anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Se reproiectează Piața Palatului și Piața Halei. 130.000 de lei premiu!

GALERIE
tzatza simiradd
 • tzatza simiradd
- +

Două concursuri de soluţii pentru amenajarea a două obiective majore din centrul Iaşului se apropie de final. În aceste zile, Primăria va anunţa dacă singura ofertă depusă pentru amenajarea Pieţei Halei Centrale va fi desemnată câştigătoare, iar, la începutul lunii octombrie, va veni rândul esplanadei din faţa Palatului Culturii. 

În cazul fiecărui concurs va fi acordat câte un singur premiu, valoarea totală fiind de 130.000 lei (inclusiv TVA). În ambele cazuri, ideile de amenjare ar urma să fie baza elaborării şi dezvoltării documentaţiei de atribuire care să conducă la achiziţia de servicii de proiectare şi execuţie lucrări.

 

Cum va fi transformată piaţa agroindustrială

 

Unul dintre cele două concursuri are în vedere esplanada şi piaţa agroindustrială Hala Centrală. Prin modernizarea zonei, Primăria vrea să amenajeze o piaţă după standarde occidentale. Potrivit temei de concurs, Piaţa Halei Centrale trebuie să devină un „pol de atracţie” al Iaşului şi un „nucleu de promovare a produselor agroindustriale din zona Moldovei”. În acelaşi timp, refuncţionalizarea va trebui să aibă în vedere ca locul să devină un promotor al tradiţiilor locale şi un centru multifuncţional de informare, educare şi promovare a unei alimentaţii sănătoase, bazată pe produse tradiţionale naturale, obţinute în condiţii ecologice. În piaţă vor fi, printre altele, standuri de prezentare pentru producători, zone de degustări, posibilitatea de organizare de diverse evenimente (va fi amplasată şi o scenă) şi un centru de informare (turistic şi gastronomic).

Alte obiective ale concursului constau în refacerea arhitecturii cupolelor, a arhitecturii interioare şi exterioare şi reabilitarea instalaţiilor. În prezent, piaţa cuprinde peste 200 de tarabe cu sectoare precum: legume-fructe, lactate, flori şi plante medicinale. Procedura a atras un singur ofertant: Splendid Development SRL. Dacă oferta va fi declarată câştigătoare, un răspuns în acest sens fiind aşteptat în aceste zile, societatea va ridica un premiu de până la 60.000 lei (inclusiv TVA). Ofertantul are ca asociaţi alte două societăţi, una deţinută de un ieşean, iar cealaltă de un cetăţean belgian. Splendid Development este specializată în activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică, iar, anul trecut, a avut o cifră de afaceri de circa 8 milioane lei, un profit net de aproape 1,7 milioane lei şi un număr de peste 40 de angajaţi. Oferta firmei este analizată de un juriu format din arhitecţi şi urbanişti angajaţi la Primărie, dar în componenţa forului sunt şi doi reprezentanţi ai Uniunii Arhitecţilor din România.

 

O nouă încercare de modernizare a esplanadei de la Palat

 

Zona din jurul Palatului Culturii a făcut obiectul, în trecut, şi altor achiziţii pentru proiectarea de lucrări de amenajare. Dintr-un motiv sau altul, Primăria nu a finalizat până acum un astfel de proiect. Până pe 30 septembrie, municipalitatea aşteaptă idei la un nou concurs de soluţii lansat în acest sens, premiul fiind de 70.000 lei (inclusiv TVA). Intervenţiile pentru amenajarea esplanadei cuprind o suprafaţă totală de peste 14.500 mp.

Potrivit temei de concurs, unul dintre principalele obiective vizează crearea unui spaţiu de promenadă şi punere în valoare a esplanadei după modelul pieţelor şi bulevardelor pietonale occidentale. „Se doreşte dezvoltarea unei axe de circulaţie integrate, pietonală şi alte mijloace de deplasare ecologice între Piaţa Unirii şi Piaţa Palatului Culturii, ţinându-se cont şi de proiectul municipiului Iaşi de construire a pasajului subteran de legătură între bld. A. Panu şi str. Palat”, se arată în documentul citat.

Alte obiective constau în punerea în valoare a monumentelor istorice, crearea unor centre de informare şi prezentare, a unor zone de organizare de evenimente, înfiinţarea unei mini-grădini urbane şi spaţii verzi, amenajarea de spaţii de loisir, refacerea arhitecturii aleilor şi spaţiilor verzi şi reabilitarea instalaţiilor de utilitate publică şi a mobilierului urban. „Piaţeta reprezintă spaţiul cu cea mai mare deschidere şi cu cele mai multe evenimente istorice petrecute de-a lungul timpului în vatra de cultură a oraşului.

Cercetările arheologice întreprinse aici au demonstrat că zona a fost locuită încă din neoliticul mijlociu şi că locuirea de pe aceste meleaguri îşi are originea aici”, se mai arată în tema de concurs. Anunţul privind câştigătorul acestui concurs ar urma să fie publicat în data de 10 octombrie, în condiţiile în care, până la termenul limită (30 septembrie), vor exista participanţi la procedură.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.