Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Se ridică „Silk District“ la Iași. Investiţie de 200 milioane euro: mii de locuinţe şi birouri

GALERIE
Proiect (1)
  • Proiect (1)
- +
Vor fi 2.500 de locuinţe şi 10 ha de birouri. Pe lângă proiectul de pe fosta platformă Tomiris, compania Prime Kapital a mai anunţat o investiţie de 100 de milioane de euro într-un mall situat la ERA.

O companie are în plan să deruleze la Iaşi pro­iecte în valoare de peste 300 milioane euro. Prime Kapital vrea să construiască un proiect mixt (locuinţe şi birouri), pe o suprafaţă 10 ha pe fosta platformă Tomiris din Zona Industrială, şi să amenajeze, la ERA, unul dintre cele mai mari mall-uri din ţară. Prima investiţie este estimată la peste 200 milioane euro, iar cea de-a doua, la 100 milioane euro. Doi directori din cadrul companiei au prezentat, ieri, la Iaşi, detalii despre prima iniţiativă: „Silk District“ - un proiect care presupune, în principal, construirea a 2.500 de locuinţe şi a 100.000 mp de birouri de categoria A.

Proiectul Silk va fi implementat etapizat, iar lucrările urmează să înceapă în martie 2020. În 2021 vor fi livrate primele spaţii de birouri şi blocuri, iar în următorii trei ani vor fi date în folosinţă, anual, celelalte facilităţi. Investitorii promit că vor amenaja spaţii verzi, circulaţii pietonale şi spaţii de recreere pe o suprafaţă generoasă de teren, în timp ce locurile de parcare vor fi toate în subteran. Proiectul a intrat în procedura de avizare la nivelul Primăriei, fiind emis un aviz de oportunitate.

De ce investitorii au ales Iaşul?

Şefii Prime Kapital spun că Iaşul este un municipiu în plină dezvoltare, iar oraşul va continua să crească în anii următori. În acelaşi timp, stocul de spaţii de birouri, dar şi calitatea lor, nu satisface cererea actuală, spune Maggie Kitshoff, director executiv Residen­tial & Office în cadrul Prime Kapital. Ea a subliniat că au existat companii care au vrut să vină la Iaşi, dar nu au găsit spaţii de birouri. În prezent, conform unor estimări din piaţă, stocul de birouri la Iaşi ajunge la peste 260.000 mp. Totodată, analiza făcută de companie pe piaţa rezidenţială a reliefat că fondul locativ din Iaşi este unul vechi, iar noile imobile nu sunt moderne, în condiţiile în care investiţiile sunt axate mai mult pe profit şi nu pe sustenabilitate. În context, Maggie Kits­hoff a susţinut că proiectele imobiliare noi sunt dezvoltate, în general, de investitori locali cu un nivel mic de cunoştinţe în ceea ce priveşte amenajarea unui spaţiu modern de locuit.

Kitshoff a mai subliniat că, având în vedere şi preconizata creştere a nivelului de trai la Iaşi, investiţiile actuale nu vor satisface cererea viitoare de locuinţe. „Silk District este un proiect important pentru noi şi l-am planificat astfel încât comunitatea Silk să poată creşte organic, să aducă noi oportunităţi şi să ofere un spaţiu în care oamenii să se bucure de viaţă. Vrem ca Silk District să se auto-susţină şi să se dezvolte durabil, aliniat cu obiectivele verzi ale oraşului“, a mai spus Maggie Kitshoff.

Reprezentanta Prime Kapital a mai punctat şi unele avantaje ale Iaşului: puternic centru universitar şi mediu antreprenorial în creştere, unele afaceri fiind catalogate de aceasta drept „incredibil de creative“.

În ce constă proiectul Silk District

Investiţia Prime Kapital este prevăzută pentru zona fostei platforme Tomiris de pe Calea Chişinăului, amplasamentul având des­chidere şi la alte patru străzi. Proiectul prevede amenajarea a 2.500 de locuinţe, a 100.000 mp de birouri Clasa A, a unui hotel cu 160 de camere şi săli de conferinţe, precum şi spaţii de retail şi servicii (11.700 mp), facilităţi de fitness (1.500 mp), o clinică medicală privată (1.500 mp), zone verzi cu circulaţii pietonale şi spaţii de recreere (49% din amplasament), spaţii pentru activităţi spor­tive pe acoperişuri (3.500 mp) şi construirea unei grădiniţe private (1.500 mp).

Conform proiectului depus la Primăria Iaşi, înălţimea maximă va fi de 105 metri, dar din randările prezentate ieri de către in­vestitori rezultă că această înălţime va fi doar în cazul unui singur imobil. Clădirile de birouri vor fi amenajate la Calea Chişinăului, iar blocurile în spatele acestora. La parterul noilor clădiri vor fi spaţii de servicii, iar în interiorul viitorului complex se vor putea organiza târguri de weekend, mini-festivaluri de cultură şi divertisment şi cinema în aer liber.

Potrivit investitorilor, reconversia fostului sit industrial va crea o nouă comunitate urbană şi va diminua presiunea existentă pe centrul oraşului. „Com­plexul imobiliar este centrat în primul rând pe oameni şi pe un stil de viaţă sănătos. Proiectul are la bază concepte şi tehnologii de dezvoltare «verzi», acestea fiind integrate încă din faza incipientă. Unul dintre punctele de diferenţiere importante ale Silk District este investiţia majoră în infrastructura sustenabilă de suprafaţă şi de subsol. Astfel, vom crea o reţea excelentă de parcări subterane cu puncte de acces multiple şi un mediu prietenos cu pietonii, lipsit de aglomeraţie şi de autoturisme“, au mai susţinut investitorii.

Despre litigiul din instanţă (ISPAL, fost chiriaş de pe platformă, contestă dreptul de proprietate asupra terenului de 10 ha), Mihail Vasilescu, partener Prime Ka­pital, a susţinut că nu există nicio problemă. „Nimic nu viciază proprietatea tere­nului. Avem drepturi complete de construire pe acel teren“, a comentat Vasilescu.

O reacţie pe această temă a avut ieri şi prima­rul Mihai Chirica, municipalitatea fiind parte din proces. „Sub nicio formă nu am să ră­mân indiferent la orice investiţie care vine în Iaşi, sigur că da, plecând de la principiul respectării legii. Nu voi ceda nicio palmă din patrimoniul municipiului Iaşi dacă o pot recupera, poate să-i aparţină lui Prime Kapital, poate să-i aparţină şi SUA. Dacă putem să o aducem pentru municipiul Iaşi, vom munci pentru asta până la capăt, motiv pentru care am răspuns şi la sesizarea domnului Tomaşeschi (Dragomir Tomaşeschi, avocat, n.r.), orice informaţie pe care o avem noi o primim, dar nu o luăm de fiecare dată de bună până când nu se pronunţă o instanţă dacă este adevărată sau falsă“, a comentat primarul Mihai Chirica.

Edilul şef al Iaşului a mai subliniat însă că „nu există niciun motiv de suspiciune“ pentru care proiectul urbanistic propus de Prime Kapital să nu-şi continue parcursul firesc de auto­rizare la nivelul municipalităţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri