anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Se termină agonia Fortus SA? În mai se judecă trei cereri de intrare în faliment

Pe ultimul tabel definitiv al creanţelor, Fortus figura cu datorii de 216,7 milioane de lei.

GALERIE
Fortus
 • Fortus
- +

Agonia societăţii Fortus SA s-ar putea termina peste două luni. În luna mai vor fi judecate trei cereri de intrare în faliment a societăţii ieşene, mai exact pe data de 23. Ele se vor judecata la Tribunalul Sindic Târgu Mureş. Este vorba despre solicitările BJATM Impex SRL, Security Force SRL şi despre cererea depusă de o firmă din Câmpina. 

Neptun SA cere intrarea în faliment a debitoarei Fortus cauza fiind neplata serviciilor de furnizare a energiei electrice în perioada decembrie 2014 – mai 2015. Suma pe care firma doreşte să o recupereze de la fostul combinat ieşean se ridică la 1,3 milioane de lei. Reprezentanţii Neptun SA spun că au fost duşi cu zăhărelul şi că au formulat către administratorul judiciar Fortus trei cereri prin care au solicitat plata creanţelor, însă numai o parte din bani a fost recuperată.

„Pe 26.05 2017 am formulat o nouă cerere prin care am solicitat administratorului judiciar să ne comunice care este stadiul cererii de plată precum şi motivul pentru care aceqasta nu a fost achitată. Ne-au răspuns că creanţa va fi achitată doar din sumele de bani rezultate în urma valorificării altor bunuri libere de sarcini  Faţă de refuzul administratorului judiciar de a dispune plata sumelor de bani datorate în condiţiile în care au recunoscut  creanţa, am solicitat instanţei obligarea societăţii la achitarea sumei de 1,3 milioane de lei la care s-au adăugat penalităţi de întârziere în valoare de 741.897 de lei”, a precizat reprezentantul Neptul SA în cererea de deschidere a procedurii de faliment, publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă de la Registrul Comerţului în data de 7 martie 2019. Tot în cerere mai apare şi precizarea că instanţa poate constata faptul că a fost depăşită perioada maximă pe care poate fi desfăşurat un plan de reorganizare, respectiv trei ani.

Firma din Câmpina susţine că aceste datorii fac parte din categoria creanţelor curente. „A se observa că am furnizat energie electrică debitoarei în cadrul perioadei de reorganizare, operaţiune indispensabilă desfăşurării activităţii economice de către Fortus SA, însă aceasta nu dispune de resursele financiare necesare plăţii creanţei. În acest context, se impune deschiderea procedurii de faliment, deoarece sunt încălcate obligaţiile de plată asumate”, se mai precizează în cererea depusă de Neptul SA. Amintim cititorilor că insolvenţa Fortus este cea mai lungă din istoria juridică a regiunii noastre, dosarul afându-se pe masa judecătorilor de 11 ani de zile. După trei falimente şi un plan de reorganizare modificat şi prelungit, Fortus riscă să ajungă la cel de-al patrulea faliment. Pe ultimul tabel definitiv al creanţelor, Fortus figura cu datorii de 216,7 milioane de lei, cea mai mare fiind către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), şi anume, de 172,4 milioane de lei. Deşi judecătorul sindic a dat sentinţă şi pentru AAAS, care este obligat de lege să-şi stingă creanţele prin darea în plată, instituţia statului nu a întrat în posesia activelor nici până în prezent, deşi sentinţa este dată din 11 iulie 2017. AAAS a refuzat să primească darea în plată pe motiv că la Fortus s-au făcut numeroase ilegalităţi. Aceştia acuză administratorul judiciar de fals în acte, rea credinţă şi alte capete de acuzare, administratorul judiciar Todor Ignaţie fiind cercetat în prezent într-un dosar penal de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. „Cu privire la darea în plată către AAAS, învederăm că operaţiunea propriu-zisă nu a fost realizată încă, până în acest moment nefiind încheiat actul notarial de dare în plată. Astfel, creanţa AAAS nu a fost stinsă efectiv, motiv pentru care instituţia noastră este deocamdată creditoare de drept”, a precizat Florian Daniel Geantă, preşedintele AAAS. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.