Se va schimba intrarea în rezidenţiat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Se va schimba intrarea în rezidenţiat

GALERIE
rezidentiat
  • rezidentiat
- +
Se doreşte ca toţi candidaţii să poată alege un post în sistemul medical românesc
 
Concursul de intrare în rezidenţiat ar urma să fie schimbat. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că ministerul pe care îl conduce intenţionează să modifice examenul de rezidenţiat astfel încât toţi candidaţii să poată alege un post în sistemul medical românesc.
 

Schimbarea va fi posibilă, după cum argumentează ministrul, prin organizarea unui concurs de intrare în rezidenţiat la nivel naţional ale cărui rezultate să ilustreze un clasament valabil pe toată ţara. 

Schimbarea modului de organizare a rezidenţiatului ar urma să contribuie la corectarea deficitului de personal medical din spitale, clinici şi centre specializate. „Ultimul concurs s-a desfăşurat în anumite condiţii, după anumite reguli pe care nu le putem schimba retroactiv.
 
Am început discuţiile legat de rezidenţiat, şi ceea ce ne dorim este ca medicii noştri, sigur, să poată profesa, să poată rămâne în România şi să aibă şi condiţiile în care să rămână. Ştiu că sunt deziderate frumoase şi pot să sune doar frumos.
 
Ce ne gândim este varianta unui rezidenţiat naţional care să se desfăşoare, sigur, în mai multe centre, dar care să ofere un clasament în funcţie de care cât mai mulţi, dacă nu toţi cei care participa, să poată să-şi aleagă un post. Sigur, ne dorim în acelaşi timp medici de bună calitate.
 
Examenul acesta sigur că va avea şi logica unui filtru”, a precizat ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu. În prezent, concursul de intrare în rezidenţiat se organizează la nivelul celor şase centre medicale universitare, Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
 
Candidaţii care obţin punctaje de promovare îşi pot alege dintre posturile regionale centralizate de centrul în care îşi dau examenul. Ministrul a adăugat că modificarea concursului ar viza inclusiv asigurarea personalului specializat în centrele medicale de la sate, acolo unde, în ultimii ani, numărul medicilor a scăzut considerabil.
 
Avertismentul privind lipsa de medici în mediul rural a fost lansat de aproape doi ani de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care a încercat, fără succes, să atragă cadre medicale în cabinetele comunale. 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

va

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.