Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Se poate reduce impactul dăunător al îmbătrânirii asupra creierului?

GALERIE
creier1
  • creier1
- +

Oamenii de știință din Singapore au demonstrat rolul critic jucat de o proteină specială de transport în reglarea celulelor cerebrale care asigură protecția fibrelor nervoase prin învelișurile tecilor de mielină.

Membrana izolatoare care învelește fibrele nervoase, teaca de mielină, facilitează conducerea rapidă și eficientă a semnalelor electrice în tot sistemul nervos al organismului. Atunci când teaca de mielină este deteriorată, fibrele nervoase își pot pierde capacitatea de a funcționa și pot provoca tulburări neurologice.

Odată cu îmbătrânirea, tecile de mielină pot începe să degenereze în mod natural, acesta fiind adesea motivul pentru care persoanele în vârstă își pierd abilitățile fizice și mentale.

Descoperirile, raportate de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Duke-NUS și Universitatea Națională din Singapore în Journal of Clinical Investigation, ar putea ajuta la reducerea impactului dăunător al îmbătrânirii asupra creierului.

„Pierderea tecilor de mielină apare în timpul procesului normal de îmbătrânire și în cazul bolilor neurologice, cum ar fi scleroza multiplă și boala Alzheimer”, a declarat dr. Sengottuvel Vetrivel, cercetător principal în cadrul Programului de Tulburări Cardiovasculare și Metabolice (CVMD) de la Duke-NUS și cercetător principal al studiului.

Potrivit acestuia, dezvoltarea unor terapii pentru a îmbunătăți mielinizarea - formarea învelișului de mielină - în timpul îmbătrânirii și al altor boli este de mare importanță pentru a ușura orice dificultăți cauzate de declinul mielinizării.

Pentru a putea dezvolta astfel de terapii, cercetătorii au căutat să înțeleagă rolul Mfsd2a, o proteină care transportă lizofosfatidilcolina (LPC) - o lipidă care conține un acid gras omega-3 - în creier ca parte a procesului de mielinizare.

Din ceea ce se știe, defectele genetice ale genei Mfsd2a duc la o mielinizare semnificativ redusă și la un defect congenital numit microcefalie, care face ca dezvoltarea capului copilului să fie mult mai mic decât ar trebui să fie.

În modele preclinice, echipa a arătat că eliminarea Mfsd2a din celulele precursoare care se maturizează în celule producătoare de mielină - cunoscute sub numele de oligodendrocite - din creier a dus la o mielinizare deficitară după naștere.

Cercetările suplimentare, inclusiv secvențierea ARN-ului la nivelul unei singure celule, au demonstrat că absența lui Mfsd2a a determinat reducerea rezervei de molecule de acizi grași - în special a grăsimilor omega-3 - în celulele precursoare, împiedicând aceste celule să se maturizeze în oligodendrocite care produc mielină.

Potrivit oamenilor de știință din Singapore, studiul indică faptul că lipidele LPC omega-3 acționează în creier pentru a direcționa dezvoltarea oligodendrocitelor, un proces care este esențial pentru mielinizarea creierului

Profesorul David Silver, autorul principal al studiului și director adjunct al Programului MCV, a explicat că acest lucru deschide căi potențiale pentru dezvoltarea de terapii și suplimente alimentare bazate pe lipidele omega-3 LPC care ar putea ajuta la păstrarea mielinei în creierul îmbătrânit - și, eventual, la tratarea pacienților cu tulburări neurologice care provin din mielinizarea redusă.

Anterior, profesorul Silver și laboratorul său au descoperit Mfsd2a și au lucrat îndeaproape cu alte echipe pentru a determina funcția lipidelor LPC în creier și în alte organe.

Cercetarea actuală oferă informații suplimentare despre importanța transportului de lipide pentru dezvoltarea celulelor precursoare ale oligodendrocitelor.

Cercetătorii își propun în continuare să realizeze studii preclinice pentru a determina dacă LPC omega-3 din alimentație poate ajuta la remielinizarea axonilor deteriorați din creier.

„Speranța noastră este că suplimentele care conțin aceste grăsimi pot ajuta la menținerea - sau chiar la îmbunătățirea - mielinizării creierului și a funcției cognitive în timpul îmbătrâniri”, a adăugat profesorul Silver.

Descoperirea aceastei importante proteine de transport a lipidelor, ar putea deschide numeroase modalități de tratare nu doar a creierului îmbătrânit, ci și a altor organe în care proteina joacă un rol.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri