Se poate invoca excepția prescripției executării silite în cursul executării silite?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

AVOCATUL POPORULUI

Se poate invoca excepția prescripției executării silite în cursul executării silite?

GALERIE
lege
  • lege
- +

”În anul 2015, mai exact în luna mai, s-a deschis un dosar de executare pentru recuperarea unor sume de bani reprezentând o creanță de la o societate financiar bancară. La nivelul anului 2015 executorul judecătoresc a pus poprire pe un cont, din care a luat 60% din suma datorată, ulterior nemaiexistând în acel cont niciun ban. În anul 2016 am plecat din țară și am revenit anul acesta. În luna august 2019 am primit o înștiințare de la executorul judecătoresc prin care mi se comunică că mai am de plătit în dosarul de executare deschis în anul 2015 o anumită sumă de bani. În temeiul dreptului la informație, vă solicit să îmi comunicați dacă în cazul executărilor silite se poate invoca exepția prescripției executării”? A.H – Iași

Conform art. 706 Cod de Procedura Civilă, dacă legea nu prevede altfel, termenul de prescripție a dreptului de a obține executarea silită este de 3 ani. În ceea ce privește titlurile care sunt emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripție este de 10 ani.

Împlinirea termenului de prescripție stinge dreptul de executare silită, iar titlurile executorii își pierd puterea executorie. În ceea ce privește hotărârile judecătorești și arbitrare, creditorul are posibilitatea de a obține un nou titlu executoriu printr-un nou proces, excepția autorității de lucru judecat nefiind aplicabilă, însă numai în cazul în care dreptul de a obține obligarea păratului este imprescriptibil sau nu s-a prescris.

Însă prescripția operează numai la cererea persoanei interesate, și nu de plin drept, astfel cum este reglementat în art. 707 alin. (1) Cod de Procedura Civilă.

Atâta timp cât executorul judecătoresc nu a întocmit niciun act de executare mai mult de 3 ani de la ultimul act de executare silită valid, se impune sesizarea instanței de judecată și admiterea contestației la executare și anularea tuturor actelor de executare care s-au realizat ulterior împlinirii termenului de prescripție prevăzut la art. 706 alin. 1 C. pr. civ.

Mai mult, emiterea adreselor de obținere a informațiilor către diverse autorități nu reprezintă acte de executare, precum și nici solicitările transmise de către creditor către executor, deoarece nu reprezintă acte de executare silită efectuate de executorul judecătoresc, nu duc la întreruperea prescripției executării silite.

Conform prevederilor art. 703 Cod procedură civilă executarea silită încetează dacă: s-a realizat integral obligaţia prevăzută în titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum şi alte sume datorate potrivit legii; nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilităţii de valorificare a unor astfel de bunuri; creditorul a renunţat la executare; a fost desfiinţat titlul executoriu ori a fost anulată executarea.

În toate cazurile, executorul judecătoresc va întocmi o încheiere, motivată în fapt şi în drept, cu menţionarea cauzei de încetare a executării. Încheierea de încetare a executării va fi comunicată de îndată creditorului şi debitorului.

Însă, în același timp trebuie precizat și faptul că, după împlinirea termenului de prescripţie, creditorul poate cere repunerea în acest termen numai dacă a fost împiedicat să ceară executarea datorită unor motive temeinice. Cererea de repunere în termen se introduce la instanţa de executare competentă, în termen de 15 zile de la încetarea împiedicării. Dacă cererea de repunere în termen a fost admisă, creditorul poate formula cerere de executare silită în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Consilier, Carla Cozma

Coordonator Biroul teritorial Iași – Instituția Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.