Se pregătește de modernizare intersecția de la Vânători. În plan ar urma alte șapte intersecții de drumuri naționale de lângă Iași

marți, 25 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Se pregătește de modernizare intersecția de la Vânători. În plan ar urma alte șapte intersecții de drumuri naționale de lângă Iași

Prima intersecție este capătul unei șosele care va fi extinsă și ea, cândva, la patru benzi: DN 24 sau bd. C.A. Rosetti, de la ieșirea din municipiu până la Vânători.

Intersecția de la Popricani/Vânători ar putea fi reamenajată în anii următori. Inclusă într-un plan guvernamental despre care Ziarul de Iași a relatat la începutul anului trecut, intersecția menționată se află într-un prim lot scos la licitație de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere care cuprinde mai multe intersecții de amenajat. În „curtea” Regionalei ieșene de drumuri naționale se află opt asemenea intersecții pentru care CNAIR caută acum să achiziționeze servicii de proiectare pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic de execuție. Una singură se află în județul Iași, cea de la Vânători. Celelalte sunt în Vrancea, Bacău, Neamț și Vaslui.

Planul menționat se numește „Investiţii prioritare în domeniul siguranței rutiere în România” și, dacă va fi desemnat un câștigător, contractul va avea o durată de 270 de zile. Termenul de depunere a ofertelor pentru acest prim lot – evaluat la 3,15 milioane de lei și care mai include încă 13 de intersecții de amenajat în Regionalele București și Constanța – este 6 august.

CITESTE SI: Şapte mari intersecţii din judeţ vor fi reamenajate cu bani europeni. Unde sunt acestea

Amintim că, de la ieșirea din municipiul Iași și până la intersecția de la Vânători, șoseaua urmează să fie extinsă la patru benzi. Studiul de fezabilitate a fost finalizat la sfârșitul anului trecut, însă procedura de licitație pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție întârzie.

Ce intersecții mai erau pe lista inițială

Cu un an și jumătate în urmă se vorbea de 25 de asemenea obiective de investiții pe raza Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași. Cu un credit guvernamental de 50 de milioane de euro, la Iași ar urma să mai fie reamenajate în județul nostru intersecția DN 28 (spre Albița) cu DJ 249E (spre Țuțora) și cu DJ 248D (spre Holboca), în Tomești, intersecția DN 28 cu Centura Sud a Iașului – la ieșirea din Iași spre Lețcani, unde este în plan să se construiască și un pasaj –, și intersecția DN 28 cu DJ 248B, la ieșirea din Lețcani spre Iași.

În listă sunt incluse și două intersecții din Podu Iloaiei, DN 28 cu DJ 281B (spre Erbiceni), respectiv cu DJ 282D (spre Românești), dar nu e clar dacă este vorba de amplasarea unor semafoare.

De asemenea, este vizată și intersecția de pe DN 2/E 85 din care se desprinde drumul spre Tg. Frumos-Iași (DN 28), dar nici aceasta nu este inclusă în acest prim lot scos la licitație de CNAIR pe 20 iunie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii