Se pot sau nu deschide şcolile: ce spun infecţioniştii ieşeni? Noua tulpină dă frisoane
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

„Testarea tuturor, elevi şi profesori, să fie obligatorie înainte“

Se pot sau nu deschide şcolile: ce spun infecţioniştii ieşeni? Noua tulpină dă frisoane

GALERIE
copii-scoala-clasa-masca
  • copii-scoala-clasa-masca
- +

Medicii infecţionişti, dar şi cei care se află în prima linie a pandemiei, au reţineri în ceea ce priveşte deschiderea şcolilor în fizic pentru toţi elevii, indiferent dacă învaţă la şcoala dintr-o comună sau în oraş. 

Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist, fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase, şi Radu Crişan, managerul de la Spitalul de Pneumoftiziologie, spun că deschiderea şcolilor se va putea face doar în anumite condiţii.

„A testa dascălii şi elevii înainte de a ajunge în sala de clasă, până pe 8 februarie, este o condiţie esenţială, dacă nu vrem să ne întoarcem înapoi de unde am plecat, şi poate şi mai rău!“, a spus Carmen Dorobăţ.

Deschiderea şcolilor este văzută de mulţi medici infecţionişti ca o „trambulină“ spre următorul vârf al pandemiei. Dacă am avea un sistem educaţional la standarde occidentale din punctul de vedere al infrastructurii, al tehnologiei şi al resurselor umane, şcolile s-ar putea deschide cu aplicarea strictă a normelor sanitare şi de distanţare în vigoare. Dar nu avem. Cea mai mare problemă din şcoli constă în numărul de elevi din clase, număr inacceptabil de mare în foarte multe situaţii şi în condiţiile pandemiei. Sunt clase cu până la 40 de elevi şi clase care chiar depăşesc acest număr, fie pentru că nu sunt spaţii, fie pentru că nu sunt dascăli, fie datorită preferinţelor exprimate de părinţi pentru anumiţi profesori. Astfel, chiar dacă incidenţa indică scenariul verde, respectarea distanţarii sociale este imposibilă în foarte multe unităţi de învăţământ. Cei mai vulnerabili în faţa infecţiei sunt în acest caz profesorii şi părinţii/bunicii elevilor.

Dorobăţ: Nouă tulpină dă frisoane

„Va fi foarte greu ce se va prognoza, pentru că răsunetul va fi undeva la 10-14 zile de la momentul februarie. Intrăm în această perioadă cu deschiderea unităţilor de învăţământ. Dată fiind intrarea în colectivităţi mari, de 35-40 de copii în clasă, în spaţii reduse, va fi extrem de dificil de gestionat răspândirea virusului, mai ales că, în spaţiul educaţional, testarea este făcută mai mult «de nevoie», doar când avem contacţi infectaţi în familie sau în jur, sau doar dacă vrem. În plus, sunt cei asimptomatici, care nici nu ştiu dacă au această boală. Asimtomatici pot însemna şi familii întregi“, a declarat Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist.

Medicii consideră că o modalitate de prevenire a răspândirii virusului în colectivităţile din sistemul de învăţământ ar fi o testare masivă a tuturor actorilor implicaţi.

„Încă nu avem în clar ce se va întâmpla cu dinamica noii tulpini SARS COV 2, care, după cum se vede, are o contagiozitate deosebit de ridicată. Ca infecţionist, mi-aş dori ca în momentul începerii şcolii să avem o hartă cât se poate de reală în ceea ce priveşte testarea profesorilor, pe de o parte, iar pe de altă parte, o hartă a procesului de vaccinare în rândul acestora. Iar în ceea ce priveşte relaxarea şi măsurile de relaxare, acestea trebuie luate numai în paralel cu testarea şi vaccinarea. Misiunea este imposibilă dacă nu este dublata de strategie. Nimic nu se poate face de azi pe mâine, dar, dacă avem o strategie coerentă, fezabilă, pragmatică, care este aplicată şi urmărită în timp, vom reuşi. Nu vorbim de o testare în doar aceste două săptămâni, vorbim de o şcoală care noi toţi ne dorim să meargă, toţi ne dorim să organizăm examene în vară, ceea ce nu se poate fără testarea constantă şi vaccinarea toturor a celor care intră în aceste colective“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Crişan: Greu de estimat ce va fi după

Şi Radu Crişan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, este de părere că deschiderea şcolilor este o decizie sensibilă, şi că este greu de estimat ce se va întâmpla după.

„Toate aceste lucruri trebuie făcute ştiinţific şi foarte bine documentate. Cel mai indicat este ca un epidemiolog să-şi dea avizul. Deşi a trecut aproape un an de zile, nu putem fi foarte siguri pe ceea ce se întâmplă cu această pandemie. Vedeţi că a apărut şi o mutaţie nouă a virusului, care este mult mai contagioasă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii are un checklist care poate fi consultat de către autorităţi mai ales acum când se pregătesc să deschidă comunităţile mari şi să ia anumite măsuri de relaxare. Dacă reuşim să fim riguroşi, putem să luăm cele mai bune decizii, fie să deschidem, fie să nu deschidem. Acestea nu trebuie făcute în mod reactiv, ci proactiv“, a declarat Radu Crişan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.