Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Se tratează hipotiroidismul în timpul sarcinii?

GALERIE
Dumitru Branisteanu
  • Dumitru Branisteanu
- +

De obicei afecţiunile tiroidiene sunt preexistente sarcinii. Mai rar, ele se pot instala şi în decursul sarcinii. Atât hipertiroidia cât şi hipotiroidia maternă trebuie tratate în timpul sarcinii, deoarece un nivel inadecvat de hormoni tiroidieni creşte riscul pierderii sarcinii. Atenţie: urmărirea disfuncţiilor tiroidiene ale gravidei trebuie făcută lunar, de către endocrinolog.

Prof. dr. Dumitru Brănişteanu, medic endocrinolog, Clinica de Endocrinologie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Hipotiroidia sau hipotiroidismul reprezintă scăderea nivelului de hormoni tiroidieni circulanţi care, dacă este severă şi prelungită, duce la consecinţe patologice. Cauza cea mai frecventă de hipotiroidie la adult este distrugerea glandei tiroide de către sistemul imun, în contextul recunoaşterii ei ca un corp străin de către celulele sistemului imunitar, fenomen cunoscut sub denumirea de „tiroidita autoimună“. Cum bolile autoimune sunt mai frecvent întâlnite la femeie decât la bărbat, este lesne de înţeles că şi hipotiroidia e de 10 ori mai frecventă la femei.

Sarcina în sine nu este un factor declanşator al hipotiroidiei
 
Dimpotrivă, din moment ce în timpul sarcinii sistemul imun este inhibat datorită încercării organismului matern de a accepta fătul fără a avea reacţii împotriva lui, bolile ce ar putea fi declanşate de sistemul imun sunt inhibate în timpul sarcinii. După naştere, însă, se produce o revigorare a activităţii sistemului imun, care ar putea declanşa probleme tiroidiene la persoane predispuse. Este vorba de „tiroidita post-partum“, o afectare autoimună a tiroidei în primul an după naştere, care poate îmbrăca şi forma distructivă a tiroidei, cu instalarea hipotiroidiei. Hipotiroidia poate, într-adevăr, preexista sau chiar apărea concomitent cu sarcina în unele cazuri, din moment ce incidenţa ei este aşa de mare în populaţia feminină (în jur de 1%). De cele mai multe ori însă, femeile cu hipotiroidie severă, clinic manifestă, nu pot rămâne însărcinate, deoarece hipotiroidia severă perturbă menstrele şi ovulaţia. Ele vor putea reveni la o fertilitate normală doar după echilibrarea nivelului hormonilor tiroidieni. Femeile hipotiroidiene care rămân însărcinate au, aşadar, de cele mai multe ori forme uşoare, uneori  asimptomatice de hipotiroidie.
 
Ce semne,  simptome  pot semnala boala?
 
Aşa cum am menţionat, femeile gravide au arar hipotiroidie severă, pentru că altminteri nu ar putea rămâne însărcinate. Atunci când deficitul de hormoni tiroidieni este sever şi prelungit, apare o constelaţie de semne şi simptome nespecifice, dar care, luate împreună, sugerează deficitul de hormoni tiroidieni. Astfel, pacientul cu hipotiroidie severă devine infiltrat din cauza/ retenţiei de apă. Infiltrarea este mai evidentă la nivelul feţei, care pare „buhăită“; limba infiltrată creşte în dimensiuni. Pielea devine treptat uscată, rece, infiltrateă, căpătând un aspect „murdar“ de „solzi de peşte“ datorită descuamării stratului cornos şi o culoare gălbuie, carotenică. Părul devine uscat, friabil, se observă rărirea sprâncenelor în treimea lor externă. Vocea devine răguşită, pacientul are dificultăţi de auz şi concentrare, precum şi somnolenţă, depresie, constipaţie rebelă la tratament. Pacientul creşte în greutate datorită retenţiei hidrice şi scăderii arderilor. Hipotiroidia uşoară şi recent instalată este însă lipsită de semne clinice evidente.
 
Se tratează hipotiroidismul în timpul sarcinii? Medicamentele nu afectează fătul?
 
De obicei afecţiunile tiroidiene ale femeilor însărcinate, atunci când există, sunt preexistente sarcinii. Mai rar, ele se pot instala şi în decursul sarcinii. Atât hipertiroidia cât şi hipotiroidia maternă trebuie tratate în timpul sarcinii, deoarece un nivel inadecvat de hormoni tiroidieni  creşte riscul pierderii sarcinii. La gravida cu hipotiroidie uşoară, aflată deja sub tratament de substituţie cu hormoni tiroidieni, trebuie ajustată doza zilnică la noile necesităţi (mai mari) ale organismului. Ajustarea se realizează o dată pe lună, de către medicul endocrinolog, în urma analizelor hormonale. Dacă doza e adecvată, administrarea de hormoni tiroidieni la gravidele hipotiroidiene nu are efecte secundare. Ea nu face altceva decât să aducă organismului cantitatea necesară de hormoni tiroidieni care, altminteri, ar fi fost secretata de o tiroidă sănătoasă. Hormonii tiroidieni ai mamei sunt în marea lor majoritate inactivaţi în placentă, astfel încât o cantitate foarte mică de hormoni tiroidieni materni ajunge în circulaţia fetală. Chiar şi aşa, în primul trimestru, atunci când tiroida fetală încă nu e maturată, aportul mic de hormoni tiroidieni de la mamă pare a avea oarecare importanţă în maturarea ulterioară a creierului copilului. Astfel, s-a constatat că mamele cu hipotiroidie în primul trimestru de sarcină vor naşte copii cu un coeficient de inteligentă în limite normale, dar statistic mai redus decât cel al copiilor proveniţi din mame cu funcţie tiroidiană normală în primul trimestru de sarcină.
 
Trebuie să fac analizesau investigaţii  pe parcursul sarcinii pentru urmări boala?
 
Urmărirea disfuncţiilor tiroidiene ale gravidei trebuie făcută lunar, de către endocrinolog. Investigaţiile necesare sunt legate de funcţia tiroidiană (hormoni tiroidieni, precum şi hormonul reglator al tiroidei, TSH) care trebuie repetate lunar, pentru a ajusta doza de substituţie, precum şi investigaţii legate de posibila afectare autoimună a tiroidei (anticorpi antitiroidieni), care nu trebuie repetate, odată ce sunt găsite o dată pozitive.
Care sunt consecinţele hipotiroidismului în timpul sarcinii?
Hipotiroidia creşte riscul naşterii premature sau a opririi evoluţiei sarcinii, cu atât mai mult cu cât este mai severă. Hipotiroidia incorect substituită în primul trimestru de sarcină pare a avea un impact negativ minor asupra dezvoltării creierului copilului.
 
Cât de devreme afectează hormonul tiroidian copilul nenăscut?
 
Aşa cum am menţionat, hormonii tiroidieni încep să fie secretaţi de tiroida fătului începând cu trimestrul 2 de sarcină, în timp ce hormonii tiroidieni ai mamei sunt în imensa lor majoritate inactivaţi de placentă, aşa că ajung în cantităţi infime la făt. Ei au o mică importantă în maturarea creierului în primul trimestru de sarcină. Femeile însărcinate şi cu hipotiroidie au un risc mai mare de oprire în evoluţie a sarcinii sau de naştere prematură.
Ce se întâmplă după naştere: dispare boala sau se poate agrava?
Indiferent de situaţie (sarcina sau în afara sarcinii) hipotiroidia, odată instalată, este de cele mai multe ori ireversibilă. Uneori, o hipotiroidie uşoară sau o tiroidită autoimună cu funcţie tiroidiană încă normală în perioada sarcinii, se poate agrava în primul an după naştere, datorită exacerbării atacului autoimun asupra tiroidei (tiroidita postpartum), rezultând hipotiroidie permanentă care necesita tratament de substituţie cu hormoni tiroidieni, toată viaţa.
 
Trebuie să continui tratamentul? Trebuie să mai fac analize specifice pentru tiroida?
 
Odată permanent instalată, hipotiroidia trebuie tratată toată viaţa prin suplimentare zilnică a hormonilor tiroidieni şi ajustare a dozei necesare la 6 luni, în urma investigaţiilor hormonale (hormoni tiroidieni şi TSH). În caz de instalare a unei noi sarcini, funcţia tiroidiană trebuie evaluată lunar pe toată perioada sarcinii, întrucât necesarul zilnic de hormoni tiroidieni creşte în sarcină“.
 
Dacă iau medicamente pentru hipotiroidism, mai pot alăpta?
 
„Hormonii tiroidieni nu trec prin lapte, iar suplimentarea cu hormoni tiroidieni nu face altceva decât să dea organismului ceea ce el nu mai poate produce. Pe scurt, DA, DESIGUR.
În cazul căror afecţiuni ale tiroidei tratamentul recomandat nu permite alăptarea?
În caz de hipotiroidie am tranşat deja acest aspect, iar în caz de hipertiroidie tratată cu antitiroidiene de sinteză, medicamentele trec în cantităţi infime în lapte şi nu afectează tiroida sugarului. Alăptarea este contraindicata temporar doar în condiţii de tratare a tiroidei mamei cu iod radioactiv în caz de hipertiroidie“, completează dr. Dumitru Brănişteanu. t 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri