităşi în siguranţă.
Din momentul acela ne imaginăm petrecerea, decorul, culoarea buchetului şi rochia de mireasă. Pare un vis că a venit această zi şi vei avea în sfârşit o rochie specială pe care să o numeşti rochia ta de mireasă. Dar a face atâtea alegeri şi a lua nenumărate decizii are puterea de a transforma magia momentului în stres, angoasă, iritabilitate şi lipsă de răbdare. Pentru a înrăutăţi, parcă şi mai mult lucrurile, mai apar şi conflicte în familie, deoarece toată lumea are un sfat valoros de oferit. Tatăl miresei vrea să invite toţi prietenii lui, mireasa vrea o petrecere mai restrânsă, mirele şi-ar dori o ţinută mai simplă, mama mirelui insistă să poarte costumul dăruit de ea. Să-ţi imaginezi şi să visezi ziua cea mare poate fi şi o sursă de tensiune, pentru că doar gândul la sala Stării Civile aglomerată îţi face inima să pulseze mai repede, nu-i aşa? Dacă noaptea ţi se întâmplă să visezi că la nuntă rochia s-a descusut sau că mirele a fugit cu prietenii la bere, asta îţi va dezvolta şi mai mult anxietatea şi teama faţă de acest nou moment din viaţă. Şi, da, e firesc să te preocupe toate acestea, e doar ziua cea mare!

Mulţi miri şi mirese tind să aibă tulburări de anxietate, depresie, iritabilitate, stres şi chiar sindrom de panică în această perioadă a vieţii din cauza conflictului interior dintre fragilitatea emoţională a momentului pentru realizarea celui mai frumos vis şi teama că noua viaţă nu va fi tocmai ca în basme. E drept că femeile câştigă supremaţia în acest sens. La nici o nuntă din cele la care am fost, nu am văzut un mire îngrijorat că se vor ofili florile pe masă, sau că unchiul lui, care trăgea la pahar, a cântat răguşit toată seara la petrecere ori că frişca de pe tort nu era suficient de aromată. Dar am văzut mirese care erau îngrijorate din orice motiv. „Dacă plouă? Dacă mi se strică coafura?”,„Dacă nu vor sosi prăjiturile la timp?”,„Dacă şerveţelele nu se vor potrivi cu faţa de masă?” Mireasa nu se poate relaxa şi încearcă să preia literalmente controlul asupra fiecărui lucru mic. De fapt, ea se transformă din personajul principal în managerul nunţii. Cade în sindromul organizatorului. Ca toate aceste stări emoţionale să fie controlate, ar trebui ca miresele să ştie ce spunea, cu umor, Eckhart Tolle: „Aţi văzut vreodată un stejar în stare de stres, sau un delfin într-o dispoziţie mohorâtă, o broască care suferă de o stimă de sine scăzută, o pisică care nu se poate relaxa sau o pasăre împovărată de resentimente? Învaţă de la ei capacitatea de a suporta prezentul. A fi în momentul prezent, a privi în el, a-l trăi aşa cum este - acest lucru lipseşte adesea pentru un cuplu, şi mai ales pentru miresele care sunt preocupate de multe întrebări tulburătoare: totul se va rezolva aşa cum ar trebui?” Vorbele lui Tolle sunt un sfat bun şi demne de luat în consideraţie. De ce? Florile de pe masă poate se vor ofili lângă friptura aburindă, mătuşa mirelui poate se va certa cu domnişoara de onoare pentru steluţa de zahar ars din tort, buchetul miresei poate îl va lovi drept în frunte lăsându-l lat pe DJ Vasile. Toate acestea se vor transforma într-o poveste despre nuntă, despre care mirii şi nuntaşii vor vorbi, dincolo de micile incidente, toată viaţa cu bucurie şi plăcere. Nunta, punctul de plecare al unei relaţii de iubire pentru o viaţă, în care contează, de fapt, relaţia şi nu micile detalii ale unei petreceri între prieteni.    

Am întrebat-o pe colega mea, Adriana: Ai emoţii? Mi-a răspuns scurt: Nu, de ce aş avea? Dar privirea ei, care poartă zilele acestea o strălucire aparte, mi-a spus mai mult: Oare ce femeie nu are emoţii în ziua cea mare? Şi, da, e firesc să fie aşa! Nu-mi rămâne decât să spun, cu încredere în relaţia lor: Casă de piatră, Adriana şi Bogdan! Casă de piatră tuturor celor care vă uniţi acum destinele!

Cristina Danilov este psiholog

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.