Se va scumpi gigacaloria la Iaşi: nu se ştie când şi cu cât
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Se va scumpi gigacaloria la Iaşi: nu se ştie când şi cu cât

GALERIE
repartitor
  • repartitor
- +

Măsura va fi un efect al scumpirii energiei la nivel global, ce va afecta inclusiv ieşenii cu centrale proprii.

Preţul gigacaloriei va creşte la Iaşi, dar încă nu se ştie procentul de majorare sau momentul în care va fi aprobat de Consiliul Local (CL). Cert este că, în acest an, costurile suportate de la bugetul local pentru sistemul centralizat de încălzire au crescut semnificativ şi, în acelaşi timp, au loc scumpiri importante pe piaţa energiei.

„Preţul gigacaloriei, în momentul de faţă, a rămas nemodificat (...) Cu siguranţă, toată lumea este conştientă că se aşteaptă la o creştere a preţului de tarifare pentru energia termică furnizată populaţiei, la care se vor adăuga două componente: cea de compensare, pe care o vom primi de la bugetul României, şi componenta de subvenţie, pe care o vom acorda către clienţii noştri aşa cum s-a făcut până în momentul de faţă, şi care va continua şi de acum încolo. Este foarte clar: în momentul de faţă se va tarifa la acelaşi tarif ca în anii precedenţi“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica, în condiţiile în care în alte oraşe creşterea a fost deja aprobată de consilii locale.

La Iaşi, preţul este de 385 lei (inclusiv TVA), cost din care subvenţia este de 139,60 lei, astfel că preţul facturat la populaţie ajunge la 245,39 lei. În Constanţa, zilele trecute, a fost votat un preţ al gigacaloriei de 1.034 lei (de la 698 lei), dar populaţia va plăti tot 250 lei, la fel ca iarna trecută: diferenţa de tarif va fi suportată de la bugetul local, după ce guvernul a alocat Constanţei o sumă de 10 milioane lei în acest sens. La Iaşi, primarul încă nu a avansat o rată de creştere a preţului, iar guvernul nu a alocat încă vreun leu pentru a acoperi o eventuală majorare.

În acest an, costurile suportate de la bugetul local pentru asigurarea agentului termic au crescut semnificativ odată cu plecarea Veolia Energie de la Iaşi. În prezent, Primăria are în desfăşurare două licitaţii în valoare de 141 milioane lei pentru achiziţia a 90.000 tone de cărbune şi transportul combustibilului la Iaşi. Deocamdată, municipalitatea furnizează căldură populaţiei utilizând doar CET I Tudor, centrală care funcţionează pe gaz şi care furnizează aproximativ 150 de gigacalorii pe oră, cantitate suficientă pentru asigurarea încălzirii şi apei calde menajere la toţi abonaţii, potrivit Primăriei. Toate cele 397 de puncte termice din municipiu funcţionează normal. Cărbunele este necesar pentru CET II Holboca, în condiţiile în care stocurile actuale sunt de numai 25.000 tone, iar necesarul pentru un sezon rece este de cel puţin patru ori mai mare.

La sistemul centralizat de termoficare sunt racordate peste 23.000 de apartamente, 185 de agenţi economici, 42 de instituţii publice, 70 de şcoli, 10 spitale şi 7 universităţi. În această perioadă, se desfăşoară lucrări de extindere a sistemului de termoficare în cartierele Bucium şi Copou.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.