Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Se mărită Adriana!

GALERIE
Cristina Danilov
  • Cristina Danilov
- +

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Căsătoria nu este orice relaţie, este una în care cei doi implicaţi trebuie să fie disponibili pentru amenţine mereu iubirea, dialogul şi încrederea. Partenerul ideal ştie să conjuge corect verbele ce exprimă acţiunile vieţii psihice, biologice, sociale, spirituale, profesionale şi sociale cu partenerul său, în orice moment şi în toate modurile. Cu toate acestea, de multe ori, din cauza lipsei de autocunoaştere, mulţi dintre noi ajungem prin a cere partenerilor noştri să compenseze suferinţele din trecut sau să completeze golurile şi dorinţele pe care nu am reuşit să le completăm singuri, ceea ce poate genera dezamăgiri dacă nu înţelegem la timp care este rolul real al celui de lângă noi. Dragostea trebuie să fie baza acestei relaţii şi singurul lucru pe care trebuie să-l cerem partenerului este dragostea. Nimic mai mult. Dragostea implică un anumit tip de comportament - nimeni nu poate da ceea ce nu are şi, în consecinţă, nu poate primi nici ceea ce nu poate da. Acest lucru este fundamental, deoarece tendinţa noastră este să căutăm în ceilalţi ceea ce nu putem găsi în noi înşine. Astfel, începem să îl acuzăm pe celălalt sau vrem să-l schimbăm pe celălalt, fără să ne dăm seama că, dacă vrem să schimbăm ceva într-o relaţie, fiecare transformare intenţionată trebuie să aibă loc mai întâi în noi.

Interesant este că, de cele mai multe ori, într-un cuplu, oamenii sunt mult mai încântați de conținutul idealizat decât de realitate. Este un joc de lumini și umbre în care fiecare partener ajunge să „cumpere” de la celălalt ceea ce și-a dorit sau ar putea vedea din conținutul proiectat în celălalt. Așa apar primele dezamăgiri. Pentru că, în relația sa, omul vrea să primească ceea ce și-a imaginat că va primi sau a „cumpărat” de la partener, transformându-l într-un, să-i spunem, datornic. O căsătorie reușită implică, însă, nu o relație bazată pe obligativitate, dacă eu sunt așa, trebuie să fii și tu tot așa, ci dacă eu sunt așa și tu ești diferit, ajungem la o înțelegere astfel încât amândoi să avem de câștigat.

A învăţa să te vezi prin ochii celuilalt este o condiţie necesară pentru ca o căsătorie să poată rezista schimbărilor şi solicitărilor fireşti, atât din partea părţilor, cât şi din mediul în care acestea există. În acest fel, o căsnicie sănătoasă necesită complicitate şi concentrare pe realitate, astfel încât idealizările fără bază să fie lăsate deoparte.

Căsătoria este, dincolo de teorii, printre cele mai mari şi mai frumoase vise ale oamenilor. Când eram mici, eram fascinaţi de povestea Cenuşăresei care şi-a găsit prinţul fermecător, cel care avea să-i schimbe viaţa sau de povestea Albei ca Zăpada readusă la viaţă şi la fericire, printr-un sărut, de prinţul ei. După ce am crescut, am pornit în căutarea „prinţului” nostru, pentru a trăi alături de el toată viaţa. După o vreme de căutări, aproape că nu ne vine să credem când găsim perechea fără de egal din viaţa noastră,care ne propune nu doar ocăsătorie, ci existenţa mult visată - lungă, fericităşi în siguranţă.
Din momentul acela ne imaginăm petrecerea, decorul, culoarea buchetului şi rochia de mireasă. Pare un vis că a venit această zi şi vei avea în sfârşit o rochie specială pe care să o numeşti rochia ta de mireasă. Dar a face atâtea alegeri şi a lua nenumărate decizii are puterea de a transforma magia momentului în stres, angoasă, iritabilitate şi lipsă de răbdare. Pentru a înrăutăţi, parcă şi mai mult lucrurile, mai apar şi conflicte în familie, deoarece toată lumea are un sfat valoros de oferit. Tatăl miresei vrea să invite toţi prietenii lui, mireasa vrea o petrecere mai restrânsă, mirele şi-ar dori o ţinută mai simplă, mama mirelui insistă să poarte costumul dăruit de ea. Să-ţi imaginezi şi să visezi ziua cea mare poate fi şi o sursă de tensiune, pentru că doar gândul la sala Stării Civile aglomerată îţi face inima să pulseze mai repede, nu-i aşa? Dacă noaptea ţi se întâmplă să visezi că la nuntă rochia s-a descusut sau că mirele a fugit cu prietenii la bere, asta îţi va dezvolta şi mai mult anxietatea şi teama faţă de acest nou moment din viaţă. Şi, da, e firesc să te preocupe toate acestea, e doar ziua cea mare!

Mulţi miri şi mirese tind să aibă tulburări de anxietate, depresie, iritabilitate, stres şi chiar sindrom de panică în această perioadă a vieţii din cauza conflictului interior dintre fragilitatea emoţională a momentului pentru realizarea celui mai frumos vis şi teama că noua viaţă nu va fi tocmai ca în basme. E drept că femeile câştigă supremaţia în acest sens. La nici o nuntă din cele la care am fost, nu am văzut un mire îngrijorat că se vor ofili florile pe masă, sau că unchiul lui, care trăgea la pahar, a cântat răguşit toată seara la petrecere ori că frişca de pe tort nu era suficient de aromată. Dar am văzut mirese care erau îngrijorate din orice motiv. „Dacă plouă? Dacă mi se strică coafura?”,„Dacă nu vor sosi prăjiturile la timp?”,„Dacă şerveţelele nu se vor potrivi cu faţa de masă?” Mireasa nu se poate relaxa şi încearcă să preia literalmente controlul asupra fiecărui lucru mic. De fapt, ea se transformă din personajul principal în managerul nunţii. Cade în sindromul organizatorului. Ca toate aceste stări emoţionale să fie controlate, ar trebui ca miresele să ştie ce spunea, cu umor, Eckhart Tolle: „Aţi văzut vreodată un stejar în stare de stres, sau un delfin într-o dispoziţie mohorâtă, o broască care suferă de o stimă de sine scăzută, o pisică care nu se poate relaxa sau o pasăre împovărată de resentimente? Învaţă de la ei capacitatea de a suporta prezentul. A fi în momentul prezent, a privi în el, a-l trăi aşa cum este - acest lucru lipseşte adesea pentru un cuplu, şi mai ales pentru miresele care sunt preocupate de multe întrebări tulburătoare: totul se va rezolva aşa cum ar trebui?” Vorbele lui Tolle sunt un sfat bun şi demne de luat în consideraţie. De ce? Florile de pe masă poate se vor ofili lângă friptura aburindă, mătuşa mirelui poate se va certa cu domnişoara de onoare pentru steluţa de zahar ars din tort, buchetul miresei poate îl va lovi drept în frunte lăsându-l lat pe DJ Vasile. Toate acestea se vor transforma într-o poveste despre nuntă, despre care mirii şi nuntaşii vor vorbi, dincolo de micile incidente, toată viaţa cu bucurie şi plăcere. Nunta, punctul de plecare al unei relaţii de iubire pentru o viaţă, în care contează, de fapt, relaţia şi nu micile detalii ale unei petreceri între prieteni.    

Am întrebat-o pe colega mea, Adriana: Ai emoţii? Mi-a răspuns scurt: Nu, de ce aş avea? Dar privirea ei, care poartă zilele acestea o strălucire aparte, mi-a spus mai mult: Oare ce femeie nu are emoţii în ziua cea mare? Şi, da, e firesc să fie aşa! Nu-mi rămâne decât să spun, cu încredere în relaţia lor: Casă de piatră, Adriana şi Bogdan! Casă de piatră tuturor celor care vă uniţi acum destinele!

Cristina Danilov este psiholog

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri