Se relansează proiectul de regularizare a albiei Siretului pe raza comunei Al.I. Cuza
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

După mai bine de un deceniu

Se relansează proiectul de regularizare a albiei Siretului pe raza comunei Al.I. Cuza

GALERIE
albie siret
  • albie siret
- +

Un proiect important din judeţ ar putea fi deblocat în această primăvară. După ani la rând de întârzieri, Guvernul va adopta o hotărâre prin care se va face primul pas concret în relansarea proiectului de amenajare a albiei râului Siret de pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza. 

Proiectul a fost publicat luna trecută pe site-ul Ministerului Apelor şi Pădurilor, iar în aceste zile va fi finalizată dezbaterea publică. Probleme în zonă sunt încă din anul 2005 când, pe unele sectoare ale râului Siret, s-au produs eroziuni accentuate a malului stâng din cauza precipitaţiilor şi viiturilor. În 2006, a fost întocmit un studiu de fezabilitate, documentaţia tehnico-economică fiind aprobată prin ordin de ministru abia în anul 2010. „S-a propus regularizarea albiei cu un nou traseu prin două tăieri de cot, cu crearea unei pante şi secţiuni optime pentru tranzitarea debitelor, în special la viituri şi care să nu mai afecteze terenurile agricole şi obiectivele social-economice riverane“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre care urmează să fie adoptat de către Guvern într-o şedinţă viitoare. Potrivit documentului, valoarea investiţiei era estimată atunci la 21,3 milioane lei. Între timp, în anii 2008 şi 2010, în secţiunea propusă pentru realizarea investiţiei, au fost înregistrate fenomene de degradare care cu constat în eroziunea accentuată a malului stâng, mal ce a înaintat în intravilan cu 80 metri. Prin HG 796/2010 a fost aprobată o finanţare 10,6 milioane lei pentru realizarea parţială în regim de urgenţă a obiectivului de investiţii.

„Investiţia este necesară întrucât în condiţiile în care în ultimii ani se constată o creştere ridicată a intensităţii de manifestare a acestui fenomen negativ, prin realizarea lucrărilor de regularizare a albiei râului Siret pe acest sector, se evită producerea unor pagube deosebit de mari prin afectarea gravă a circa 50 locuinţe, inclusiv anexele gospodăreşti, a circa 80 ha terenuri agricole şi 15 ha terenuri împă­durite, precum şi a altor obiective social-economice: reţeaua de drumuri, reţele de uti­lităţi“, se mai precizează în proiectul de hotărâre. Investiţia va fi realizată pe o suprafaţă de 12,6 ha, urmând ca Guvernul să aprobe amplasamentul, exproprierea unui proprietar de teren din zonă (28.103 lei pentru 21.072 mp) şi preluarea unor terenuri de către Ad­ministraţia Naţională „Apele Române“ de la Romsilva. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.