anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Se scumpeşte gunoiul cu 11 la sută la Iaşi: între 20 și 64 lei pe lună

GALERIE
salubris, scumpire, gunoi
 • salubris, scumpire, gunoi
- +

Tariful pentru colectarea deşeurilor la Iaşi va creşte de la începutul anului 2022. Consilierii locali au astăzi în dezbatere proiectul care prevede, în medie, o creştere de peste 11%.

 Noile tarife pe care le va plăti populaţia lunar în funcţie de numărul de persoane dintr-o gospodărie sunt următoarele: 20 lei (o persoană), 34 lei (două persoane), 47 lei (trei persoane), 57 lei (patru persoane) şi 64 lei (cel puţin cinci persoane). În cazul clienţilor Salubris care asigură precolectarea separată a deşeurilor, tariful lunar scade cu peste 20%.

Operatorul a explicat, într-un memoriu justificativ trimis Primăriei, că majorarea tarifelor este necesară întrucât unele costuri ale societăţii de asemenea au crescut. În acest sens, oficialii Salubris au precizat că, în principal, vorbim despre majorări în următoare cazuri: combustibili şi lubrifianţi (7,6%), echipamente de lucru şi protecţia muncii (13,4%), amortizarea utilajelor şi mijloacelor de transport achiziţionate în ultimii ani (66%), redevenţa (9%), alte servicii executate de terţi – pază, poştă, asistenţă tehnică etc. (9%), cheltuieli materiale – consumabile, birotică, papetărie etc. (13%), cheltuieli de personal (11% - ca urmare a creşterii salariul minim brut garantat în plată) şi altele.

„Toate aceste elemente de cheltuieli însumează costuri pe care operatorul trebuie să le acopere din serviciile prestate faţă de terţii beneficiari ai serviciilor de salubritate, altfel lucrează în pierdere şi societatea nu poate fi viabilă din punct de vedere financiar şi să-şi onoreze obligaţiile faţă de salariaţi, entităţile statului sau furnizori”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi dezbătut astăzi de consilierii locali. În cazul persoanelor fizice, noile tarife propuse de către Salubris sunt, în medie, cu circa 11% mai mari, în timp ce, în cazul agenţilor economici, preţurile vor creşte, în medie, cu peste 15%. Ultimele majorări ale tarifelor Salubris au avut loc în 2020 şi 2019. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.