Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Se schimbă definiţia morţii? Celule şi organe ale unor porci morţi “au reînviat” pentru câteva ore

GALERIE
porc
  • porc
- +

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au reuşit să relanseze circulaţia sangvină şi funcţionarea pentru câteva ore a celulelor din organele unor porci eutanasiaţi cu puţin timp mai devreme, potrivit unui studiu care lasă să se întrevadă o rază de speranţă în ceea ce priveşte anumite utilizări medicale, dar care ridică în acelaşi timp şi o serie de întrebări de natură etică.

 

În 2019, cercetătorii dintr-o echipă din Statele Unite au uluit comunitatea ştiinţifică internaţională după ce au reuşit să restaureze funcţiile celulare în creierele unor porci la câteva ore după decapitarea acestora. În cele mai recente cercetări ale lor, publicate miercuri în revista Nature, aceiaşi oameni de ştiinţă au încercat să extindă noua tehnică la nivelul întregului corp al unor animale.

Astfel, ei au provocat crize cardiace unor porci anesteziaţi, ceea ce a împiedicat sângele să circule şi le-a privat pe celulele lor de cantitatea necesară de oxigen - fără oxigen, celulele mamiferelor mor.

După o oră, cercetătorii au injectat în corpurile animalelor moarte un lichid conţinând sângele porcilor (prelevat în timpul vieţii acestora) şi o formă sintetică de hemoglobină - proteina care transportă oxigenul în globulele roşii. Ei au injectat şi medicamente care protejează celulele şi împiedică formarea de cheaguri sangvine. Sângele a reînceput să circule şi numeroase celule au început să funcţioneze din nou, inclusiv în organe vitale precum inimă, ficat şi rinichi, în următoarele şase ore.

Moartea, un proces reversibil?

“Aceste celule funcţionează timp de mai multe ore după momentul în care nu ar mai fi trebuit să funcţioneze. Asta arată că moartea celulelor poate fi stopată”, a declarat într-o conferinţă de presă Nenad Sestan, autorul principal al studiului şi cercetător la Universitatea Yale. La microscop, este dificil de făcut diferenţa între un organ normal şi sănătos şi un organ tratat post-mortem, a adăugat David Andrijevic, coautor al studiului şi cercetător la Universitatea Yale.

Echipa din Statele Unite speră că noua tehnică, denumită OrganEx, va putea fi utilizată pentru “a salva organe”, prelungindu-le funcţionarea. O altă aplicaţie ar putea fi salvarea vieţilor unor persoane care aşteaptă un transplant.

OrganEx ar putea să permită şi noi forme de chirurgie, oferind “mai multă marjă pentru manevre medicale”, a declarat Anders Sandberg, cercetător la Universitatea Oxford.

Însă noua tehnică ridică anumite întrebări de natură medicală, etică şi chiar filosofică.

Ea ar putea “să crească riscul ca persoanele reanimate să devină apoi incapabile să iasă dintr-o stare de asistenţă vitală”, a avertizat Brendan Parent, biotehnician la Facultatea de Medicină Grossman din cadrul Universităţii New York. Sam Parnia, profesor de medicină la aceeaşi universitate americană, consideră că noul studiu este “cu adevărat remarcabil” şi că acesta arată totodată că “moartea este un proces biologic tratabil şi reversibil după câteva ore”.

Preocupare majoră

S-a ajuns astfel într-un punct în care definiţia medicală a morţii ar putea necesita o actualizare, a afirmat Benjamin Curtis, filosof specializat în chestiuni etice la Universitatea Nottingham Trent din Marea Britanie. “Ţinând cont de acest studiu, numeroase procese pe care noi le credeam ireversibile nu ar mai fi, de fapt, ireversibile. Şi, potrivit definiţiei medicale actuale a morţii, o persoană ar putea să nu fie cu adevărat moartă înainte de trecerea mai multor ore”, întrucât anumite procese continuă dincolo de momentul opririi funcţiilor corporale, a adăugat specialistul britanic.

Această descoperire ar putea în acelaşi timp să genereze o dezbatere amplă despre etica unor astfel de proceduri. Cu atât mai mult cu cât aproape toţi porcii au efectuat mişcări puternice ale capului şi ale gâtului pe durata experimentului, a dezvăluit Stephen Latham, unul dintre autorii studiului. “A fost destul de surprinzător pentru oamenii aflaţi în sală”, a dezvăluit el.

Originea acelor mişcări a rămas necunoscută, însă Stephen Latham a dat asigurări spunând că în niciun moment o activitate electrică nu a fost înregistrată în creierul animalelor, excluzând astfel o reactivare a funcţiilor cognitive.

Acele mişcări ale capului reprezintă totuşi “o preocupare majoră”, consideră Benjamin Curtis, întrucât cercetările recente din domeniul ştiinţelor neurologice au sugerat că “experienţa conştientă poate să continue chiar şi atunci când o activitate electrică în creier nu poate fi măsurată”. “Deci, este posibil ca noua tehnică să fi cauzat suferinţe porcilor şi ea ar putea să îi facă să sufere pe oameni dacă va fi utilizată pe pacienţi umani”, a adăugat acelaşi specialist, care a lansat un apel pentru realizarea mai multor cercetări în acest domeniu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri