anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Se pregătesc tunuri imobiliare la comisia de urbanism, departe de ochii ieșenilor? S-a interzis accesul presei

GALERIE
consilieri
 • consilieri
- +

Florin Boca (PSD, preşedinte), Marius Aur (PSD, secretar), Cristinel Corozal (ALDE) şi Violeta Găburici (PMP) au votat ca ziariştii să nu poată asista, oricând, la lucrările comisiei de urbanism. Dacă un jurnalist vrea să participe, trebuie să facă cerere în prealabil. Numai că această comisie nu îşi anunţă niciodată şedinţele, ziariştii aflând „pe surse“, cu puţin timp înainte, când va avea loc o şedinţă. Mai mult, cei patru consilieri de la Urbanism vor ca, după ce îşi dau acordul pentru participarea unui jurnalist, acesta să aibă acces numai la anumite puncte de pe ordinea de zi. Șeful comisiei, Florin Boca, este şi dezvoltator imobiliar 

Consilierii locali au secretizat lucrările Comisiei de urbanism, una dintre cele mai importante comisii de specialitate ale deliberativului. Motivul a fost unul halucinant: posibila apariţie în presă a unor elemente negative ce ţin de desfăşurarea şedinţelor. Însă explicaţia este cu totul alta. În următoarea perioadă, pe ordinea de zi a Comisiei, vor intra mai multe proiecte controversate, în unele dintre acestea fiind implicaţi inclusiv membri ai Comisiei, iar majoritatea din for vrea limitarea accesului presei. „Ziarul de Iaşi“ a fost singura instituţie media care, în perioada iunie - septembrie 2016, a avut un reprezentant la fiecare şedinţă a Comisiei de urbanism. 

Comisia a decis ieri ca presa să aibă acces la lucrări doar în baza unei solicitări adresate în prealabil şi doar în cazul unor anumite puncte incluse pe ordinea de zi. Decizia are un evident caracter permanent şi nu are acoperire în Regulamentul de or­ganizare şi funcţionare a Consiliului Local. O altă problemă este că şedinţele nu sunt anunţate niciodată public, iar ziariştii află „pe surse“ când va fi următoarea reuniune. „Şedinţele sunt, de regulă, publice. Co­misia poate hotărî ca unele şedinţe sau dezbaterea unor puncte de pe ordinea de zi să se desfăşoare cu uşile închise“, se arată la alin. (6) şi (7) din Regulamentul CL aprobat prin HCL 178/2013. Comisia este formată din Florin Boca (PSD, preşedinte), Marius Aur (PSD, secretar), Gabriel Hara­bagiu (PSD, membru), Violeta Găburici (PMP, membru), Cristinel Corozal (ALDE, membru), Tudor Dornean (PNL, membru) şi Ciprian Bostan (PNL, membru). În fa­voarea limitării accesului presei la lucrări s-au pronunţat Boca, Aur, Găburici şi Co­rozal, în timp ce Dornean s-a abţinut, iar Bostan şi Harabagiu au fost „împotrivă“. 

Interese imobiliare în rândul unor membri ai Comisiei

Una dintre problemele Comisiei de ur­banism, semnalate în trecut de „Ziarul de Iaşi“, constă în faptul că preşedinţia acesteia a fost dată lui Florin Boca, consilier PSD cu interese imobiliare. Printre altele, acesta este implicat indirect şi într-un proiect de milioane de euro care urmează să intre pe agenda Comisiei şi asupra căruia vom reveni în ediţiile viitoare ale ziarului. Surse politice au indicat că limitarea accesului presei la Comisia de urbanism a fost iniţiativa acestuia. 

Întrebat în trecut despre faptul că este în acelaşi timp dezvoltator imobiliar şi şef al Comisiei de urbanism, Florin Boca a de­clarat că nu vede niciun fel incompatibilitate în dubla sa calitate. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.