Consiliul Județean Iași a marcat împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor printr-o manifestare culturală de înaltă ținută. Palatul Culturii, simbol al Iașului, a fost gazda perfectă pentru cei aproximativ 300 de invitați. Într-un cadru care a amintit de epoca Unirii Principatelor, a avut loc și ceremonia de decernare a Titlurilor de Cetățeni de onoare pentru trei personalități care și-au lăsat deja amprenta in istoria județului Iași. Primii trei cetățeni de onoare ai județului Iași sunt Înaltpresfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Petru Gherghel, Episcop emerit al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și Lucian Flaișer, fost președinte al Consiliului Județean Iași timp de opt ani. Evenimentul a fost transmis în direct la nivel național de către TVR, astfel încât toți românii au putut fi alături de noi, ieșenii, la una dintre cele mai importante sărbători ale României.
Oaspeții Consiliului Județean Iași au putut lua parte la un spectacol complet, din care nu au lipsit momentele artistice, dansurile populare românești și Hora Unirii. În prima parte a evenimentului s-a pus accent pe valorile cultural-tradiționale românești, dar și pe momente care să amintească tuturor de rolul istoric al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Seara a debutat cu acordurile Horei Unirii cântate de ceasul din turnul Palatului Culturii și pe un fond sonor asigurat de bucium, toacă și nai. Cei prezenți au intrat apoi în spriritul perioadei Unirii Principatelor, fiind rostită Proclamația lui Cuza de la 1859: ”Voința Nației prin legiuitele sale organe, Adunările Naționale Elective din Iași și București, ne-a ales Domn Moldovei și al Țării Românești”.
Actorul Adrian Păduraru a recitat apoi poezia Alexandru Ioan Cuza de Victor Eftimiu. Au urmat o serie de momente folclorice susținute de Simona Mazăre, Maria Iluț, Silvia Zăgoreanu și Constantin Bahrin. Un moment special a fost oferit de actorul Adrian Păduraru, care a recitat poezia ”Cuza Vodă”, de marele Vasile Alecsandri. Prima parte a programului s-a încheiat cu Rapsodia ieșeană, compusă de artistul ieșean Constantin Arvinte și tradiționala Horă a Unirii.
În partea a doua a evenimentului s-au decernat Titlurile de cetățean de onoare, în conformitate cu votul unanim dat miercuri de consilierii județeni. Înaltpreasfințitul Teofan îi păstorește de 12 ani pe credincioșii ortodocși din Moldova. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei este o voce importantă a Ortodoxiei româneşti. Prin dragostea faţă de oameni și apropierea de necazurile, viața și preocupările lor, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei contribuie la păstrarea vie a Bisericii în inima credincioșilor, făcând-o tot mai vizibilă în lumea seculară. Zidirile de biserici, grija pentru mănăstiri, lucrarea de caritate, educaţională, editorială şi de tineret desfăşurată în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Teofan în ultimii 12 ani sunt doar câteva dintre elementele vrednice de a fi evidenţiate.
Episcopul emerit Petru Gherghel, recunoscut pentru dăruirea către credincioșii catolici ai Diecezei Iași, a fost liderul Episcopiei Romano-Catolice Iași timp de 41 de ani (1978-2019). Totodată, numele său este legat de numeroase ctitorii, printre care pot fi amintite catedrala „Sf. Fecioară Maria, Regină” sau bisericile catolice din cartierele ieșene Dacia și Nicolina.
La rândul său, Lucian Flaișer are meritul incontestabil de a fi făcut din județul Iași campionul național al absorbției de fonduri europene într-o perioadă în care colaborarea cu Uniunea Europeană se afla abia la început. Numeroase drumuri reabilitate în județ, modernizarea și reformarea sistemului de protecție a copilului, restaurarea mănăstirii Golia sau inițierea proiectelor axelor strategice Iași – Botoșani, Iași – Suceava sau Neamț – Pașcani – Suceava sunt legate de activitatea lui Lucian Flaișer ca președinte al Consiliului Județean Iași.
Seara de la Palatul Culturii s-a încheiat cu un spectacol-eveniment susținut de Filarmonica Iași și Opera Națională Iași, finalul zilei fiind marcat prin lansarea a 161 de lampioane, simbol al anilor împliniți de la Unirea Principatelor Române.